Alla inlägg under augusti 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Börja med att göra bröddegen:
Smula jästen i en bunke.
Slå på det fingervarmt vatten och rör om.
Rör i salt och olja.
Rör i mjöl, så att du har en bra deg som du kan knåda.
Knåda i någon minut.
Jäs under bakduk i ca 40 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs i en kastrull med lite olja tills att den mjuknar (den ska inte brännas vid).
Skölj linserna och häll i kastrullen tillsammans med buljong, oregano, basilika och sambal oelek.
Låt fräsa ett par minuter.
Tillsätt tomat och vatten och låt koka på svag värme tills linserna mjuknat, ca 15-20 min.
Smaka av med salt och peppar.
När degen jäst klart:
Lägg på mjölat bord och forma rektangulärt så att du får en deg som är ca 10 cm bred, 30 cm lång och ca 2 cm hög (man kan egentligen forma den lite hur man vill).
Strö på oregano, hackade soltorkade tomater och smulad fetaost.
Tvista eller snurra brödet grovt och lägg in i ugnen ca 10 min.
Bryt brödet och severa till soppan.
Antal: 1 stor burk
Ingredienser:
3 burkar matjesfiléer (á 200 g) + 2 msk av spadet
Sås:
½ rödlök
½ rött äpple
2 dl ekologisk crème fraiche
2 msk lättmajonnäs
3/4 tsk currypulver
Några droppar flytande honung
1 msk brännvin
Några stänk worchestersås
½ dl finskuren gräslök
½ dl finskuren dill
Ev. en nypa salt
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Skär sillfiléerna i bitar och lägg dem i en skål.
Skala och finhacka löken.
Skär äpplet i mycket små tärningar.
Rör ihop alla ingredienser till såsen med 2 matskedar sillspad.
Vänd ner såsen i sillen.
Låt gärna smakerna blanda sig någon timme före servering.
Ingredienser:
8 apelsiner
4 citroner
drygt 2,5 kg socker
12 små dricksglas vatten
Gör så här:
Apelsinerna skalas.
Skalen läggas i vatten över en natt.
Skäras sedan fint med frukten och citronerna samt kokas med sockret och vattnet, tills marmeladen ser klar ut.
Hälles på burkar och överbindes.
Ingredienser:
6 dl havtornsbär
6 dl vatten
3 dl Rörsocker Strö
1 tsk Vaniljsocker
Gör så här:
Koka upp bär, vatten, rörsocker och vaniljsocker.
Låt det puttra i cirka 10 minuter, rör om då och då.
Skumma av noga.
Sila sedan saften genom en sil så du blir av med kärnor och vaniljstången.
Häll upp i rena flaskor och förvara svalt.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
150 g chévre smulad
Ev citronolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en krämig röra.
Antal: ca 1 liter
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1½ dl valnötter, hackade
1 dl cashewnötter, hackade
1 dl mandel, hackade
½ dl pinjenötter, hackade
1 dl hela linfrö
1½ dl solrosfrö
1½ dl pumpakärna
1 dl sesamfrö
1 dl kokosflingor
3 msk kokosolja
2 msk blåbärspulver
2 tsk vaniljpulver
Tillbehör:
Naturell yoghurt
Hallon
Blåbär
Gör så här:
Müsli:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda nötter, frön, kärnor och kokosflingor och strö ut på en plåt som du täckt med bakplåtspapper.
Klicka ut kokosoljan.
Strö över blåbärs- och vaniljpulvret.
Rör runt lite så att allt blandas.
Rosta blandningen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Rör om då och då.
Ta ut müslin ur ugnen och blanda runt.
Förvara svalt.
Till servering:
Servera müslin med naturell yoghurt, hallon och blåbär.
Ingredienser:
1 grillad kyckling
1/2 honungsmelon
1 liten påse blandad sallad
1 gul paprika
1 ask körsbärstomater
valfritt tillbehör t ex bulgur eller pennepasta
Sås:
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
3 msk senap
salt och peppar
Gör så här:
Rensa kycklingen och skär i småbitar.
Skär honungsmelonen och paprikan i tärningar.
Dela körsbärstomaterna och skölj av salladen.
Blanda alla ingredienser i en salladsskål.
Servera med valfritt tillbehör till exempel bulgur eller pennepasta.
Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grönsaker:
2 msk strösocker
2 msk ättika, 12%
4 msk vatten
1 (ca 100 g) rättika
2 morötter
½ kruka persilja
4 portioner ris
Sesammajonnäs:
1 msk sesamfrö
1 dl majonnäs
Peppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 msk smör eller margarin
Salt
Gör så här:
Tina kycklingfiléerna.
Grönsakerna:
Blanda en lag av socker, ättika och vatten i en bunke och rör om tills sockret löst sig.
Skala rättika och morötter.
Hyvla grönsakerna med en osthyvel eller potatisskalare till tunna skivor.
Vänd ner grönsakerna i lagen.
Hacka persilja.
Vänd ner den strax innan servering.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Sesammajonnäs:
Rosta sesamfröna i torr stekpanna på medelvärme.
Låt svalna.
Blanda dem med majonnäs och smaka av med peppar.
Kyckling:
Stek kycklingfiléerna i matfett i en stekpannan ca 10 minuter.
Vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Servera grönsakerna med kyckling, majonnäs och ris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|