Alla inlägg under augusti 2022
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mos:
900 g mjölig potatis
2 dl mjölk
Salt
Peppar
Korv:
550 g falukorv
2 msk senap
2 msk ketchup
1 dl bostongurka
1 dl riven ost
1 msk ströbröd
Tomater & lökdressing:
2 tomater
1 rödlök
2 tsk olja
2 tsk vinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och koka potatisen.
Korv:
Skär skåror i korven med inte ända ner (korven ska hålla ihop i nederdelen).
Lägg den i en ugnssäker form.
Bred på senap, ketchup och bostongurka.
Strö över ost och ströbröd.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Tomater och lökdressing:
Skiva tomaterna.
Skala och skiva löken.
Blanda löken med olja, vinäger, salt och peppar och servera som dressing till tomaterna.
Mos:
Värm mjölken i en kastrull.
Häll av vattnet från potatisen.
Stöt sönder potatisen och vispa den med mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Servera korven med mos, tomater och lökdressing.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g jordgubbar
250 g björnbär
250 g blåbär
250 g vinbär
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Ev rostade naturella nötter
Gör så här:
Lägg upp färska bär på ett fint fat.
Vispa grädden och lägg i en skål.
Riv eller hacka mörk choklad och lägg i en skål.
Servera bären, grädden och chokladen och låt gästerna komponera efter egen smak.
Vill man kan man också ställa fram en skål rostade ljumma naturella nötter till.
Ingredienser:
150 g mjölkfritt margarin
2 dl socker
1,5 dl sojamjölk
3 dl mjöl
1 dl kakao
3 msk sirap
Gör så här:
Smält margarinet.
Blanda margarin och socker i en bunke.
Häll i övriga ingredienser och rör runt.
Grädda i ugn på 175 grader i 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g skalade räkor
En förpackning glasnudlar
200 g sugarsnaps eller sockerärtor
200 g broccoli i mindre buketter
1 stor röd paprika
Saften av 1 lime
1 msk sesamolja
(1 tsk finhackad färsk chili)
Ett knippe färsk koriander
Sallad till servering
Dressing:
1 tsk grön chilipasta
1 tsk wasabi
2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka upp saltat vatten och doppa glasnudlarna så de mjuknar.
Häll av och spola dem kalla.
Vispa ihop lime, sesamolja och chili om du vill ha det lite spicy, och blanda ner med glasnudlarna i en skål.
Strimla den röda paprikan.
Ge halverade sugarsnaps och broccoli ett snabbt uppkok, låt dem rinna av och blanda allt ned i salladen.
Hit kan salladen förberedas.
Vispa ihop dressingen och ställ kallt.
Vid servering, vänd ned de skalade räkorna och massor av färsk koriander.
Servera med dressingen separat.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3 dl majsmjöl
2 dl maizena
1 msk fiberhusk
½ dl strösocker
½ tsk salt
1-2 msk kallt vatten
4 äggulor
6 dl vispgrädde
2 dl ljust muscovadosocker
3/4 dl maizena
1 dl flytande honung
2 tsk vaniljsocker
Ev flingsalt till serveringen
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa smör och de torra ingredienserna till en smulig deg.
Tillsätt vatten, lite i taget, och låt degen gå ihop.
Tryck ut degen i en pajform eller springform ca 24 cm i diameter.
Ställ in i kylen.
Vispa äggulorna lätt och ställ åt sidan.
Värm grädde, socker och maizena under vispning tills det kokar upp och tjocknar.
Vispa ordentligt och ta bort krämen från värmen.
Vispa ner en sked åt gången av krämen i äggulorna så att de gradvis värms upp.
När äggulorna är varma tillsätts resterande kräm och allt vispas väl.
Rör i honung och vaniljsocker och häll smeten i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Sänk ev värmen på slutet när ytan fått tillräcklig färg.
Ta ut pajen ur ugnen, den kommer att vara ganska lös i mitten, men den stelnar medan den svalnar.
Låt pajen svalna i rumstemperatur och kyl den sedan helt i kylskåp.
Strö ev. över flingsalt vid serveringen och bjud gärna på vaniljglass till.
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
3 äggulor
1½ dl socker
150 g (knappt 2 dl) potatismjöl
150 g mjukrört margarin eller smör
1 msk citronrasp eller 1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
Gör så här:
Rör äggulor och socker poröst.
Tillsätt potatismjölet, det rörda smöret samt smakämnet.
Rör sist ner de hårt vispade vitorna.
Grädda i våffellagg tills de fått färg.
Förvara dem i tättslutande burk.
Ingredienser:
1 purjolök
1 morot
1 bit pepparrot
1 kruka dill
840 g 5-minuterssill färdig i lag (spara lagen)
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
3 dl frysta lingon
Gör så här:
Skala och skär långa remsor av moroten.
Skala och slanta pepparroten.
Strimla det gröna på purjolöken tunt.
Hacka dillen grovt.
Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar.
Varva sill och grönsaker, med lagerblad, kryddpeppar och lingon.
Häll på lagen från sillförpackningarna.
Ingredienser:
4 dl linser
ca 8 dl vatten
1 lök
1 burk krossade tomater
Röd currypasta
Ingefära
Svartpeppar
Salt
Ev 2 rivna morötter
Gör så här:
Koka linserna tills dom är mjuka.
Ha i övriga ingredienser och koka ihop i några minuter, smaka av med kryddor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|