Alla inlägg under september 2022

Av Maria - 11 september 2022 11:00

Antal: 20-22 bröd

Jäsning: ca 30 minuter + 15-30 minuter

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl grönsaksjuice

2 msk olivolja

½-1 tsk salt

1 msk fiberhusk

2 dl quinoaflingor

1 dl grovhackad nötmix

ca 1 liter (600 g) glutenfri mjölblandning


Garnering:

Quinoaflingor


Gör så här:

Smula ner jästen i degbunken.

Värm grönsaksjuicen till fingervärme, 37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt salt, fiberhusk och quinoaflingor.

Rör om och låt svälla ca 10 minuter.


Blanda ner grovhackad nötmix och hälften av mjölet.

Arbeta degen kraftigt i maskin.

Tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen.

Fortsätt att arbeta degen tills den är slät och smidig.

Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.


Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen lätt.

Dela degen, forma till två knubbiga längder och dela varje i 10-11 jämnstora delar.

Doppa snittytan i quinoaflingor och placera dem på bakpappersklädd plåt.

Täck över och låt jäsa övertäckt i 15-30 minuter.


Gräddning:

Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Av Maria - 11 september 2022 10:45

Antal: 2 limpor

Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter

Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

2 tsk salt

1 tsk fint krossad kummin

8-9 dl rågmjöl (400-450 g)

4 dl vetemjöl (240 g)


Gör så här:

Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.

Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.

Degen skall vara ganska fast.

Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.

Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.

Grädda brödet.

Ugnstemperatur 175-200 grader.

Gräddningstid ca 30 minuter.

Av Maria - 11 september 2022 08:15

Ingredienser:
½ purjolök
2 broccolistånd
2 vitlöksklyftor
10 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar


Gör så här:
Strimla purjolöken och bryt broccolin i små buketter.

Skala och finhacka vitlöken.

Lägg broccoli, purjolök och vitlök i en kastrull.

Fyll på med buljong och koka unde rock i 15-20 minuter.

Mixa soppan med en mixerstva.

Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde.

Låt koka i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Av Maria - 11 september 2022 08:00

Ingredienser:
1 rödlök
Färsk basilika i kruka eller fryst
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 1/2 dl röda linser
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
salt och svartpeppar


Gör så här:
Skölj linserna, ev hacka basilikan.
Skala och hacka löken.

Fräs löken och den pressade vitlöken i olja.
Tillsätt basilika och låt fräsa med.
Häll i vatten, linserna buljongen, krossade tomaterna och oreganon.
Koka upp och låt puttra i ca 20 min
Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 10 september 2022 17:45

Antal: 1 sats


Ingredienser:

3 dl olivolja

1 kruka basilika

1 dl riven parmesan

1 dl solroskärnor

Salt

Peppar


Gör så här:

Mixa allt till en slät sås.

Av Maria - 10 september 2022 11:00

Antal: 8 personer


Ingredienser:
Kardemummaglass:

2 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

1 1/4 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

5 äggulor


Rabarberkompott:

ca ½ kg färska rabarber

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Kardemummaglass:

Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.

Låt smeten kallna något.

Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.

Kör smeten i en glassmaskin.

Ställ i frysen.


Rabarberkompott:

Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.

Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.


Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.

Av Maria - 10 september 2022 10:45

Antal: 20 portioner (små)


Ingredienser:

1 knippe dill

3 msk svensk slottsenap

1 msk strösocker

1 msk äppelcidervinäger

0.5 krm mald vitpeppar

1 krm salt

1 dl neutral olja


Gör så här:

Hacka dillen i matberedaren.

Tillsätt senap, socker, vinäger, peppar och salt.

Kör 1 minut tills det blandats.

Häll i oljan i en smal stråle medan matberedaren går.

Av Maria - 10 september 2022 08:15

Ingredienser:

1 pajskal
1/2 grillad kyckling
1 chorizokorv
1/2 rödlök
6 cocktailtomater
4 soltorkade tomater
basilika
2 dl riven parmesanost
3 ägg
2 dl grädde
salt och svartpeppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut pajdegen i en pajform.

Skär kyckling och korv i mindre bitar och fördela i pajskalet.

Skala och strimla rödlöken och lägg i formen.

Dela cocktailtomaterna, strimla de soltorkade tomaterna och fördela över pajen.

Toppa med basilika och parmesanost.
Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll äggsmeten över pajen.

Grädda pajen i ugnen i 25-30 minuter tills den fått fin färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards