Alla inlägg under augusti 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g lövbiff
Marinad:
3 msk Rörsocker Strö
4 msk japansk soja
1 dl finhackad purjolök
2 rivna eller pressade vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 msk vitt vin eller vatten
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman rörsocker, olja, purjolök, vitlök, sesamolja, vitt vin och svartpeppar till marinaden.
Skär köttet i strimlor och lägg i marinaden.
Låt stå i kylskåp i några timmar, gärna över natten.
Stek köttet i en stekpanna.
Servera med kimchi och varmt, rundkornigt ris.
Antal: 20 bollar
Ingredienser:
4 dl pekannötter
2 dl kokosflingor
1 grovt riven morot, ca 100 g
½ tsk havssalt
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
14 medjooldadlar utan kärna
1 msk kokosolja
Strössel:
1 dl kokos
½ tsk kanel
1 nypa havssalt
1 tsk citronskal
Gör så här:
Mixa pekannötter och kokos i en matberedare.
Tillsätt morot, havssalt, kanel och ingefära och mixa väl.
Ha motorn igång och stoppa i en dadel i taget.
Tillsätt kokosolja sist.
Låt svalna något och rulla därefter smeten till bollar.
Mixa kokos med kanel, havssalt och citronskal till ett strössel och rulla bollarna i.
Förvaras svalt!
Tryfflarna kan förvaras upp till två veckor i kylen, med du kan även frysa in dem för att förlänga hållbarheten.
En tryffeltreat passar perfekt att stilla sug och hunger med på eftermiddagen eller kvällen.
Men håll dig till en!
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta av sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka gryta då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
600 g färsk strömning, filéad
2 dl blandade örter, t ex dill, persilja, dragon, basilika
ströbröd
salt
peppar
smör
1,2,3-lag med smak:
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk kryddpeppar
1 msk rosépeppar
2 rödlökar
1 knippe salladslök
1 morot
Gör så här:
Koka ihop ättika, socker, vatten och kryddor tills sockret löst sig.
Låt svalna av.
Klipp bort ryggfenan på strömmingarna.
Para ihop dem två och två med så lika storlekar som möjligt.
Salta lätt på köttsidan och strö på hackade örter.
Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidan utåt.
Skala lök och morot, skiva grönsakerna.
Vänd strömmingsparen i ströbröd och stek dem i omgångar i smör.
Lägg över på ett fat och låt svalna.
Varva strömmingarna försiktigt med rödlöken, salladslöken och moroten i en rymlig glasburk eller ett stort djupt fat, och häll över den svala lagen.
Ingredienser:
600 g sojafärs
1 hackad gul lök
10 färska champinjoner
1 burk krossade tomater
1 förp havregrädde (Oatly)
1 msk tomatpuré
Timjan, oregano, salt och peppar
Gör så här:
Stek lök och champinjoner lätt.
Ha i övriga ingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kg lamm- eller nötfärs
1 finhackad gul lök
1 msk finhackad, färsk mynta
2 tsk Brun farin
1 ägg
2 tsk kryddblandning
½ dl olja
Gör så här:
Blanda samman färsen, löken, ägget, myntan, farin och kryddblandningen.
Forma till små biffar.
Pensla biffarna med olja och grilla dem i ett par minuter på varje sida.
Servera med couscous och t ex melonsallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g benfri högrev
2 gula lökar
2 morötter
2 palsternackor
2 msk tomatpuré
3 dl rödvin
2 dl köttbuljong
2 krm mellanmalen svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk timjan
1 squash
200 g färska champinjoner
140 g bacon
Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2*2 cm stora.
Skala och grovhacka löken.
Skala morötter och palsternackor.
Skär dem i slantar.
Bryn köttet i omgångar i lite matfett.
Lägg över det i en stekgryta.
Bryn löken i matfett tills den är mjuk och glansig.
Lägg över den i stekgrytan.
Tillsätt morötter, palsternacka, tomatpuré, rödvin, salt, peppar och timjan.
Låt allt puttra under lock ca 50-60 minuter.
Skär squashen i tärningar.
Ansa och skär svampen i mindre bitar.
Strimla baconet.
Fräs svamp, bacon och squash i lite matfett en stund.
Lägg ner fräset i stekgrytan och låt allt puttra i ytterligare ca 15 minuter.
Smaka av.
Bjud potatis eller ris och tapenade och oliver till.
Ingredienser:
300 g rönnbär
½ kg äpplen
3 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
(1 krm natriumbensoat)
Gör så här:
Skölj och repa rönnbären.
Skär äpplena i bitar.
Koka rönnbär och äpplen med vattnet under lock på svag värme tills de mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan de är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka under omrörning.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar.
Paraffinera och bind över.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|