Alla inlägg under september 2022
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
Gör så här:
Skär sillfiléerna i ca 1 ½ cm stora bitar.
Blanda resten av ingredienserna till en sås.
Vänd ner sillen.
Täck med plast och låt stå svalt 1 timme.
Lägg sillen i en fin burk eller skål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Antal: 6 knallar
Jäsning: 1 1/2 - timmar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma
Ingredienser:
Dag 1:
1 kg rågsikt
1 1/2 liter vatten
1/2 msk salt
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
Dag 2:
1/2 hg jäst
1/2 msk ättiksprit
125 g brun farin
1 kg rågmjöl
Gör så här:
Första dagen:
Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner.
Arbetas ihop och får stå över natten.
Andra dagen:
Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl.
Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.
Grädda.
Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.
Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.
Passa på att undervärmen inte är för stark.
Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.
Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Sötpotatis:
600 g sötpotatis
600 g fast potatis
Salt
Peppar
1 msk olivolja
Kryddyoghurt:
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Kyckling:
4 minutfiléer av kyckling
1 msk olivolja
Tillbehör:
2 hjärtsallad
250 g körsbärstomater
Gör så här:
Tina kycklingen.
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Potatis:
Skölj potatis noga och skär i klyftor.
Vänd runt med salt, peppar och olivolja i en bunke.
Häll ut på den varma plåten och ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter.
Yoghurt:
Skala och riv vitlöken.
Blanda alla ingredienser till yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Bryn kycklingen i olivolja i en stekpanna ca 10 minuter, vänd då och då.
Krydda med salt och peppar.
Plocka bladen från hjärtsallad och dela tomaterna.
Servera kycklingen med potatisen och yoghurten.
Ingredienser:
300 g citroner
300 g apelsiner
200 g mandariner
200 g lime
5 dl vatten
1 kg syltsocker
½ dl whisky (kan uteslutas)
Gör så här:
Skölj frukten väl och skala den.
Skär bort de vita hinnorna och skär både skal och fruktkött i små bitar.
Koka skal, fruktkött och vatten under lock i 15 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ett par minuter.
Ta kastrullen från värmen och skumma ordentligt.
Rör ner whiskyn.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar.
Ingredienser:
3 bananer
3 äpplen
3 apelsiner
150 g fikon
225 g socker
2,5 dl vatten
3/4 dl vitt vin
Gör så här:
Frukten skalas och skäres i bitar, fikonen skäras sönder.
Av socker och vatten kokas en klar lag, som får kallna, avsmakas med vin och hälles över frukten.
Vinet kan mycket väl uteslutas.
Antal: 2 stycken
Jästid: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör eller margarin
2 tsk salt
5 dl lättfil
3 dl rågflingor
ca 11 dl matbrödsmjöl av råg (550 g)
Gör så här:
Smält matfettet, häll i filmjölken och värm försiktigt fingervarmt.
Häll detta över den smulade jästen, rör om tills den löst sig, tillsätt salt, rågflingor och 9-10 dl mjöl.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den (tillsätt resten av mjölet om det behövs).
Dela degen och kavla ut till 2 runda kakor, lägg dem på smord plåt och ta ut hål i mitten på kakorna.
Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda.
Ugnstemperatur 225 grader.
Gräddningstid ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|