Alla inlägg under september 2022
Ingredienser:
2 gula lökar, skivade
½ dl vatten
2 tsk smör
Gör så här:
Lägg löken i torr stekpanna och häll på vattnet.
Låt vattnet koka bort under omrörning.
Tillsätt smör och fräs löken tills den är vackert gyllene.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
2 pkt halloumiost (á 250 g)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
Svartpeppar
Eventuellt flingsalt
Material:
Träspett
Garnering:
Färsk timjan eller bladpersilja
Gör så här:
Skär halloumi, paprika och lök i mindre bitar.
Hetta upp stekpanna med lite olivolja i och stek bitarna runt om.
Strö på svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.
Varva paprika, lök och ost på spett och lägg upp tillsammans med färska örter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 aubergine
1 msk solrosolja
3 dl sötpotatis i bitar
4 hela nejlikor
½ msk korianderfrön
½ msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
1 burk hela tomater
1 burk kokosmjölk
Saft av 1 lime
Salt
Svartpeppar
500 g laxfilé
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär paprika och aubergine i mindre bitar.
Hetta upp en gryta med olja och lägg i lök, grönsaker, sötpotatis och alla kryddor.
Bryn alltihop i några minuter och tillsätt sedan tomater och kokosmjölk.
Pressa limen och smaka av med salt och peppar.
Låt koka i 15 minuter.
Skär laxfilén i mindre bitar och tillsätt i grytan och sjud i ytterligar 3 minuter.
Servera grytan med en klick turkisk yoghurt.
Dekorera gärna med några kronblad från en ätlig blomma, tex ringblomma.
Antal: ca 8-10 personer
Ingredienser:
225 g smör
3½ dl ljusbrunt farinsocker
2 nektariner, skivade
150 g blåbär eller björnbär
1 lime
4 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk malen kardemumma
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Smörj en låg gratängform (20x35 cm) med 2 msk smält smör och strö över ½ dl farinsocker.
Fördela frukt och bär jämnt i formen och riv det gröna skalet på limen över.
Pressa saften ur limen.
Vispa 200 g smör med 3 dl farinsocker och limesaft till en lätt och luftig blandning.
Vispa sedan i ägg, vetemjöl, kardemumma och en nypa salt.
Fortsätt att vispa till en luftig smet.
Häll smeten över frukten.
Grädda pajen 50 minuter tills den är gyllenbrun och har stelnat.
Ta ur pajen ur ugnen och stjälp upp den på ett uppläggningsfat, gärna ett fyrkantigt.
Servera pajen ljummen eller kall.
Gott med vaniljglass till.
Antal: ca 20 st
Ingredienser:
Första steget - fördegen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
ca 300 g specialvetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet.
Rör samman väl och låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar.
Andra steget:
ca 300 g specialvetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja + lite extra att pensla med
10 g havssalt
ev ca 0,5 dl kärnfria oliver i bitar
Gräddas i ånga 250 -210°C.
Blanda fördegen med ingredienserna ovan och knåda väl.
Degen ska vara ganska lös.
Tillsätt lite oliver, om så önskas, när degen är färdigknådad.
Vält ut degen på mjölat bord och platta ut den till 3-4 cm tjocklek i form av en avlång kaka.
Doppa den i olivolja, eller om det är besvärligt så kan du istället pensla den rikligt.
Vik sedan ihop degen till tre lager.
Jäs den i ca 40 minuter.
Tryck därefter försiktigt ut degen till en platta en gång till och doppa den i olja eller pensla.
Vik ihop brödet som förra omgången.
Jäs ytterligare 40 minuter.
Platta sedan ut bröden försiktigt en sista gång till en stor, något avlång kaka med en tjocklek på 3-4 cm.
Skär ut 20 avlånga bröd och lägg dem på smord plåt.
Låt dem jäsa till omkring dubbel storlek.
Sätt in bröden i ugnen på 250°C.
Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan.
Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i 10-15 minuter.
Låt bröden svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl långkornigt ris
4 dl grönsaksbuljong av tärning
½ dl finhackad gul lök
1 dl tärnad morot
1 dl finstrimlad rotselleri
1 gul paprika
1 röd paprika
ev salt
Gör så här:
Låt riset koka upp i buljong och sedan koka 18-25 minuter beroende på sort.
Tillsätt lök, morot och selleri efter halva koktiden.
Blanda alldeles mot slutet ner strimlor av urkärnade paprikor.
Smaka ev av med salt.
Ris som får koka tillsammans med rot- och grönsaker blir extra mustigt och gotts.
Bonniers kokbok, 2002
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
½-1 msk soja
vitpeppar
ev. salt
Gör så här:
Blanda/skaka mjölet väl med lite av grädden till en redning.
Häll resten av grädden i stekpannan där pannbiffarna stekts.
Låt koka upp.
Häll i hälften av redningen, rör om och låt koka lite.
Tillsätt mer redning om såsen är för lös.
Tillsätt smöret.
Smaka av med soja, vitpeppar och eventuellt lite salt.
Sila såsen innan servering.
Antal: till ca 1 kg kycklingdelar
Ingredienser:
½ dl cane syrup/rörsockersirap
2 msk dijonsenap
4 msk vitt vin
4 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
1 röd finhackad chilifrukt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg kycklingdelarna i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|