Alla inlägg under mars 2022
Ingredienser:
Nudelsallad:
130 g risnudlar
200 g biff eller entrecôte (går att byta ut mot vilket protein som helst)
salt
olja
1 morot, riven
2 pak choiblad, tunt skivade
1–2 salladslökar, tunt skivade
1 näve böngroddar
1 kruka färsk koriander
1 msk rostade sesamfrön (går att utesluta)
Dressing:
0,5 dl farinsocker (alternativt muscavadosocker eller vanligt socker)
1 dl varmt vatten
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk riven ingefära
1 lime, zest och juice
3–4 msk fisksås (går att utesluta, ta då mer lime i stället)
1 tsk sesamolja (går att utesluta)
Gör så här:
Dressing:
Blanda alla ingredienser till dressingen.
Nudelsallad:
Koka nudlarna och skölj dem sedan i kallt vatten.
Blanda med allt utom köttet.
Olja, salta och stek köttet till önskad temperatur.
Köttbiten bör vara rumstempererad och cirka 2 cm tjock.
För medium rare cirka 1–2 minuter på varje sida i en riktigt het stekpanna.
Skiva upp köttet och servera med nudelsalladen.
Enkelt, jag vet!
Antal: 12 bitar
Ugn: 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
120 g smör
200 g ljus choklad
1 dl jordnötssmör
1/2 dl kakao
3 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2-2 dl jordnötssmör (crunchy)
4 1/2 dl florsocker
200 g philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 175C och smöra en kakform.
Smält smöret i en kastrull och blanda i jordnötssmör och choklad.
Låt allting smälta ihop och blanda i kakao.
Häll i en bunke och blanda i äggen (ett i taget) och vispa med en elvisp.
Blanda till sist i sockret och mjölet.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i 25-30 minuter.
Låt kakan svalna och gör under tiden frostingen.
Blanda alla ingredienserna tills det är en jämn smet (och ställ i kylen tills frostingen har satt sig). Bred frostingen på kakan och servera.
(en halv espresso, om man vill)
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
300 g nötfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
2 msk vatten eller grädde
3 tsk Halen Môn spicy salt eller eller annan kryddblandning + salt
cheddarost i skivor
Gör så här:
Blanda ägg, ströbröd, kryddor och vatten/grädde i en bunke.
Låt blandningen svälla i några minuter.
Blanda i färsen och blanda ordentligt.
Forma till små biffar.
Stek dem klara i stekjärn med smör och lite olja, först på hög värme för stekyta och sedan medelvärme. Lägg en halv skiva ost på varje biff medan de är i stekpannan så osten smälter ordentligt.
Antal: 8 portioner
Ugn: 175 grader, 50 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1, 25 dl matolja
2,5 dl naturell yogurt
220 g socker
skal från 2 citroner (fint rivet)
0,5 tsk vaniljextrakt
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Citronsyrup:
80 g strösocker
1 dl pressad citron
Glasyr:
2,5 dl florsocker
2-3 msk citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg, matolja, yoghurt, socker, citronskal och vanilj.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och häll ner det i smeten.
Häll smeten i en smörad och mjölad form och grädda i 50 minuter.
Koka under tiden ihop socker och citronsaft till citronsyrupen.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna lite.
Ta kakan ur formen och placera på en tallrik/kakfat.
Stick massor av hål i kakan med en tandpetare eller liknande.
Häll över citronsyrupen försiktigt så att det mesta rinner ner i hålen, putta runt syrupen med en slickepott.
Låt kakan svalna och rör sedan ihop citronglasyren.
Häll den över kakan och låt den stelna.
Ingredienser:
Naturell:
2,5 dl kokosmjölk
1 krm salt
1 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsstärkelse
2 krm xanthangummi
1 msk mjölkfritt margarin (går att byta mot kokosolja)
Exempel på smaksättning:
pressad vitlök, riven pepparrot, finhackade örter, finhackad stekt svamp
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser förutom margarinet i en kastrull och koka upp under omrörning tills det tjocknar.
Ta av från plattan och vispa i margarinet lite i taget.
Häll upp i en värmetålig skål, låt svalna och kyl sedan.
När helt kyld och stelnad, rör/vispa/mixa på nytt upp för en mjukare konsistens.
Blanda eventuellt i valfri smaksättning.
Ingredienser:
300–400 g tunt skuret nötkött, till exempel högrev, entrecôte
1 stor gul lök, grovt delad
1 tumstor bit ingefära, skivad i tunna stavar
4 dl kycklingbuljong (4 dl vatten + 2 msk kycklingfond)
4 msk japansk soja
1 msk socker
2 msk mirin
Till servering:
ris (rundkornigt japanskt ris eller jasminris)
salladslök
äggula (kan uteslutas)
furikake/sesamfrön (kan uteslutas)
Gör så här:
Skär köttet tunt om du har en hel bit, koka ris.
Häll kycklingbuljongen i en stekpanna, lägg i löken och ingefäran.
Gå i med sojan, socker och mirin, koka upp och låt koka tills cirka två tredjedelar av vätskan finns kvar, cirka 4–5 min.
Gå i med det tunt skurna köttet och koka på medelvärme tills köttet blivit så mört som du vill ha det, cirka 4 minuter (skumma av eventuellt skum).
Servera direkt genom att lägga ris i skålen, följt av köttet, salladslök och, om du tål, en äggula och furikake eller sesamfrön.
Tips:
Tunt skuret nötkött finns att köpa i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker.
Eller köp hem en bit entrecote eller högrev, lägg i frysen i 30 minuter, ta ut och skär så tunt du kan.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
2 ägg
270 g socker
100 g mald mandel
75 g vetemjöl
100 g smör
Ganache:
200 g mjölkchoklad
5 msk grädde
1 msk smör
Garnering:
hackad mandel
havssalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175C.
Smält smöret och smöra en rund kakform.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, vänd ner mandeln, mjölet och smöret.
Rör om ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter.
Låt kakan svalna helt innan den glaseras.
Smält chokladen i en kastrull på låg värme eller över vattenbad.
Häll i grädde och blanda ihop, häll därefter i smöret och låt det smälta.
Bred ut ganachen över kakan och låt stelna.
Hacka mandel och strö över.
Låt stelna i kyl.
Strö över lite havssalt innan servering.
Antal: 3 portioner
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
475 ml makaroner
1 uppvispat ägg
4 msk smör
4 msk vetemjöl
235 ml mjölk
1 tsk Colman’s senap
225 g riven ost till såsen + mer till topping
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
Gör så här:
Smält smör och häll i mjölet i en stor kastrull.
Vispa på medelvärme ca 5 minuter under omrörning.
Häll i mjölken och senapen och vispa tills jämn konsistens.
Vispa kontinuerligt på medel-låg värme tills blandningen är väldigt tjock.
Sänk då värmen.
Häll några skedar av blandningen och blanda med ägget, vispa och häll sedan äggblandningen i kastrullen.
Vispa konstant.
Häll i osten och kryddningen.
Smaka av så att såsen blir tillräckligt salt.
Häll i de kokta makaronerna och rör om.
Häll blandningen i en smörad gratängform och strö på mer riven ost.
Gratinera i 200C ugn ca 20-25 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|