Alla inlägg under augusti 2022

Av Maria - 22 augusti 2022 10:15

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: 

Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka: 

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse: 

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng: 

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass: 

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 22 augusti 2022 08:00

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 21 augusti 2022 16:45

Antal: 2 bakplåtar fröknäcke

Ugn: 150 grader, 45 minuter + ½ timme


Ingredienser:
1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

2½ dl vatten

½ dl kokosfett, utan smak

Ev lite flingsalt


Tillbehör:

Avokado

Körsbärstomater

Paprika

Färsk bladspenat

Ärtskott

Salt

Peppar

Olivolja


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll på vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.

Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.

Häll ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked så kladdar det inte så mycket.

Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i ugnen i 45 minuter.


Ta ut plåten och skär ut fyrkanter i knäcket med en kniv.

Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att fröknäcket torkar.

Om de fortfarande är sega så ska de stå längre och torka i ugnen.


Till servering:

Servera med mogna avokador, tomater, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.

Av Maria - 21 augusti 2022 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4-4 salladslökar

200 g skogschampinjoner

1 kuvert saffran (0,5 g)

Smör eller kokosfett att steka i

1 1/2 burk kokosmjölk

Saften av en 1/2 citron

500-600 g lax

1 tsk dillfrön

Salt

Peppar

Färsk bladpersilja eller koriander


Gör så här:

Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.

Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.

Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.

Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Skär laxen i tärningar.

Lägg den i soppan.

Låt puttra 6-7 minuter.

krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.

Av Maria - 21 augusti 2022 09:00

Ingredienser:

½ dl valnötter

2 msk vetemjöl

2 msk smör

2 msk ljus sirap

1 dl socker

1 msk kakao


Garnering:

200 g mörk choklad


Gör så här:

Hacka valnötterna.

Blanda alla ingredienser i en kastrull.

Låt blandningen koka på medelvärme i 20 minuter.

Bred ut smeten på oljat bakplåtspapper.

Låt massan stelna, det tar 5-10 minuter.

Smält chokladen i mikron.

Bred den smälta chokladen över dajmen.

Låt chokladen stelna innan du bryter dajmen i bitar.

Av Maria - 21 augusti 2022 08:30

Ingredienser:
350 g morötter (ca 3 stycken)

1 liten rödlök

3 vitlöksklyftor

2 ägg

Ca 75 g riven parmesan

Rapsolja

Salt


Gör så här:
Skala och riv morötterna.

Finhacka vitlök och rödlök.

Riv parmesanen.

Blanda allt tillsammans med ägg och salt.

Forma till biffar.

Stek gyllenbruna i oljan.

Av Maria - 21 augusti 2022 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk Brun Farin
1 tsk salt
1 msk Harissa kryddblandning
färsk koriander eller persilja

 

Gör så här:

Skålla, skala och tärna tomaterna.

Skala och tärna lök och vitlök.

Pressa saften ur citronen.

Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket.

Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet.

Sjud under lock i 20 minuter.

Tillsätt farin, salt och kryddblandning och koka upp igen.

Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.

Av Maria - 20 augusti 2022 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g fryst laxfilé, mittbit


Dressing:

1 msk pressad citron

1½ msk olivolja

½ tsk salt

½ krm svartpeppar


Pepparrotskräm:

1 dl lätt crème fraiche

2 msk finriven pepparrot

1 krm salt


Garnering:

1 litet äpple

1 bit gurka, ca 5 cm

2 rädisor

1 skiva rågbröd

1 ask kryddkrasse


Gör så här:

Laxen: 

Skär laxen i tunna skivor.


Dressing: 

Blanda citronsaft, olja, salt och peppar till dressing.


Pepparrotskräm: 

Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt.

Ställ kallt.


Garneringen: 

Skär äpple och gurka i små tärningar, skiva rädisorna tunt.

Tärna brödet fint och rosta det i en torr, varm panna.


Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen.

Fördela äpple, gurka och rädisor på laxen.

Ringla över pepparrotskräm, strö över krasse och brödtärningar.

Toppa med lite riven pepparrot.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards