Alla inlägg under juni 2022
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Antal: 4-6 glas
Ingredienser:
6 påsar Earl Grey eller 4-6 tsk löst te
1 citron, gärna obesprutade
1 lime, gärna obesprutade
1 1/2 dl Rörsocker Strö
ca 600 g isbitar
Dekoration:
1 citron, gärna obesprutade
1 lime, gärna obesprutade
jordgubbar
citronmeliss
Gör så här:
Brygg teet i en stor kanna eller kastrull med 1 liter vatten och låt dra i ca 4 minuter.
Ta bort tepåsarna, kläm ut saften ordentligt.
Pressa citron och lime och häll i tevattnet.
Tillsätt rörsocker och rör till sockret löst sig.
Avsluta med ca 300 g isbitar och låt svalna.
Täck över kastrullen och låt teet stå minst 1 timme i kylen.
Innan servering:
Skölj citron och lime i varmt vatten och skär i tunna skivor.
Lägg i en stor kanna.
Tillsätt teet och resten av isbitarna.
Skölj jordgubbar och dela och skölj citronmeliss och riv av några stjälkar.
Lägg i kannan precis innan servering.
Serveringstips:
Gnid glasens kant med en skriva citron eller lime och doppa kanterna i en skål med rörsocker eller strösocker.
Dekorera glaset med citronmeliss.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kruka basilika
1 kruka bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
Gör så här:
Mixa alla ingredienserna.
Antal: 1 formbröd
Ingredienser:
1½ tsk torrjäst
½ tsk salt
1 msk husk
9 dl fint glutenfritt mjöl
3½ dl vatten
1½ msk flytande margarin eller olja
Gör så här:
Häll de torra ingredienserna i bakskålen i den ordning de står i receptet om inget annat anges i maskinens bruksanvisning.
Tillsätt vatten och matfett.
Gräddning:
Välj lämpligt program och starta maskinen.
Förvaring:
Skär brödet i lagom tjocka skivor.
Förpacka dem i plastpåse, tillslut och frys in.
Rosta brödet eller tina det i mikrovågsugn, i svag ugnsvärme eller i rumstemperatur.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
340 g pasta
2 st ägg
2 dl yoghurt
1 tsk dijonsenap
3 krm dill
Honung
150 g kallrökt lax
1 st paprika
1 st avokado
70 g salladsmix
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Lägg äggen i kallt vatten.
När vattnet börjar koka ta tiden på 7 min.
Skölj sen äggen i kallt vatten och hacka dem.
Blanda ägg med yoghurt, senap, dill, honung och hackad lax.
Tärna paprikan, kärna ur, skala och tärna avokado. Blanda med sallad i en skål.
Rör i den kokta, sköljda och avrunna pastan.
Antal: 1 mugg
Ingredienser:
1 dl mjölk
2 msk Florsocker
1 dl hett, starkt kaffe
1/4 dl vispad grädde
2 krm Vaniljsocker
rivet apelsinskal, gärna obesprutat
Gör så här:
Koka upp mjölk och florsocker och häll därefter upp i en mugg.
Häll på kaffet.
Blanda grädden med vaniljsockret och lägg på drycken.
Strö över rivet apelsinskal.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
2 ankbröst
1 aubergine
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1 knippe thaibasilika
300 g färsk ananas
Neutral olja till stekning
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk, 400 ml
Saften av 1-2 limer
3 msk fisksås
Till servering:
Risnudlar
Gör så här:
Skär ankbrösten i tunna strimlor och lägg dem åt sidan.
Skär auberginen i mindre bita.
Skiva salladslöken tunt.
Hacka vitlöken fint.
Plocka bladen från basilikan och lägg stjälkar och blad var för sig.
Skär bort skalet från ananasen och skär bort den tjocka stocken i mitten.
Tärna ananasköttet.
Stek currypastan, basilikastjälkar och vitlöken i olja i en wok eller stor stekpanna några minuter.
Tillsätt ankköttet och stek vidare några minuter.
Tillsätt aubergine, ananas och hälften av salladslöken.
Stek i 3-5 minuter.
Häll i kokosmjölken och låt det sjuda ytterligare ett par minuter tills såsen tjocknat lite.
Smaka av med limesaft och fisksås.
Ta bort basilikastjälkarna.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Strö basilikabladen och resten av salladslöken över rätten och servera med nudlar.
Ankbröst hittar du lättast i frysdisken.
De kan gärna vara lätt frysta när du ska börja laga, för då är det lättare att skära dem i tunna strimlor.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 dl långfil
2 msk pumpafrön, linfrön och solrosfrön
½ dl färska blåbär
Gör så här:
Häll upp filen i en skål och toppa med frön och blåbär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|