Alla inlägg under mars 2022

Av Maria - 11 mars 2022 06:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

300 g tagliatelle

1 msk saltat smör

tryffelolja

rikligt med finriven parmesan

svartpeppar


Gör så här:

Koka pastan al dente.

Låt rinna av i ett durkslag.

Smält under tiden smöret i pastakastrullen och lägg tillbaka den avrunna pastan.

Rör om.

Smaksätt med tryffelolja efter behag.

Lägg upp i skålar och riv över mycket parmesan.

Servera med svartpeppar och eventuellt lite salt.

Av Maria - 10 mars 2022 15:00

Antal: 1 portion


Ingredienser:

4 normalstora morötter
1 tumnagelstor bit ingefära
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1 tsk harissa
1 krm malen spiskummin
1 dillstjälk
Ca 1 msk rostade pumpakärnor (eller mandel, om du tål)
0,5 salladslök
1 msk olivolja


Toppa med 1–2 msk turkisk laktosfri yoghurt


Gör så här:

Skala och skär moroten och inge­färan i centimetertjocka slantar och lägg i en kastrull som rymmer ca 1,5 liter.

Häll över vatten (det ska täcka morötterna) och lägg i buljongtärningen och dillkvisten men ta först bort några vippor att toppa soppan med.

Koka upp och låt koka tills morötterna är ordentligt mjuka, ca 10–15 minuter.

Ta av från spisen och häll av, spara 1 dl av buljongen.

Lyft ur den tjocka delen av dillstjälken.

Tillsätt harissa och spiskummin och blanda till en slät soppa.

Tillsätt resterande buljong tills du har en konsistens som känns bra.

Smaka av med salt och peppar. Skiva salladslöken.

Häll upp soppan och klicka i yoghurten.

Ringla över lite olivolja.

Strö över frön, salladslök, en nypa chiliflakes och lite dill.

Av Maria - 10 mars 2022 14:00

Ingredienser:

Glassmet:

4 dl grädde

2 dl mjölk

2 krm vaniljpulver (eller en skvätt vaniljessens istället)

5 äggulor

2 dl råsocker


Mangokräm:

500 g mango (färsk eller fryst)

1/2 dl råsocker (lite mindre om du använder färsk mango)


Gör så här:

Glassmet:

Hetta upp grädde, mjölk och vanilj i en rymlig kastrull.

Vispa under tiden äggulor och socker pösigt.

Häll sedan den varma gräddmjölken över äggvispet under omrörning, så att de blandas.

Häll tillbaka smeten i kastrullen och hetta upp den under omrörning.

Den skall inte koka.

Häll sedan tillbaka den i bunken .

Låt svalna, och därefter bli riktigt kall i kylen.

Glassmeten får gärna stå och svälla över natten.


Mangokräm:
Skala och skär den färska mangon i bitar.

Lägg mangobitar och socker i en kastrull och koka upp.

Låt småkoka i 15-20 minuter under omrörning.

Mixa sedan blandningen slät (med t ex stavmixer) och låt svalna.

Blanda ihop med glassmeten precis innan glassmeten ska köras i glassmaskinen.

Kör i maskinen tills klar (ca 40 minuter) och låt glassen ligga i frysen några timmar innan servering.

Av Maria - 10 mars 2022 13:00

Antal: 1 stor portion

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

1 liten aubergine

150 g färsk spenat

3 färska lasagneplattor

1 dl tomatsås (gärna hemmagjord)

1,5 dl crème fraiche

1 dl grädde

1 näve riven ost

salt, peppar

olivolja och en klick smör till stekning


Gör så här:

Tvätta och skiva auberginen längs med.

Stek skivorna mjuka i ordentligt med olivolja på hög värme.

Lägg en klick smör i stekpannan och i med spenaten.

Rör runt med en slev tills all spenat mjuknat.

Tryck bort vattnet från spenaten. Blanda crème fraiche och grädde i en skål.

Salta och peppra.

Lägg lite tomatsås i botten på en liten ugnsfast form (ca 10 x 10 cm), klipp till lasagneplattan så den passar och lägg i.

Lägg lite mer tomatsås ovanpå, sedan aubergine och spenat.

Bred gräddsåsen ovanpå och strö över ost.

Upprepa tills formen är full.

Avsluta med en lasagneplatta överst med lite tomatsås och gräddblandning samt ost.

Grädda i ca 30 minuter, 200C.

Låt svalna en liten stund innan servering så blir den lättare att skära i bitar och håller samman mera.

Av Maria - 10 mars 2022 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 180-200 grader, ca 15-20 minuter


Ingredienser:

4 stora kycklingfiléer

smör/olja till stekning

3 msk konserverad ananas i juice, krossad eller i bitar

1 cm riven färsk ingefära

3-4 msk sweet chili

3 dl matgrädde

en skvätt kinesisk soja

1-2 tsk kycklingfond

salt, vitpeppar


Gör så här:
Bryn filéerna i smör/olja tills gyllenbruna runt om.

Salta, peppra och lägg i en gratängform.

Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.

Låt såsen koka ihop lite och utveckla smakerna samt tjockna något.

Smaka av och häll över i formen när du är nöjd.

Ställ i formen i 180-200C ugn ca 15-20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

Servera med ris och grönsaker (t ex broccoli).

Av Maria - 10 mars 2022 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

285 ml vatten

200 g socker

1 dl limoncello

1/2 citron, saften


Gör så här:

Koka upp vatten och socker och låt koka 5 minuter, låt svalna.

Blanda i limoncellon, smaka av och häll i en plastburk med lock.

Sätt i frysen, ett dygn innan servering för att vara på den säkra sidan.

Lägg upp i skålar och pressa lite citron ovanpå.

Av Maria - 9 mars 2022 14:45

Ingredienser:

Blomkålssoppa:
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 dl buljong (från kycklingkoket)
0,5 dl havregrädde
1 tsk pressad citron
salt
peppar
gräslök


Friterade glasnudlar:
glasnudlar*
2 dl rapsolja

 

Gör så här:

Blomkålssoppa:
Ett par skivor skinka av parmaskinkatyp.

Ansa och dela blomkålen i mindre buketter.

Skala och hacka löken grovt.

Fräs lök och blomkål i oljan i en kastrull utan att de tar färg.

Häll i buljongen, koka upp och sjud tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter.

Häll i grädden och mixa soppan slät med stavmixer.

Smaksätt med citron, salt och peppar.
Torka skinkan i ugn 225 grader i 5 minuter.

Håll uppsikt över skinkan så att den inte blir bränd.

Låt svalna.


Friterade glasnudlar:
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta eller kastrull, lägg ett par strån av nudlarna i taget i olja under cirka 30 sekunder, lyft upp och lägg på hushållspapper och salta lätt.

Nudlarna sväller snabbt upp och blir puffiga.
Vid servering häll upp soppan portionsvis till exempel i ett högt glas, klipp lite gräslök över soppan och sätt en tuss glasnudlar på toppen.

Servera med parmesanchips till.

 

*Glasnudlar innehåller mungbönsmjöl, potatisstärkelse, vatten, modifierad stärkelse (tapioka).

Av Maria - 9 mars 2022 14:00

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1-2 spättafiléer

en stor klick smör till stekning


Sås:

1 äggula, i rumstemperatur

1,5 dl matolja

1/4 citron, saften

1-2 tsk dijonsenap

1,5 tsk mejram

salt, vitpeppar

6-7 cornichoner, hackade


Servera till:

kokt potatis, citronklyfta


Gör så här:

Vispa ihop majonnäsen, med elvisp eller stavmixer.

Blanda i citronsaft, mejram och senap.

Smaka av med salt och peppar och blanda i cornichonerna. 

Låt dra en liten stund.

Smält smöret i en stekpanna.

Lägg i filéerna med skinnsidan nedåt.

Stek tills gyllenbruna under till, ca 3 minuter.

Vänd och stek 1-2 minuter på andra sidan.

Vänd igen och servera med skinnsidan nedåt.

Skeda över lite av det brynta smöret.

Salta och peppra.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards