Alla inlägg under juni 2022
Antal: 5 portioner
Ingredienser:
9 potatisar, kokta kalla
1 liten purjolök
2 äpplen
1 gurka
3 msk pressad citron
0.5 tsk salt
0.5 krm svartpeppar
3 msk vatten
1 msk olja
Gör så här:
Skär potatisen i tärningar.
Ansa, skölj och hacka purjolöken fint.
Skala äpplena och ta bort kärnhusen, skär fruktköttet i små tärningar.
Skär gurkan i stavar. Blanda ihop alla ingredienserna.
Salladssåsen:
Blanda citron, salt, peppar och vatten.
Låt det stå och dra ca 5 min.
Blanda i oljan.
Häll dressingen över salladen.
Låt salladen stå i kylskåp ca 30 min före servering.
Antal: 4 pers
Ingredienser:
3 pilgrimsmusslor per person
olivolja att grilla i
2 msk olivolja
1 msk sweet chili
saften av en halv liten lime
salt och svartpeppar efter smak
Gör så här:
Tina pilgrimsmusslorna enl. anvisning på förpackning.
Pensla dem med olivolja och grilla dem i het järnpanna, någon minut på var sida.
Lägg upp på tallrik dekorerad med sallad.
Rör ihop olivolja, lime och sweet chili, smaka av med salt och peppar och ringla över pilgrimsmusslorna.
Servera gärna en smör- eller oljestekt liten brödtriangel till.
Antal: beror på hur stora man gör
Ingredienser:
250 g kokosfett
1 ägg
150 g florsocker
3 msk kallt kokt kaffe
5 msk kakaopulver
vårgårdaris
Gör så här:
Smält kokosfettet.
Vispa ägg och florsocker och tillsätt kaffe och kakao.
Vispa sedan ner kokosfettet i blandningen, lite i sänder.
Blanda tills sist ner vårgårdaris till lagom konsistens.
Klicka ut smeten i bakformar och ställ dem kallt.
Ingredienser:
400 g skreitorsk
2 klyftor vitlök
1 chili
1 lime
2 salladslök
1 msk soja
1 msk olivolja
1 avokado
12 blad gemsallad
Gör så här:
Tärna torsken i bitar stora som små sockerbitar.
Hacka vitlöken och chili, med eller utan kärnor beror på styrkan.
Riv limeskalet, skär ner salladslöken.
Vänd ner hacket med soja och olivolja.
Tillsätt torsken, rör runt.
Tillsätt ev lite salt, låt dra i 10 min.
Skär ner avokadon, blanda försiktigt med torsken.
Lägg upp i salladsbladen, njut!
Till ca 10 bitar:
125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
500 g kesella (10%)
2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk strösocker
1 krm salt
2 krm mald kanel
Gör så här:
Sätt på ungen på 200ºC.
Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa.
Knåda ihop till en deg med vattnet.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster.
Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen.
Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
Fyllning:
Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ytterligare ca 45 minuter.
Låt pajen svalna lite.
Häll över honung och sikta över kanel.
Servera den ljummen eller rumstempererad.
Antal: 4 personer
Ugn: 150 grader, 10-15 minuter + 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
400 g rabarber
½ dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj
4 msk strösocker
Rosengeranium eller alt citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Skala rabarberna och skär dem i 10 cm långa bitar.
Vänd bitarna i strösockret (½ dl).
Baka dem i 150 grader ugn 10-15 minuter tills rabarberna blir mjuka.
Koka upp mjölken och grädden.
Vispa äggen, vaniljsockret och strösockret (4 msk) i en skål till skum.
Häll mjölk-gräddblandningen över äggen och rör ihop till en slät smet.
Strimla rosengeraniumbladen och varva med rabarbern i en ugnsfast form.
Häll över clafoutissmeten så att den täcker rabarbern.
Grädda i 200 grader, 15 minuter.
Antal: 4 glas kryddigt indiskt te
Ingredienser:
2 koppar vatten
2 msk te (t ex Earl Grey)
1/2 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
4 hela nejlikor
3 dl mjölk
2 msk Rörsocker Strö
kanel
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och te tillsammans med kryddorna.
Häll i mjölken och koka upp med teblandningen. L
åt chaien småkoka i 2 minuter på svag värme.
Sila chaien och häll upp den i glas.
Garnera med lite mald kanel.
Chaien kan även serveras kall.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-6 korvar med hög kötthalt
Olja till stekning
2 paprikor
1 zucchini
10 champinjoner
1 tsk hel kummin
1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.
Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.
Blanda korv och grönsaker i pannan.
Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|