Alla inlägg under augusti 2022

Av Maria - 6 augusti 2022 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 msk smör eller margarin
1 finhackad, gul lök
2 tsk Rörsocker Strö
500 g färsk spenat
1 liter grönsaksbuljong
1 krm muskotnöt
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar efter smak
färsk gräslök


Gör så här:

Smält matfettet i en gryta.

Tillsätt löken och sockret och fräs i ett par minuter.

Tillsätt spenaten och fräs i ytterligare ett par minuter under lock.

Tag upp grönsakerna och finhacka eller mixa dem med lite av buljongen.

Häll tillbaka i grytan och tillsätt resten av buljongen samt muskotnöten.

Salta och peppra.

Koka i 5 minuter.

Tillsätt grädden och värm, men koka inte.

Garnera soppan med klippt gräslök.

Av Maria - 6 augusti 2022 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 avokador
saft från ½ citron
2 tsk Dijonsenap
2 tsk Farinsocker
1 g salt
2 g svartpeppar
1¼ dl crème fraiche

 

Gör så här:

Dela avokadorna och tag bort kärnorna.

Gräv ut fruktköttet och mosa det med en gaffel.

Blanda samman citron, senap, Farinsocker, salt, peppar och crème fraiche.

Förvara i kylskåp till serveringen.

Avokadodipen är god till grillat kött och fisk.

Av Maria - 5 augusti 2022 18:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 20 minuter


Ingredienser:

600-800 g färsk lax

10 körsbärstomater

200 g sockerärtor

2 fänkål

En näve färsk gräslök

En näve färsk timjan

Salt

Peppar


Örtsås:

2 dl matlagningsyoghurt

Två nävar färska örter (t.ex. timjan, gräslök, mejram, basilika)

Salt

Peppar


Gör så här:

Örtsås: 

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer.


Lägg upp 4 ark ugnsfolie, tillräckligt stora bitar för att du skall kunna paketera in en portion i varje folieark.
Skär laxen i bitar, skölj grönsakerna.
Skär fänkålen i bitar, dela tomaterna.
Lägg sedan allt på foliearket, jämt fördelat på alla 4 folieark.
Klipp över gräslök och timjan.
Salta och peppra.
Stäng igen och gör paket av av varje ark.
Sätt in dem i ugnen i 200°C i ca 20 minuter.
Ringla örtsås över innehållet när du öppnat ditt foliepaket.

Av Maria - 5 augusti 2022 08:00

Ingredienser:

25 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)

3 dl vispgrädde

100 g mjuk nougat


Gör så här:

acka resten av pistagemandlarna.

Smält nougaten i vattenbad.

Vispa grädden, men inte för hårt.

Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.

Ställ i kylen.

Av Maria - 5 augusti 2022 08:00

Ingredienser:
2 små gula lökar, skivade
4 morötter, skivade
4 tsk olja
ca 4 dl krossade tomater
1 tsk salt
4 krm paprikapulver
2 msk färsk oregano eller 2 tsk torkad
2 burkar kikärter ca 700 g
2 små röda paprikor, strimlade


Gör så här:
Fräs lök och morötter i oljan i en låg vid kastrull.

Tillsätt tomater, salt och kryddor.

Låt koka ca 5 min.

Låt kikärterna rinna av.

Blanda kikärter och paprika med grönsakerna.

Låt det koka upp igen.

Späd med lite vatten om grytan verkar för torr.

Smaksätt mer om det behövs.

Av Maria - 5 augusti 2022 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 stora röda paprikor

500 g lammfärs

1 msk smör

Salt

Svartpeppar

4 schalottenlökar

1-2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 msk frysta franska örter

2 dl grädde

2 dl riven västerbottenost


Tillbehör:

Rucolasallad

Peperoni


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela paprikorna och gröp ur kärnhuset.

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn färsen i några minuter.

Salta och peppra.

Skala och finhacka lök och vitlök och lägg ner i stekpannan.

Tillsätt tomatpuré, örter, grädde och hälften av osten.

Låt koka ihop i några minuter.

Fördela färsblandningen i paprikorna och strö på den resterande osten.

Gratinera i 20 minuter i ugnen.

Servera med sallad och starka peperoni.

Av Maria - 5 augusti 2022 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 mango
1 slanggurka
1 dl hackad bladpersilja
½ dl färskpressad lime- eller citronsaft
1 msk Ljus Sirap

 

Gör så här:

Skala mangon och skär loss köttet från kärnan.

Skär köttet i bitar.

Skölj gurkan och halvera den på längden.

Gröp ur kärnorna med en tesked.

Skiva i 1/2 cm tjocka skivor.

Blanda samman mango, gurka, persilja, lime- eller citronsaft och sirap i en skål.

Av Maria - 4 augusti 2022 18:45

Antal: ca 1 liter


Ingredienser:

1 kg äpplen

1 dl vatten

6 dl strösocker

1 krm askorbinsyra

1 krm natriumbensoat

Timjan, färsk eller torkad, efter smak


Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i bitar eller klyftor.
Koka äpplena mjuka tillsammans med vattnet.
Vispa sönder dem.
Rör i askorbinsyran.
Tillsätt sockret och koka under omrörning.
Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd av moset som därefter blandas i resten av moset.
Tillsätt timjan, färsk eller torkad, efter smak.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl.
Förvara dem kallt.
Du kan ersätta timjan mot mynta eller riven pepparrot.
Alternativt kokar du moset utan smaksättning och smaksätter vid olika tillfällen istället.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards