Alla inlägg under augusti 2021

Av Maria - 19 augusti 2021 07:00

Antal: 10 stycken

Jäsning: över natten

Ugn: 250 grader, ca 10 min


Ingredienser:

12 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk Brödsirap
½ dl Fibrex
ca 5 dl vetemjöl
ev 1 tsk brödkryddor

Pensling:
vatten
sesam- eller vallmofrön

 

Gör så här:

Smula jästen i en skål.

Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt fibrex, olja salt, ev. krydda och sirap.

Arbeta in mjölet, lite i sänder tills degen släpper skålens kanter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.

Dela degen i 10 lika stora bitar som formas till bullar.

Lägg bullarna på plåt med bakpapper och täck med plastfolie eller en handduk.

Ställ i kylskåp över natten.


Tag ut bullarna ur kylen och sätt ugnen på 250 °C.

Pensla bullarna med vatten och strö på frön.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Godmorgonbröden är godast ljumna.

 

Tips:
Degen till godmorgonbullarna kan även kavlas ut till en platta som man sedan trycker ut figurbullar av med hjälp av kakmått eller leksaksformar.

Av Maria - 18 augusti 2021 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

280 g bulgur
1 tsk raps/matolja
1 st citron, skalet
Salt

Peppar

300 g morötter
Raps/matolja
1 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
25 g smör
Salt

Peppar

1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
1 tsk flingsalt
2 krm vitpeppar
2 st ägg
500 g spätta
Smör till stekning

½ st romansallad
125 g körsbärstomat
1 st rödlök


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.

Rör i olja, citronskal, salt och peppar.
Tvätta, slanta morötterna, vänd dem i olja och rosta i ugnen ca 15 min.

Mixa sen med dragon, vinäger och smör.

Smaka av med salt och peppar.
Ta fram tre tallrikar.

Häll mjöl på den ena.

Blanda samman ströbröd, salt och peppar på den andra.

Vispa upp ägg på den tredje tallriken.

Doppa först fisken i mjöl, sen ägg och sist ströbröd.
Stek fisken i en klick smör.
Servera med strimlad sallad, tomat och tunt skivad lök.

Av Maria - 18 augusti 2021 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Koriandermos:

1 blomkålshuvud eller 2 små

1-2 dl majonnäs

1 kruka färsk koriander

Salt

Peppar


Köttgryta:

500-600 g grytbitar eller entrecôte

2 vitlöksklyftor

1 tsk ljusa hela senapsfrön

1 tsk hela spiskumminfrön

Smör eller kokosfett att steka i

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

2 msk färsk koriander

1 burk passerade tomater

Lime


Gör så här:

Koriandermos:

Koka blomkålen delad i buketter.

Häll av vattnet och mixa tillsammans med majonnäs och koriander.

Riv limeskal och smaka av med salt och peppar.


Köttgrytan:

Skär köttet i bitar.

Skiva vitlöken.

Rosta senapsfrön och kumminfrön i en torr, het stekpanna.

Lägg över de varma kryddorna i en mortel och krossa dem lätt.

Hetta upp smör eller kokosfett i stekpannan.

Bryn köttet, tillsätt de rostade kryddorna.

Tillsätt också gurkmeja, chilipulver och  hackad koriander.

Häll i passerade tomater och låt puttra 20 minuter.

Smaka av med salt och ev. mer chilipulver.


Servera grytan med koriandermoset.

Av Maria - 18 augusti 2021 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokador

½ tomat

2 msk gul lök, hackad

1-2 vitlöksklyftor, hackade

1 msk grovt hackad koriander


Till garnering:

4 msk granatäpplekärnor

Korianderkvistar


Gör så här:

Dela avokadorna, kärna ur och gröp ur dem.

Lägg avokadoköttet i en skål och mosa med en gaffel.

Skär tomaten i tärningar.

Dela granatäpplet, ta ur kärnorna.

Blanda allt utom granatäppelkärnorna.

Lägg upp i ens skål och garnera med granatäppelkärnorna och lite koriander.


Det blir jättegott med granatäppelkärnor på guacamolen.

Droppa i lite tabasco om du vill ha en starkare röra.

Av Maria - 18 augusti 2021 07:00

Ingredienser:
2 msk  hel vitpeppar
1  schalottenlök, finhackad
½ msk  grönpeppar
½ msk  estragon, finhackad
Olja
3 dl  reducerad och hemgjord kalvfond, (eller utspädd från koncentrerad)
1 dl  rödvin
2 msk  konjak
2 dl  grädde

 

Gör så här:


Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. 
Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak.



OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong. 


Låt koka ihop i ca 10 min.


Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 minuter.

Av Maria - 18 augusti 2021 06:45

Ugn: 175 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 msk bakpulver
1 msk brödkrydda t ex kummin
1½ dl torkade tranbär
1½ dl torkade aprikoser i små bitar
2 dl pinjekärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 liter lättfil
3/4 dl Mörk Sirap
½ dl rapsolja

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Tillsätt fil, sirap och olja och blanda ordentligt.

Häll upp i två smorda, avlånga formar.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 1 timme.

Av Maria - 17 augusti 2021 16:00

Antal: 14 stycken

Ugn:225 grader, 15 minuter

Jäsning: 1 timme + 1 timme


Ingredienser:

25 g jäst
3½ dl yoghurt värmd till 35 °C
1 msk Brödsirap
1 dl flytande margarin
10 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt

 

Gör så här:

Smula ner jästen i yoghurten.

Blanda i sirapen och rör tills jästen löst sig.

Låt jäsa i 30 minuter.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt hälften av margarinet samt degspadet och arbeta samman till en lös deg som hälls upp på mjölat bakbord.

Knåda tills degen är jämn och smidig.

Täck degen med plastfilm och låt jäsa i 1 timme.

 

Forma degen till en fyrkant som kavlas tills den är 50 x 40 cm.

Arbeta långsamt så att degen inte spricker.

Pensla degplattan med resten av margarinet.

Skär plattan i 5 cm breda längder.

Lägg 5 remsor ovanpå varandra, smord sida på osmord sida.

Skär sedan de båda remsorna i 7 fyrkanter som ställs i plåt- eller muffinsformar.

Låt jäsa under duk i 1 timme.

 

Grädda i 15 minuter i 225 °C.

Låt kuvertbröden svalna på galler.

Av Maria - 17 augusti 2021 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-6 korvar med hög kötthalt

Olja till stekning

2 paprikor

1 zucchini

10 champinjoner

1 tsk hel kummin

1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter

2 dl crème fraiche

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.

Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.

Blanda korv och grönsaker i pannan.

Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.

Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards