Alla inlägg under augusti 2022
Ingredienser:
1 kg röda vinbär
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa och skölj bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret är smält eller för bär och socker direkt i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 6 bröd
Jäsning: ca 1 timme + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
2 dl vatten
2 tsk salt
1 citron, rivet skal
1 apelsin, rivet skal
2 msk kanderat apelsinskal
1 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl (420-480 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, citron- och apelsinskal, kanderat apelsinskal och olja.
Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand tills degen släpper från skålens kanter, ca 5 minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk.
Dela degen i sex bitar och forma till bröd.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt bröden kallna på galler.
Antal: 10 personer
Mängd: 2 liter
Tid: 15 minuter + 2 timmar att dra
Ingredienser:
2 dl farinsocker
2½ dl vatten
2 kanelstänger
2 tsk krossad kardemumma, 9-10 kapslar
1 msk svartpeppar
2 stjärnanis
10 nejlikor
25 g färsk ingefära,
1 citron, det yttersta finrivna skalet
2 liter äppeljuice
Servera med:
Lingon
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Lägg i kryddorna och koka upp.
Skala ingefära.
Skiva bitar och lägg i koket tillsammans med citronskal.
Låt sjuda i ca 15 minuter.
Ställ åt sidan och låt dra ca 2 timmar.
Ska äppelmusten inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag, men ta upp citronskalen.
Förvara kallt.
Värm upp essensen tillsammans med juicen.
Smaka av, tillsätt mer juice om det är för sött eller rör ner socker om det behöver sötas.
Servera med lingon.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g grytbitar av lamm
1 gul lök
1 msk olja
½ msk spiskummin
½ g saffran
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 tsk Brun Farin
6 dl vatten
12 torkade aprikoser
1 msk potatismjöl
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
Gör så här:
Skär köttet i kuber, ca 4 cm stora.
Skala och tärna löken.
Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn kött och lök.
Salta och peppra.
Tillsätt spiskummin, saffran och brun farin.
Häll på vattnet och sjud under lock i ca 1 timme.
Tillsätt aprikoser, citronskal och citronsaft och sjud i ytterligare 15 minuter.
Red av med potatismjölet utrört i lite vatten.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Servera couscous eller tabbouleh till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Soppan:
1 liten fänkål, ca 300 g
4-5 mandelpotatisar, ca 300 g
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk färsk hackad timjan eller 1 tsk torkad
2 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
½ krm cayennepeppar
½ tsk salt
Räksallad:
80 g skalade räkor, ca 200 g oskalade
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 knippa dill
Gör så här:
Räksallad:
Skär bort rotfästet på fänkålen.
Skiva en fjärdedel mycket tunt och blanda med olivolja och flingsalt till räksalladen.
Soppan:
Skala och skiva potatis, lök, vitlök och resten av fänkålen.
Fräs i smör i en kastrull.
Tillsätt timjan, vin, vatten och buljongtärningarna.
Koka på svag värme ca 20 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Smaka av med cayennepeppar och salt.
Räksallad igen:
Hacka dillen grovt.
Blanda räkor och dill med fänkålen.
Servera räksallad till soppan.
Ingredienser:
½ kg äpplen
½ kg hallon
½ kg vinbär
1 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl)
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj äpplena och skär dem i klyftor.
Rensa och repa bären.
Koka äpplen, hallon och vinbär mjuka med vatten.
Passera medan massan är varm.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g margarin
5 dl vatten
1 msk honung
3/4 tsk salt
1 tsk malda brödkryddor
2 msk linfrö
½ dl krossade bovetegryn
2 msk husk
Ca 1½ liter glutenfritt mjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Smält matfettet.
Tillsätt vatten och honung och värm till fingervärme, 37 grader.
Häll det över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda ner salt, brödkryddor, linfrö och bovetegryn.
Tillsätt husk och glutenfritt mjöl.
Arbeta degen riktigt smidig.
Den ska vara ganska kladdig.
Klä botten i 2 avlånga 1½ liters formar med bakplåtspapper.
Fördela degen jämnt i formarna.
Lägg över en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Gräddning:
Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.
Grädda i 200 grader, 15-20 minuter.
Skär loss bröden från formarna.
Låt dem svalna under bakduk.
Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.
Tillslut väl och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Ingredienser:
450 g inläggningssill
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12 %
1 rödlök
3 lagerblad
5 stjärnanis
½ apelsin i skivor
1 apelsin, zest (skal)
Gör så här:
Koka upp 1-2-3-lagen (ättika, socker och vatten) tillsammans med stjärnanis och lagerblad, se till att sockret har löst sig.
Skala och skiva rödlöken i tjocka skivor.
Tvätta och riv skalet på en apelsin med ett rivjärn.
Skiva halva apelsinen i skivor.
Öppna burkarna med sillen och sila av spadet, skär sillen i 2 cm tjocka skivor.
Varva lök, apelsin, zest med sill och täck med lagen, låt stå minst två dygn
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|