Alla inlägg under september 2022
Ingredienser:
75 g mjukt smör
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
1 tsk finhackad mejram
2 krm rosépeppar
ev ½ vitlöksklyfta
Gör så här:
Rör smöret mjukt och blanda in alla ingredienser.
Forma till en rulle och svep in i folie.
Förvara svalt tills det ska skäras i skivor.
Köksalmanack, 1997
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
2 hårdkokta äggulor
2 råa äggulor
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl (300 g)
½ tsk hjorthornssalt
Garnering:
1 uppvispad äggvita
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta samman de kokta och råa äggulorna.
Tillsätt socker och smör och blanda till en jämn smet. gärna med elvisp.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ner i äggkrämen till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i fem bitar som i sin tur delas i 10 bitar.
Rulla ut varje bit till en längd ca 15 cm och forma tll kringlor.
Vänd kringlorna i uppvispad äggvita och pärlsocker och lägg dem efterhand på plåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills de är svagt gyllengula, 7-8 minuter.
Ingredienser:
2 burkar tonfisk
2 tsk riven färsk ingefära
1 gul lök
Olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater, gärna med basilikakryddning
1,5 msk vitvinsvinäger
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
3 msk tomatpuré
2 msk soja
Basilika, svartpeppar
Pasta
Gör så här:
Skala och riv ingefäran samt skala och hacka löken fint.
Värm oljan i en stor stekpanna/gryta och lägg i vitlöken och ingefäran.
Fräs en minut och tillsätt sedan löken.
Fräs blandningen i några minuter innan du har i de krossade tomaterna, vinägern, vattnet, fonden och tomatpurén.
Låt puttra i ca 15 min.
Koka pastan under tiden.
Ha till sist i den avrunna tonfisken, sojan och basilikan.
Smaka av med svartpeppar och ev salt.
Antal: ca 35 stycken
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Ingredienser:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
250 gr margarin/smör, som du smälter
3 dl socker
4 ägg
8 tsk kakao
235 gr hackade aprikoser
200 gr hackad vit choklad
Gör så här:
Vispa ägg o socker poröst,, alltså luftigt o så att det blir nästan vitt.
Sikta ner mjölet o bakpulvret.
Sikta ner kakaon och glöm inte att smula sönder klumparna som blir kvar.
Vispa ihop allt till en smet.
Häll i de hackade aprikoserna och den hackade vita chokladen.
Klicka sedan ut smeten i muffinsformar till ca 1/3.
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
3½ dl strösocker
1,25 dl rapsolja
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör och strösocker poröst med hjälp av en elvisp.
Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt.
Sikta ner kakao.
Tillsätt vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl och vispa på svag hastighet till en jämn deg.
Rulla degen till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kilo räkor med skal eller 500 g utan
200 g fetaost
2 avokador
1 gul paprika
1 knippe rädisor
70 g salladsblad
1 ask färska blåbär á 120 g
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
2 dl majonnäs
Några dillkvistar
Gör så här:
Skala räkorna.
Skär fetaosten, avokadorna och paprikan i bitar.
Skär rädisorna i skivor.
Lägg upp salladen på tallrikar och fördela räkor, fetaost, avokado, paprika och rädisor.
Strö över blåbären och ringla över olivoljan och vinäger.
Salta och peppra lite.
Servera med en stor klick majonnäs och lite dill.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Hamburgare:
600 g köttfärs
2 ägg
1½ gul lök delad på fyra
2 vitlöksklyftor
En näve färsk basilika
1 färsk chili
Salt
Peppar
Tillbehör till hamburgaren:
Isbergssallad, 4 hela blad
Brieost, 4 skivor
Mangosalsa:
4 dl fryst mango
2 avokado
1 chili
3 msk färsk koriander
1 limefrukt
Olivolja
Salt
Gör så här:
Mangosalsa:
Tina mangobitarna. Blanda med avokadon i bitar.
Finhacka chili som du kärnat ur.
Blanda med olivolja, färsk hackad basilika, salt och lite pressad lime.
Hamburgaren:
Skär löken i klyftor, kärna ur chilin och skär den i bitar, lägg allt mixern, pressa ned vitlökarna, lägg i koriander, ägg, salta och peppra.
Mixa.
Blanda ihop röran med köttfärsen.
Forma fyra hamburgare.
Stek dem i stekpanna eller grilla.
Skär 4 tunna skivor brieost och lägg på varje hamburgare så att osten smälter lite.
Skölj fyra isbergssalladsblad.
Lägg lite mangosalsa i varje blad och sedan hamburgaren ovanpå salsan.
Använd salladsbladet som ett hamburgerbröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
3 st morötter
500 g kålrot
4 dl krossade tomater
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 st paprikabitar, grillade inlagda
2 dl röda linser, torkade
1 tsk timjan, torkad
Salt
Svartpeppar
Olja att steka i
Gör så här:
Hacka gul lök och vitlök grovt.
Finhacka chilin.
Hetta upp en kastrull, häll i olja.
Fräs gul lök och vitlök i oljan.
Lägg i chilin.
Skär morötterna och kålroten i mindre bitar.
Lägg i kastrullen.
Slå på krossade tomater, vatten och buljong.
Låt koka i ca 10 min.
Lägg i grillad paprika och mixa helt slät.
Lägg tillbaka i kastrull och lägg i de röda linserna.
Låt koka i ca 10 min (eller tills linserna är mjuka).
Smula i torkad timjan, salta och peppra efter smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|