Alla inlägg under juni 2022
Ingredienser:
2½ dl risgryn
3 msk smör
1 medelstor portion lök
0-75 g finskuren rökt skinka
Salt
Vitpeppar
Omkring 1¼ liter kokande vatten
(1 tsk currypulver)
Gör så här:
Risgrynen gnidas mellan en ren handduk, smöret brynes i en tjockbottnad kastrull och häri nedläggas grynen jämte den hackade löken för att bryna.
Mot slutet av bryningen iläggas de fint skurna skinktärningarna.
Under hela tiden omröres med träsked.
När grynen äro ljusbruna, påspädes det kokande lätt saltade vattnet (tag ej allt på en gång i händelse det ej behöves).
Riset får mycket sakta puttra under lock, tills grynen kännas mjuka, då anrättningen avsmaks.
(Man undviker att röra i riset).
Curry kan tillsättas och i stället för skinka 4-6 msk riven ost.
Serveras mycket varm.
Ingredienser:
500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
2 dl ljus rom
1/2 dl Vit Sirap
10 jordgubbar
1-2 dl is
Gör så här:
Blanda rom, sirap, jordgubbar och is i en mixer och kör tills bären är finfördelade.
Sila upp bärdaiquirin i kylda glas.
Ingredienser:
300 g citroner
300 g apelsiner
200 g mandariner
200 g lime
5 dl vatten
1 kg syltsocker
½ dl whisky (kan uteslutas)
Gör så här:
Skölj frukten väl och skala den.
Skär bort de vita hinnorna och skär både skal och fruktkött i små bitar.
Koka skal, fruktkött och vatten under lock i 15 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ett par minuter.
Ta kastrullen från värmen och skumma ordentligt.
Rör ner whiskyn.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar.
Ingredienser:
700 g sjötunga
2½ dl mjölk
7 msk olja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 liten röd chili, krossad
3 schalottenlökar, krossade
1 msk fisksås
2 msk socker
1 msk tamarindjuice eller vinäger
Gör så här:
Skölj och rensa fisken, blötlägg den sedan 1 timme i mjölken.
Låt rinna av.
Stek fisken i 6 msk het olja tills den är gyllenbrun.
Tag fisken ur pannan och håll den varm.
Sautera vitlöken, chilin och schalottenlöken i 1 msk olja tills det brynts svagt.
Tillsätt fisksås, socker och tamarindjuice.
Häll denna sås över fisken och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 ägg
1 msk dinkelsikt
½ dl polentagryn
1 dl riven parmesanost
½ dl finhackad salvia
Salt
Svartpeppar
Smör
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
½ dl färsk hackad salvia
Salt
Svartpeppar
Svart bönsallad:
½ rödlök
1 gul eller röd paprika
1 liten squash
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Vit balsamvinäger
4 dl kokta svarta bönor (ca 2 dl okokta)
Gör så här:
Börja med tomatsåsen:
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Antal: cirka 12 glas
Ingredienser:
500 g (1 liter) hallon
2 lime
1 dl Vit Sirap
2 flaskor torrt rosévin
2 flaskor torrt, mousserande vitt vin
Is
Gör så här:
Rensa och skölj eventuellt hallonen.
Skölj limen noga och skär dem i skivor.
Blanda sirap och rosévin i en stor skål.
Lägg i hallon och limeskivor.
Lägg i isbitar och häll på det mousserande vinet vid serveringen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|