Alla inlägg under september 2022

Av Maria - 22 september 2022 18:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

2 förpackning matjessillfiléer ( á 200 g)
medelstora kalla kokta potatisar
hårdkokta ägg
½ kruka gräslök
3 dl gräddfil
peppar

 


Gör så här:

Skär sill, potatis och ägg i små bitar.

Hacka eller klipp gräslöken.

Häll gräddfil i en bunke.

Vänd ner sill och potatis.

Vänd ner hälften av gräslöken och hälften av äggen.

Lägg upp på ett serveringsfat och garnera med resten av äggen och gräslöken.

Dra ett varv med pepparkvarnen.

Av Maria - 22 september 2022 11:15

Ingredienser:

100 g ädelost

1 dl gräddfil

½ dl mjölk

1 hackad röd lök

10-15 skivade oliver


Gör så här:

Rör ut osten med filen, späd med mjölken.

Blanda ner lök och oliver.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 22 september 2022 11:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

4 vitlöksklyftor

2 äggulor

2½ dl olivolja

Pressad citron

Salt och peppar


Till servering:

Råa skurna grönsaker

Hårdkokta ägg, skalade


Gör så här:

Lägg vitlöksklyftorna och en nypa salt i en glasskål och krossa dem med baksidan av en sked.

Tillsätt äggulorna och vispa snabbt ihop med en elvisp till en krämig massa.
Tillsätt oljan, några droppar åt gången, samtidigt som du vispar tills blandningen börjar tjockna.

Tillsätt därefter resten av oljan i en tunn stråle under konstant vispning.
Rör ner lite pressad citron för att vitlöksmajonnäsen ska få en mjukare konsistens.

Smaka av med lite mer salt, om det behövs, och peppar.



Täck med plastfolie och ställ aiolin kallt i kylskåpet tills den ska serveras.
Låt gärna aiolin bli rumstemperad före servering och lägg upp den i en serveringsskål.



Lägg upp råa, skurna grönsaker och hårdkokta ägg på ett stort fat och servera till aiolin.

Av Maria - 22 september 2022 07:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

1-2 dl kesella, 10 procentig

En näve valnötter

½ dl färska granatäpplekärnor

Eventuellt 1-2 hårdkokta ägg


Till dekoration:

Citronmeliss eller myntablad


Gör så här:

Servera kesellan med bär och nötter.

Dekorera med citronmeliss eller myntablad.

Komplettera gärna måltiden med 1-2 hårdkokta ägg för extra mättnad.

Av Maria - 22 september 2022 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g lammytterfilé

Olja

Salvia

Salt

Peppar

2 fänkål

1 zucchini

2 dl färska hallon

2 dl fryst tärnad mango

Flingsalt


Gör så här:

Välj 4 lammfiléer som är jämnstora.
Gnid in olja, smulad salvia, salt och peppar i filéerna.
Skölj grönsakerna.
Dela fänkålen på mitten.
Hyvla längs med zucchinin med osthyveln.
Lägg grönsakerna på grillen eller i stekpannan tillsammans med köttet.
Stek tills grönsakerna är mjuka och köttet har fått fin färg.
Blanda ihop hallon och mango.
Strö över färsk salvia och lite flingsalt.

Av Maria - 21 september 2022 18:00

Antal: 12 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

500 g nötfärs

1 tsk salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 ägg

2 dl smetana eller matyoghurt

2 dl svarta oliver

2 msk kapris

8 spetspaprikor (gärna både röda och gula)

200 g cream cheese med vitlök

65 g spenat


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Blanda färsen med salt, peppar och ägg.

Tillsätt smetana, grovhackade oliver och kapris.

Lägg färsen i en espritspåse.

Skär toppen på paprikorna och kärna ur dem.

Fyll paprikorna med färs och lägg dem i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 72 grader.

Skär paprikorna i ca 2 cm skivor.

Lägg dem på ett fat och fördela färskost och spenat på.

Den paprika som inte har någon färs i sig serveras till.

Av Maria - 21 september 2022 11:15

Ingredienser:

1 kruka basilika

2 klyftor vitlök

2 krm örtsalt

50 g riven parmesanost

4 msk olivolja

40 g valnötskärnor


Gör så här:
Finhacka basilikabladen, pressa över vitlöken, salta och blanda alltsammans väl.

Rör ner osten, oljan och de finhackade nötkärnorna.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 21 september 2022 11:00

Antal: ca 50 stycken

 

Ingredienser:

75 g margarin eller smör

1½ dl socker

½ dl matolja

2½ dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt

1 msk vanillinsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.
Rör fett och socker, gärna med elvisp.

Tillsätt oljan och rör smeten pösig.
Blanda de torra ingredienserna.

Tillsätt dem till smeten och rör ihop till en deg.
Rulla längder, dela dem i bitar och rulla små bollar.

Lägg dem på plåt och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter, utan att öppna ugnsluckan.

Kakorna ska vara blekgula och lite sprickiga i ytan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards