Alla inlägg under juni 2022

Av Maria - 6 juni 2022 12:30

Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar


Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås


Onsdag:

Makaronipudding med skinka


Torsdag:

Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås


Fredag:

Hamburgare, bröd och potatisskivor


Lördag:

Köttgryta med potatis


Söndag:

Köttfärssås och pasta

Av Maria - 5 juni 2022 16:15

Mängd: ca 140 g


Ingredienser:

½ färsk kokosnöt (ca 115 g kokoskött) eller 125 g kokosflingor

2 färska gröna chilifrukter, urkärnade eller ej alltefter smak

2½ cm skalad och finhackad, färsk ingefära

4 msk hackad, färsk koriander

2 msk citronsaft eller efter smak

2 mycket fint hackade schalottenlökar


Servera med:
Pappadam (indiskt tunnbröd av linsmjöl) eller pitabröd


Gör så här:

Om man använder sig av färsk kokosnöt, gör man hål i kokosnötens "öga" med hjälp av hammare och spik, häller ut kokosmjölken och sparar den.

Använd hammaren för att dela nöten i två delar, ta sedan ur köttet i den ena och hacka det.

Lägg kokoshacket och chilipepparn i en liten matberedare och kör i ca 30 sekunder tills allt är finhackat.

Tillsätt ingefära, koriander och citronsaft och mixa igen.

Tillsätt ca 1 msk kokosmjölk eller vatten om blandningen verkar för torr.

Rör ner schalottenlöken och servera genast, eller täck kallt till serveringsdags.

Den behåller sin friska smak i kylskåpet upp till 3 dagar.

Av Maria - 5 juni 2022 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300-500 g god korv, tex tysk köttrik

Smör eller kokosfett att steka i

Gräslök

Fransk senap


Rosa coleslaw:

En stor klyfta vitkål

En färsk rödbeta

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

Salt

Peppar


Gör så här:

Rosa coleslaw: 

Hyvla vitkålen med osthyvel eller i matberedare, gärna så tunt som möjligt.

Riv den färska och råa rödbetan.

Lägg kålen och den rivna betan i en skål.

Blanda ner crème fraiche, majonnäs och smaka av med salt och peppar.


Stek korven så att den får lite färg och blir genomvarm.
Servera med lite klippt gräslök och en klick fransk senap.

Av Maria - 5 juni 2022 13:30

Ingredienser:
1 msk Ljus Sirap
1 msk Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk sojasås
1 msk BBQ-sås
1 msk citronsaft
1 msk chiliflingor 
2 krm salt 


Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till glazen i en skål.

Pensla på kött eller grönsaker mot slutet av grillningen. 

Av Maria - 5 juni 2022 10:15

Ingredienser:
1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Vit Sirap
2½ dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
Salt

 

Gör så här:

Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar.

Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp.

Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter.

Smaka av med salt.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Av Maria - 5 juni 2022 06:15

Antal: 1 bröd

Jäsning: ca 40 minuter och ca 30 minuter

Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

4 dl vatten

1 msk olja

3/4 msk salt

1 krm finstött kummin

10-12 dl matbrödsmjöl av vete (500-600 g)


Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader, slå i oljan och häll över den smulade jästen.

Tillsätt salt och kummin.

Arbeta in mjölet i några omgångar tills degen känns smidig.

Låt jäsa ca 40 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.

Kavla ut till en rektangel, 30 X 50 cm, och rulla ihop den - börja i ett hörn - och forma till en giffel.

Lägg på smord plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.


Grädda i 200-225 grader.

Gräddningstid - tills giffeln är ljusbrun och knaprig - ca 25 minuter.

Efter gräddningen får giffeln svalna på galler utan bakduk.

Av Maria - 4 juni 2022 16:15

Antal: 20 stycken

Ugn: 175º, ca 30 minuter


Ingredienser:

150 g smör

2 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

200 g blåbär

50 g mandelspån

Eventuellt florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smält smöret i en kastrull och rör ner socker och ägg.

Blanda ner mjöl och rör smeten slät.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en liten långpanna.

Strö över blåbär och mandel.

Grädda i ca 30 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.

Pudra eventuellt med lite florsocker.

Av Maria - 4 juni 2022 15:00

Ingredienser:

1 kg hallon

300 - 800 g (4 - 9 dl) socker

1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över natten.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards