Alla inlägg under juni 2022

Av Maria - 12 juni 2022 11:45

Antal: 2 kransar

Jäsning: ca 4 timmar + 2 timmar

Ugn: 275 grader, 10 minuter + 30 minuter på eftervärme


Ingredienser:

25 jäst

6 dl vatten

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

Ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling:

Vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av vattnet och saltet..

Arbeta i grahams- och vetemjöl till en jämn och smidig deg.

Den ska vara ganska fast.

Täck över degbunken med plastfolie.

Låt degen jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl- eller svalskåp över natten.


Dela degen mitt itu.

Kavla ut varje del till en längd, ca 25*50 cm.

Rulla ihop den som en rulltårta.

Foga ihop ändarna så att en krans bildas.

Låt bröden jäsa på sval plats utan bakduk 2 timmar på smord plåt.

Skåra dem med rakblad.


Gräddning:

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 275 grader, 10 minuter.

Pensla bröden med vatten.

Stäng av ugnsvärmen och låt bröden eftergrädda ca 30 minuter så att skorpan blir hård och knaprig.

Vänd gärna bröden upp och ner efter halva tiden, så att de blir bruna på båda sidor.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Låt kransarna ligga framme i rumstemperatur utan bakduk så att skorpan förblir knaprig.

Brödet går utmärkt att frysa in ca 9 månader.

Sprödvärm det i svag ugnsvärme.

Av Maria - 12 juni 2022 08:15

Mängd: cirka ½ liter


Ingredienser:
35 cl brännvin special
1 liter jordgubbar
4 dl Vit Sirap


Gör så här:

Skölj och snoppa jordgubbarna.

Lägg dem på en handduk eller hushållspapper tills de är torra.

Lägg bären i en burk och häll på spriten.

Låt stå i minst fyra veckor.



Sila bort bären.


Blanda spriten med sirapen.

Häll upp på väl rengjorda flaska.


Tips:
Ta till vara bären och koka dem med 3-4 dl Syltsocker, det blir en pikant jordgubbssylt med vuxensmak som är god som bland annat tillbehör till smakrik ost.

Av Maria - 11 juni 2022 16:30

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

3 stora, mogna tomater

½ finhackad rödlök

1 stor, färsk, grön chilipeppar t.ex jalapeño, urkärnad och finhackad

2 msk hackad, färsk koriander

Saften av en citron, eller efter smak

Salt

Peppar


Gör så här:

Halvera tomaterna, skeda ur innanmätet, släng kärnorna och hacka köttet.

Lägg hacket i en stor skål (inte av metall).

Tillsätt lök, chilipeppar, hackad koriander och citronsaft.

Krydda med salt och peppar efter smak och blanda allt försiktigt.

Täck över och ställ i kylskåpet minst 30 minuter så att aromen kommer fram före serveringen.

Av Maria - 11 juni 2022 15:00

Ingredienser:

2 msk gula senapsfrön

1 msk örtsalt

2 msk fänkål

1 msk timjan

1 msk hel kummin

2 msk farinsocker

2 msk flingsalt


Gör så här:

Stöt alla ingredienser, utom farinsocker och flingsalt, grovt i en mortel.
Tillsätt sedan socker och salt.

Av Maria - 11 juni 2022 13:45

Antal: 4 pers


Ingredienser:
2 msk olivolja
2 klyftor vitlök i skivor
1 röd lök i skivor
1 gul paprika i tärningar
1 dl hackad persilja
1 msk färsk oregano
1 dl tomatpuré
1 dl japansk soja
1 dl Florsocker
1 tsk Colmans senapspulver
1 msk grönsaksfond
1 dl vatten
1 dl balsamvinäger
1 tsk grovmald svartpeppar


Gör så här:
Hetta upp oljan i en gryta.

Fräs vitlök, rödlök och paprika.

Tillsätt övriga ingredienser och sjud i minst en timme.

Häll över i en mixer och kör till en slät sås.

Servera såsen till grillat kött.

Av Maria - 11 juni 2022 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g färska eller djupfrysta bär

2 dl matyoghurt

1-1½ msk honung

färdiga pannkakor


Gör så här:

Tina de djupfrysta bären.

Halvera om de är stora.

Blanda yoghurten med honung.

Lägg ut pannkakorna och bred på yoghurten.

Lägg på bären och vik eller rulla ihop dem.

Av Maria - 11 juni 2022 06:15

Ingredienser:

1 kg kräftskal
gul lök
morot
liten purjolök
1 msk tomatpuré
1½ tsk paprikapulver
1 liter fiskfond eller kycklingfond
1 liter vatten
1½ dl neutral olja

 

Gör så här:

Skala och grovhacka löken.

Skölj och skär moroten i bitar.

Skölj purjolöken och dela den i 4-5 bitar.

Ansa skalen.

Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken försvinner.

Får den vara kvar blir fonden besk.

Krossa skalen i mortel eller liknande.

Värm upp oljan och fräs skalen ihop med grönsakerna.

Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och slå därefter i buljongen och vattnet.

Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter.

Sila spadet och reducera det tills ca 1/4 återstår.

Av Maria - 10 juni 2022 16:15

Antal: 26 snittar

Ugn: 175º, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör

1 dl socker

2 msk ljus sirap

2 dl vetemjöl

2½ msk kakao

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat


Garnering:

½ dl pistaschnötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Rör smör, socker och sirap mjukt med elvisp.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat och sikta ner i smeten.

Arbeta ihop till en deg och dela i två bitar.

Rulla längder nästan lika långa som plåten.

Lägg på plåt med bakpapper och platta till med fingrarna.

Hacka nötterna grovt och strö över längderna.

Tryck till så de fastnar och grädda i 10-12 minuter.

Skär de varma längderna i smala, sneda bitar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards