Alla inlägg under september 2022
Antal: 20-22 bröd
Jäsning: ca 30 minuter + 15-30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl grönsaksjuice
2 msk olivolja
½-1 tsk salt
1 msk fiberhusk
2 dl quinoaflingor
1 dl grovhackad nötmix
ca 1 liter (600 g) glutenfri mjölblandning
Garnering:
Quinoaflingor
Gör så här:
Smula ner jästen i degbunken.
Värm grönsaksjuicen till fingervärme, 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt salt, fiberhusk och quinoaflingor.
Rör om och låt svälla ca 10 minuter.
Blanda ner grovhackad nötmix och hälften av mjölet.
Arbeta degen kraftigt i maskin.
Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.
Fortsätt att arbeta degen tills den är slät och smidig.
Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen lätt.
Dela degen, forma till två knubbiga längder och dela varje i 10-11 jämnstora delar.
Doppa snittytan i quinoaflingor och placera dem på bakpappersklädd plåt.
Täck över och låt jäsa övertäckt i 15-30 minuter.
Gräddning:
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Antal: 2 limpor
Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk fint krossad kummin
8-9 dl rågmjöl (400-450 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.
Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.
Degen skall vara ganska fast.
Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.
Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.
Grädda brödet.
Ugnstemperatur 175-200 grader.
Gräddningstid ca 30 minuter.
Ingredienser:
½ purjolök
2 broccolistånd
2 vitlöksklyftor
10 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Strimla purjolöken och bryt broccolin i små buketter.
Skala och finhacka vitlöken.
Lägg broccoli, purjolök och vitlök i en kastrull.
Fyll på med buljong och koka unde rock i 15-20 minuter.
Mixa soppan med en mixerstva.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde.
Låt koka i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ett gott bröd.
Ingredienser:
1 rödlök
Färsk basilika i kruka eller fryst
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 1/2 dl röda linser
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skölj linserna, ev hacka basilikan.
Skala och hacka löken.
Fräs löken och den pressade vitlöken i olja.
Tillsätt basilika och låt fräsa med.
Häll i vatten, linserna buljongen, krossade tomaterna och oreganon.
Koka upp och låt puttra i ca 20 min
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 1 sats
Ingredienser:
3 dl olivolja
1 kruka basilika
1 dl riven parmesan
1 dl solroskärnor
Salt
Peppar
Gör så här:
Mixa allt till en slät sås.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
Kardemummaglass:
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 1/4 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
5 äggulor
Rabarberkompott:
ca ½ kg färska rabarber
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Kardemummaglass:
Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.
Låt smeten kallna något.
Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.
Kör smeten i en glassmaskin.
Ställ i frysen.
Rabarberkompott:
Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.
Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.
Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.
Antal: 20 portioner (små)
Ingredienser:
1 knippe dill
3 msk svensk slottsenap
1 msk strösocker
1 msk äppelcidervinäger
0.5 krm mald vitpeppar
1 krm salt
1 dl neutral olja
Gör så här:
Hacka dillen i matberedaren.
Tillsätt senap, socker, vinäger, peppar och salt.
Kör 1 minut tills det blandats.
Häll i oljan i en smal stråle medan matberedaren går.
Ingredienser:
1 pajskal
1/2 grillad kyckling
1 chorizokorv
1/2 rödlök
6 cocktailtomater
4 soltorkade tomater
basilika
2 dl riven parmesanost
3 ägg
2 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Skär kyckling och korv i mindre bitar och fördela i pajskalet.
Skala och strimla rödlöken och lägg i formen.
Dela cocktailtomaterna, strimla de soltorkade tomaterna och fördela över pajen.
Toppa med basilika och parmesanost.
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll äggsmeten över pajen.
Grädda pajen i ugnen i 25-30 minuter tills den fått fin färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|