Alla inlägg under juni 2022
Antal: 2 kransar
Jäsning: ca 4 timmar + 2 timmar
Ugn: 275 grader, 10 minuter + 30 minuter på eftervärme
Ingredienser:
25 jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
Ca 1,3 liter vetemjöl
Pensling:
Vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av vattnet och saltet..
Arbeta i grahams- och vetemjöl till en jämn och smidig deg.
Den ska vara ganska fast.
Täck över degbunken med plastfolie.
Låt degen jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl- eller svalskåp över natten.
Dela degen mitt itu.
Kavla ut varje del till en längd, ca 25*50 cm.
Rulla ihop den som en rulltårta.
Foga ihop ändarna så att en krans bildas.
Låt bröden jäsa på sval plats utan bakduk 2 timmar på smord plåt.
Skåra dem med rakblad.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 275 grader, 10 minuter.
Pensla bröden med vatten.
Stäng av ugnsvärmen och låt bröden eftergrädda ca 30 minuter så att skorpan blir hård och knaprig.
Vänd gärna bröden upp och ner efter halva tiden, så att de blir bruna på båda sidor.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.
Låt kransarna ligga framme i rumstemperatur utan bakduk så att skorpan förblir knaprig.
Brödet går utmärkt att frysa in ca 9 månader.
Sprödvärm det i svag ugnsvärme.
Mängd: cirka ½ liter
Ingredienser:
35 cl brännvin special
1 liter jordgubbar
4 dl Vit Sirap
Gör så här:
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Lägg dem på en handduk eller hushållspapper tills de är torra.
Lägg bären i en burk och häll på spriten.
Låt stå i minst fyra veckor.
Sila bort bären.
Blanda spriten med sirapen.
Häll upp på väl rengjorda flaska.
Tips:
Ta till vara bären och koka dem med 3-4 dl Syltsocker, det blir en pikant jordgubbssylt med vuxensmak som är god som bland annat tillbehör till smakrik ost.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 stora, mogna tomater
½ finhackad rödlök
1 stor, färsk, grön chilipeppar t.ex jalapeño, urkärnad och finhackad
2 msk hackad, färsk koriander
Saften av en citron, eller efter smak
Salt
Peppar
Gör så här:
Halvera tomaterna, skeda ur innanmätet, släng kärnorna och hacka köttet.
Lägg hacket i en stor skål (inte av metall).
Tillsätt lök, chilipeppar, hackad koriander och citronsaft.
Krydda med salt och peppar efter smak och blanda allt försiktigt.
Täck över och ställ i kylskåpet minst 30 minuter så att aromen kommer fram före serveringen.
Ingredienser:
2 msk gula senapsfrön
1 msk örtsalt
2 msk fänkål
1 msk timjan
1 msk hel kummin
2 msk farinsocker
2 msk flingsalt
Gör så här:
Stöt alla ingredienser, utom farinsocker och flingsalt, grovt i en mortel.
Tillsätt sedan socker och salt.
Antal: 4 pers
Ingredienser:
2 msk olivolja
2 klyftor vitlök i skivor
1 röd lök i skivor
1 gul paprika i tärningar
1 dl hackad persilja
1 msk färsk oregano
1 dl tomatpuré
1 dl japansk soja
1 dl Florsocker
1 tsk Colmans senapspulver
1 msk grönsaksfond
1 dl vatten
1 dl balsamvinäger
1 tsk grovmald svartpeppar
Gör så här:
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs vitlök, rödlök och paprika.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i minst en timme.
Häll över i en mixer och kör till en slät sås.
Servera såsen till grillat kött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färska eller djupfrysta bär
2 dl matyoghurt
1-1½ msk honung
färdiga pannkakor
Gör så här:
Tina de djupfrysta bären.
Halvera om de är stora.
Blanda yoghurten med honung.
Lägg ut pannkakorna och bred på yoghurten.
Lägg på bären och vik eller rulla ihop dem.
Ingredienser:
1 kg kräftskal
1 gul lök
1 morot
1 liten purjolök
1 msk tomatpuré
1½ tsk paprikapulver
1 liter fiskfond eller kycklingfond
1 liter vatten
1½ dl neutral olja
Gör så här:
Skala och grovhacka löken.
Skölj och skär moroten i bitar.
Skölj purjolöken och dela den i 4-5 bitar.
Ansa skalen.
Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken försvinner.
Får den vara kvar blir fonden besk.
Krossa skalen i mortel eller liknande.
Värm upp oljan och fräs skalen ihop med grönsakerna.
Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och slå därefter i buljongen och vattnet.
Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter.
Sila spadet och reducera det tills ca 1/4 återstår.
Antal: 26 snittar
Ugn: 175º, 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Garnering:
½ dl pistaschnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Rör smör, socker och sirap mjukt med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Arbeta ihop till en deg och dela i två bitar.
Rulla längder nästan lika långa som plåten.
Lägg på plåt med bakpapper och platta till med fingrarna.
Hacka nötterna grovt och strö över längderna.
Tryck till så de fastnar och grädda i 10-12 minuter.
Skär de varma längderna i smala, sneda bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|