Alla inlägg under juni 2022
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 10 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
Botten:
4 dl fullkorns dinkelmjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg
Sesamfrön till formen
Fyllning:
300 g rökt lax
2 dl finskuren purjolök
1 kruka dill
3 ägg
3 dl mjölk
4 dl riven västerbottenost
Salt
Peppar
Gör så här:
Botten:
Blanda ihop degen, låt den vila i kylskåp i 30 minuter.
Tryck ut degen i en smord form bröad med sesamfrö.
Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.
Skär laxen och purjolök i bitar.
Klipp dillen fint.
Fördela i det förgräddade pajskalet.
Blanda ihop ägg, mjölk, riven ost, finklippt dill, salt och peppar i en bunke.
Häll blandningen över pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 30 minuter.
Mängd: ca 3 dl
Ugn: 180º, ca 20 minuter
Ingredienser:
4 stora, mogna tomater
16 skållade mandlar
3 stora, hela oskalde vitlöksklyftor
1 torkad söt chilipeppar, blötlagd i 20 minuter och klappad torr
4 torkade röda chilipepparfrukter, blötlagda i 20 minuter och klappade torra
1 nypa socker
1½ dl extra virgin olivolja
ca 2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Lägg tomater, mandel och vitlök på ett bakplåtspapper och rosta i varm ugn, 180º i ca 20 minuter.
Kontrollera mandeln efter ca 7 minuter eftersom den lätt blir bränd och ta ut den när den gyllenbrun och doftar.
Skala tomaterna och den rostade vitlöken.
Lägg mandel, vitlök, söt chilipeppar och torkad röd chilipeppar i en matberedare och finfördela.
Tillsätt tomater och socker och mixa igen.
Häll långsamt i olivoljan genom matarröret med maskinen igång.
Tillsätt 1½ msk vinäger och mixa hastigt.
Smaka av och tillsätt eventuellt extra vinäger, liksom salt och peppar efter smak.
Låt stå i minst 2 timmar och servera sedan rumstemperarad.
Alternativt täck över och ställ i kylen upp till 3 dagar.
Rumstemperara och rör om före servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
En stor klyfta vitkål
En färsk, rå rödbeta
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Hyvla vitkålen med osthyvel eller i matberedare, gärna så tunt som möjligt.
Riv den färska och råa rödbetan.
Lägg kålen och den rivna rödbetan i en skål.
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
2 dl hallonsylt
1/2 dl Vit Sirap
Saft från 1 citron
1 dl vatten
1 dl tranbärsjuice
Is
Toppa med Fruktsoda eller sodavatten
Citronverbena (kan uteslutas om det ej finns)
Limeskivor
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tillbringare och rör om så allt har löst sig.
Lägg rikligt med is i 4 glas och häll jamtinin i glasen.
Toppa med fruktsoda eller sodavatten.
Garnera med citronverbena och limeskivor.
Tips:
För en alkoholhaltig drink tillsätt 4 cl vodka/cocktail.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grytan:
2 kycklingar (helst ekologiska)
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
1 dl koncentrerad apelsinjuice
3 dl vispgrädde
2 dl lantbuljong
1 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
Vegonudlar:
½ pkt fullkornsnudlar eller sobanudlar (nudlar gjorda på bovete, finns att köpa i hälsokostbutiker)
2 morötter
1 liten rättika
1 pkt sockerärtor
1 pkt minimajs
1 msk rapsolja
2 msk riven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
Mängd: ca ½ liter
Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.
Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt fryst bladspenat, ca 250 g
500 g räkor med skal
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
300 g laxfilé
3 schalottenlökar
2 purjolökar
1 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad färsk dill
2 squash
1 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Tina spenaten.
Skala räkorna.
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
225 g blandade nötter, t.ex cashew, mandlar och valnötter
2 msk vatten
2 tsk farinsocker
1 tsk torkad ingefära
1½ krm kajennpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienserna på en plåt och rosta i ugnen.
Nötterna är färdiga när de blivit gyllenbruna, ca 15 minuter.
Rör om då och då.
Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|