Alla inlägg under september 2022
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk finstött kardemumma
100 g margarin
1 ägg
2 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smörj och bröa en rund form, ca 2 liter.
Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma.
Smula margarinet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna.
Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt det till mjöl- och smörblandningen och rör till en jämn smet.
Lägg smeten i formen, släta till den på ytan och grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
½ dl ströbröd
1½ dl vatten
ca 500 g nötfärs
1 tsk timjan
½ tsk salt
2 krm peppar
1 msk senap
1 msk olja
Plommongräddsås:
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
½ tsk majsstärkelse
10 katrinplommon
1 msk soja
½ påse (á 500 g)
Gröna ärtor
Gör så här:
Koka potatisen.
Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt stå i några minuter för att svälla.
Vänd ner färs, kryddor och senap.
Blanda väl.
Forma till små biffar och bryn dem på båda sidor i olja i en stekpanna.
Blanda grädde, mjölk och majsstärkelse och häll i stekpannan med biffarna.
Låt sjuda ca 10 minuter.
Vänd biffarna några gånger under tiden.
Strimla plommonen och vänd ner i stekpannan tillsammans med sojan.
Värm ärtorna enligt anvisningen på förpackningen.
Servera biffarna i såsen med potatis och ärtor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 10 minuter + 175°C, 40 minuter
Ingredienser:
Botten:
4 dl dinkelmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
600 g räkor med skal
1 liten gul lök
100 g champinjoner
½ pkt saffran
2 dl créme fraiche
½ dl hackad dill
3 msk dijonsenap
3 äggvitor
Gör så här:
Botten:
Blanda ihop pajdegen. Låt vila 30 minuter i kylskåp. Grädda i 200°C i 10 minuter.
Skala räkor.
Skala och hacka löken.
Skiva champinjonerna med löken.
Blanda i räkor.
Vänd ner i pajskalet.
Blanda i crème fraiche, senap, saffran, dill.
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda ned försiktigt med crème fraiche-röran.
Häll i pajskalet.
Grädda i 175°C i 40 minuter.
Servera genast med sallad.
Antal: 5 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka belugalinserna i separat kastrull, i rikligt med vatten.
Låt koka tills de är mjuka, ca 25-30 min.
Häll av vattnet och låt svalna.
Gör pajskalet genom att blanda mjölsorterna och saltet.
Slå på oljan och mjölkdrycken och blanda väl. Krama ihop med händerna till en liten klump som du sedan trycker ut en pajform.
Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 5 min.
Gör fyllningen:
Hetta upp en stekpanna med olja.
Fräs spiskummin och låt paprikapulver i oljan.
Hacka chili och vitlök och fräs med kryddorna till mjuka.
Slå på linserna och majs och låt fräsa med.
Rör i tomatpuré och eventuellt lite vatten om du behöver späda ut lite.
Det ska vara mer som en röra än som en sås.
Smula i buljongtärningen.
Mixa crème fraiche med den grillade paprikan och sambal oelek.
Lägg linsröran i pajskalet och slå över paprika-fraichen.
Strö riven ost över.
Toppa med en skivad tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
75 g mjukt smör
1 tsk citronsaft
1½ msk senap
1 msk finklippt kryddkrasse
Gör så här:
Rör smöret mjukt och blanda in alla ingredienser.
Forma till en rulle och svep in i folie.
Förvara svalt tills det ska skäras i skivor.
Köksalmanack, 1997
Antal: ca 20 stycken
Ingredienser:
7 dl vetemjöl
1½ dl socker
2 tsk hjorthornssalt
125 g margarin
6 rivna bittermandlar eller 1 krm bittermandelessens
1 ägg
1½ dl mjölk
Pensling, garnering:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda mjöl, socker och hjorthornssalt i en skål. Smula margarinet i mjölblandningen med fingertopparna eller med en gaffel.
Tillsätt bittermandel, ägg och mjölk och rör ihop till en deg.
Rulla ut degen på mjölat bakbord till 2 längder, 40-50 cm långa.
Skär dem i 4-5 cm breda bitar och lägg dem på lätt smord plåt, inte för tätt.
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen, 12-15 minuter.
Lägg dem på ett galler för att svalna utan bakduk, de bör vara helt kalla innan de läggs i burk.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk ingefärssirap från den syltade ingefäran
1 tsk kanel
½ dl finhackad syltat ingefära
50 g finhackad mörk choklad
3 dl vetemjöl (180 g)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör, socker och ingefärssirap i en skål och rör med en gaffel tills det blir pösigt.
Blanda ner kanel, ingefära, choklad och vetemjöl.
Rulla bollar och platta ut dem något med fingrarna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl fryst tärnad mango
2 avokado
1 chili
3 msk färsk koriander
1 limefrukt
Olivolja
Salt
Gör så här:
Tina mangobitarna.
Blanda med avokado i bitar.
Finhacka färsk chili som du kärnat ur.
Blanda med olivolja, färsk hackad basilika, salt och lite pressad lime.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|