Alla inlägg under augusti 2022
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.
Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare:
Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Antal: 2 bakplåtar fröknäcke
Ugn: 150 grader, 45 minuter + ½ timme
Ingredienser:
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2½ dl vatten
½ dl kokosfett, utan smak
Ev lite flingsalt
Tillbehör:
Avokado
Körsbärstomater
Paprika
Färsk bladspenat
Ärtskott
Salt
Peppar
Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll på vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.
Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.
Häll ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked så kladdar det inte så mycket.
Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.
Grädda i ugnen i 45 minuter.
Ta ut plåten och skär ut fyrkanter i knäcket med en kniv.
Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att fröknäcket torkar.
Om de fortfarande är sega så ska de stå längre och torka i ugnen.
Till servering:
Servera med mogna avokador, tomater, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-4 salladslökar
200 g skogschampinjoner
1 kuvert saffran (0,5 g)
Smör eller kokosfett att steka i
1 1/2 burk kokosmjölk
Saften av en 1/2 citron
500-600 g lax
1 tsk dillfrön
Salt
Peppar
Färsk bladpersilja eller koriander
Gör så här:
Strimla salladslöken och dela skogschampinjonerna.
Fräs salladslök, dillfrön och svamp tillsammans med saffran i smör eller kokosfett.
Häll på kokosmjölk och låt den få ett uppkok.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Skär laxen i tärningar.
Lägg den i soppan.
Låt puttra 6-7 minuter.
krydda med dillfrön och servera med extra koriander eller bladpersilja.
Ingredienser:
½ dl valnötter
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 msk ljus sirap
1 dl socker
1 msk kakao
Garnering:
200 g mörk choklad
Gör så här:
Hacka valnötterna.
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt blandningen koka på medelvärme i 20 minuter.
Bred ut smeten på oljat bakplåtspapper.
Låt massan stelna, det tar 5-10 minuter.
Smält chokladen i mikron.
Bred den smälta chokladen över dajmen.
Låt chokladen stelna innan du bryter dajmen i bitar.
Ingredienser:
350 g morötter (ca 3 stycken)
1 liten rödlök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
Ca 75 g riven parmesan
Rapsolja
Salt
Gör så här:
Skala och riv morötterna.
Finhacka vitlök och rödlök.
Riv parmesanen.
Blanda allt tillsammans med ägg och salt.
Forma till biffar.
Stek gyllenbruna i oljan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg tomater
2 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk Brun Farin
1 tsk salt
1 msk Harissa kryddblandning
färsk koriander eller persilja
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och tärna lök och vitlök.
Pressa saften ur citronen.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs lökhacket.
Tillsätt tomaterna, citronsaften och vattnet.
Sjud under lock i 20 minuter.
Tillsätt farin, salt och kryddblandning och koka upp igen.
Smaka av och krydda eventuellt mer. Hacka koriander/persilja och strö över soppan vid serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g fryst laxfilé, mittbit
Dressing:
1 msk pressad citron
1½ msk olivolja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
Pepparrotskräm:
1 dl lätt crème fraiche
2 msk finriven pepparrot
1 krm salt
Garnering:
1 litet äpple
1 bit gurka, ca 5 cm
2 rädisor
1 skiva rågbröd
1 ask kryddkrasse
Gör så här:
Laxen:
Skär laxen i tunna skivor.
Dressing:
Blanda citronsaft, olja, salt och peppar till dressing.
Pepparrotskräm:
Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt.
Ställ kallt.
Garneringen:
Skär äpple och gurka i små tärningar, skiva rädisorna tunt.
Tärna brödet fint och rosta det i en torr, varm panna.
Lägg laxen på ett fat och häll över dressingen.
Fördela äpple, gurka och rädisor på laxen.
Ringla över pepparrotskräm, strö över krasse och brödtärningar.
Toppa med lite riven pepparrot.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|