Alla inlägg under augusti 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk smör eller margarin
1 finhackad, gul lök
2 tsk Rörsocker Strö
500 g färsk spenat
1 liter grönsaksbuljong
1 krm muskotnöt
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
färsk gräslök
Gör så här:
Smält matfettet i en gryta.
Tillsätt löken och sockret och fräs i ett par minuter.
Tillsätt spenaten och fräs i ytterligare ett par minuter under lock.
Tag upp grönsakerna och finhacka eller mixa dem med lite av buljongen.
Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av buljongen samt muskotnöten.
Salta och peppra.
Koka i 5 minuter.
Tillsätt grädden och värm, men koka inte.
Garnera soppan med klippt gräslök.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 avokador
saft från ½ citron
2 tsk Dijonsenap
2 tsk Farinsocker
1 g salt
2 g svartpeppar
1¼ dl crème fraiche
Gör så här:
Dela avokadorna och tag bort kärnorna.
Gräv ut fruktköttet och mosa det med en gaffel.
Blanda samman citron, senap, Farinsocker, salt, peppar och crème fraiche.
Förvara i kylskåp till serveringen.
Avokadodipen är god till grillat kött och fisk.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, ca 20 minuter
Ingredienser:
600-800 g färsk lax
10 körsbärstomater
200 g sockerärtor
2 fänkål
En näve färsk gräslök
En näve färsk timjan
Salt
Peppar
Örtsås:
2 dl matlagningsyoghurt
Två nävar färska örter (t.ex. timjan, gräslök, mejram, basilika)
Salt
Peppar
Gör så här:
Örtsås:
Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer.
Lägg upp 4 ark ugnsfolie, tillräckligt stora bitar för att du skall kunna paketera in en portion i varje folieark.
Skär laxen i bitar, skölj grönsakerna.
Skär fänkålen i bitar, dela tomaterna.
Lägg sedan allt på foliearket, jämt fördelat på alla 4 folieark.
Klipp över gräslök och timjan.
Salta och peppra.
Stäng igen och gör paket av av varje ark.
Sätt in dem i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Ringla örtsås över innehållet när du öppnat ditt foliepaket.
Ingredienser:
25 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)
3 dl vispgrädde
100 g mjuk nougat
Gör så här:
acka resten av pistagemandlarna.
Smält nougaten i vattenbad.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.
Ställ i kylen.
Ingredienser:
2 små gula lökar, skivade
4 morötter, skivade
4 tsk olja
ca 4 dl krossade tomater
1 tsk salt
4 krm paprikapulver
2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad
2 burkar kikärter ca 700 g
2 små röda paprikor, strimlade
Gör så här:
Fräs lök och morötter i oljan i en låg vid kastrull.
Tillsätt tomater, salt och kryddor.
Låt koka ca 5 min.
Låt kikärterna rinna av.
Blanda kikärter och paprika med grönsakerna.
Låt det koka upp igen.
Späd med lite vatten om grytan verkar för torr.
Smaksätt mer om det behövs.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 stora röda paprikor
500 g lammfärs
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
4 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk frysta franska örter
2 dl grädde
2 dl riven västerbottenost
Tillbehör:
Rucolasallad
Peperoni
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela paprikorna och gröp ur kärnhuset.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen i några minuter.
Salta och peppra.
Skala och finhacka lök och vitlök och lägg ner i stekpannan.
Tillsätt tomatpuré, örter, grädde och hälften av osten.
Låt koka ihop i några minuter.
Fördela färsblandningen i paprikorna och strö på den resterande osten.
Gratinera i 20 minuter i ugnen.
Servera med sallad och starka peperoni.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 mango
1 slanggurka
1 dl hackad bladpersilja
½ dl färskpressad lime- eller citronsaft
1 msk Ljus Sirap
Gör så här:
Skala mangon och skär loss köttet från kärnan.
Skär köttet i bitar.
Skölj gurkan och halvera den på längden.
Gröp ur kärnorna med en tesked.
Skiva i 1/2 cm tjocka skivor.
Blanda samman mango, gurka, persilja, lime- eller citronsaft och sirap i en skål.
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 kg äpplen
1 dl vatten
6 dl strösocker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Timjan, färsk eller torkad, efter smak
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i bitar eller klyftor.
Koka äpplena mjuka tillsammans med vattnet.
Vispa sönder dem.
Rör i askorbinsyran.
Tillsätt sockret och koka under omrörning.
Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd av moset som därefter blandas i resten av moset.
Tillsätt timjan, färsk eller torkad, efter smak.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara dem kallt.
Du kan ersätta timjan mot mynta eller riven pepparrot.
Alternativt kokar du moset utan smaksättning och smaksätter vid olika tillfällen istället.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|