Alla inlägg under september 2022

Av Maria - 26 september 2022 07:45

Måndag:

Grönkålssoppa toppad med mjukkokta ägg.

Ett gott bröd till.


Valfri frukt i säsong.


Tisdag:

Tonfiskbiffar, matvetesallad med tomat, valfria bönor och hackad persilja, dressad i en vinägrett till.


En bit sockerkaka


Onsdag:

Bryn kycklingfiléer smaksatta med färsk timjan, salt och peppar, tillaga färdigt i en 225 grader varm ugn tillsammans med pimiento de padrons.

Servera med rostad potatis och turkisk yoghurt smaksatt med ajvar relish.


Blodapelsin.


Torsdag:

Italiensk gryta med lammlägg.


Citronmarängpaj.


Fredag:

Quesadillas:

Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, strö över riven ost och lägg på ytterligare ett tortillabröd.

Stek på båda sidor tills osten smält.

Servera med en chiligryta.


Coke float:

Lägg en skopa vaniljglass i ett glas, toppa med coca cola och vispad grädde.


Lördag:

Torskrygg. Servera med potatis- och blomkålspuré, knaperstekt sidfläsk och en vitvinssås.


Pavlova med vispad grädde och citrusfrukter.


Söndag:

Sötpotatispytt med svarta bönor.

Tomatsalsa och picklad rödlök till.


Maxade bananplättar med sirapsstekt bananer och jordnötsgrädde.

Av Maria - 25 september 2022 18:15

Ingredienser:
4 stora potatisar
4 stora morötter
1/2 purjolök
2,5 dl gröna linser
2 grönsaksbuljongtärningar
Steksmör
Salt och vitpeppar
1 burk minimajs
Inlagda rödbetor


Gör så här:
Skölj av och koka linserna i ca 15 minuter.

Hacka potatis, morötter och purjolök smått och stek tillsammans med buljongtärningarna i stekpanna ca 20 minuter på medelvärme, tills allting är mjukt.

Krydda med salt och vitpeppar.

Tillsätt linserna och stek tillsammans några minuter.

Smaka av och blanda i majsen innan servering. 

Servera med inlagda rödbetor.

Av Maria - 25 september 2022 11:30

Ingredienser:

150 g smör
1 msk timjan, hackad
1 msk salvia, hackad
1 msk oregano, hackad
1 msk persilja, hackad 

1 klyfta vitlök
salt


Gör så här:

Hacka örterna och mixa tillsammans med vitlök och smör.

Smaka av med salt.
Låt smöret stelna i kylskåp, men ta fram 30 minuter innan servering så det hinner mjuka lite.

Av Maria - 25 september 2022 11:15

Ingredienser:
75 g mjukt smör

3 msk kraftigt rödvin

1 msk riven gul lök

½-1 tsk paprikapulver


Gör så här:

Rör smöret mjukt och blanda in alla ingredienser.

Forma till en rulle och svep in i folie.

Förvara svalt tills det ska skäras i skivor.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 25 september 2022 07:30

Antal: 2 limpor

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter

Jäsning: 60 minuter + Jäsa upp väl


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

3/4 msk salt

1 tsk stött anis

1 tsk stött fänkål

1 tsk stött kummin

11 dl matbrödsmjöl av vete (550 g)

2½ dl vetekli


Gör så här:

Värm vattnet fingervarmt, slå det över den smulade jästen och rör om.

Tillsätt salt och andra kryddor och arbeta sist in mjöl och vetekli blandat.

Täck över och låt jäsa i 60 minuter.


Ta upp degen, arbeta hastigt ihop den och forma till 2 limpor.

Skåra dem lätt med 5 snitt, täck över och låt jäsa upp väl.


Grädda i 175 graders värme ca 25 minuter. 

Av Maria - 25 september 2022 06:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, 10 minuter + 30 minuter


Ingredienser:

Botten:

4 dl fullkorns dinkelmjöl

100 g smör

2 msk kallt vatten

1 ägg

Sesamfrön till formen


Fyllning:

300 g rökt lax

2 dl finskuren purjolök

1 kruka dill

3 ägg

3 dl mjölk

4 dl riven västerbottenost

Salt

Peppar


Gör så här:

Botten: 

Blanda ihop degen, låt den vila i kylskåp i 30 minuter.

Tryck ut degen i en smord form bröad med sesamfrö.

Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.


Skär laxen och purjolök i bitar.
Klipp dillen fint.
Fördela i det förgräddade pajskalet.
Blanda ihop ägg, mjölk, riven ost, finklippt dill, salt och peppar i en bunke.
Häll blandningen över pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 30 minuter.

Av Maria - 24 september 2022 18:15

Ingredienser:

800 g fryst torsk/alaska pollock
1 dl gröna ärter
2 dl grädde
1/2 msk hummerfond
1/2 fiskbuljongtärning
2 msk fryst hackad dill
salt och vitpeppar
Ev. ost
Potatis


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Tina fisken.

Lägg i fiskfiléerna i en ugnsfast form, lägg över ärter.

Koka upp grädde i en kastrull, tillsätt hummerfond och buljongtärning.

Rör ner den hackade dillen och smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken och ärterna och strö över eventuell ost.

Gratinera i ugnen i ca 20 minuter.

Använd gärna en ugnstermometer då tiden i ugnen kan variera beroende på hur tinad fisken är (fisken ska vara 50-52 grader när den är klar).

Servera med potatis.

Av Maria - 24 september 2022 11:15

Ingredienser:

75 g mjuk smör

3 msk finhackad röd paprika

1 tsk citronsaft

1 tsk paprikapulver


Gör så här:

Rör smöret mjukt och blanda in alla ingredienser.

Forma till en rulle och svep in i folie.

Förvara svalt tills det ska skäras i skivor.


Köksalmanack, 1997

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards