Direktlänk till inlägg 23 maj 2019
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
Semmelbullar:
25 gram jäst
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
75 gram rumsvarmt smör
1 tsk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
mandelmassa (hemgjord gör man enkelt såhär)
vispad grädde
florsocker att pudra locket med
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen.
Rör ut och blanda ner salt, socker, rumsvarmt smör (skuret i kuber) och kardemumma (stöt den i en mortel istället för att använda mald, det blir hundra gånger godare).
Rör sist ner vetemjölet – använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Baka ut till cirka 12-15 bullar.
Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka 7-10 minuter i 225 grader.
Skär av ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan.
Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa över vispad grädde.
Lägg på locken och pudra med florsocker.
Ät som de är eller nedsänkta i skål med rykande, varm mjölk, så kallad hetvägg.
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|