Alla inlägg under september 2022
Antal: 20 stycken
Jästid: 2 timmar + 10 minuter
Ugn: 275°C, ca 7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt ca 37°C
1 msk krossade linfrön
2 msk vetegroddar
2 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
1 tsk salt
ca 15 dl dinkelsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll över det ljumma vattnet under omrörning.
Tillsätt linfrön, vetegroddar, olja, spiskummin, salt och 14 dl av mjölet och rör om.
Degen skall vara kladdig när man bakar med dinkel.
Arbeta till en smidig deg och lås jäsa i bunken under en bakduk i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 275°C.
Dela degeni två delar.
Knåda varje degbit och arbeta in det resterande mjölet.
Forma degen till en rulle och skär 10 bitar varje rulle.
Forma bitarna till runda bollar och lägg på en smord ugnsplåt.
Rulla med händerna varje bit till en rund boll.
Låt jäsa under bakduk i 10 minuter.
Kavla ut varje boll till en platta som blir ca 1 cm hög.
Lägg tillbaka degplattorna på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler innan du skär av toppen och fyller dem.
Ingredienser:
Antal: 4 personer
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ dl vit sirap
½ dl glukos
50 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)
3 dl vispgrädde
100 g mjuk nougat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda sirapen och glukosen.
Häll ut blandningen i små klickar (ca ½ msk) på bakplåtspapper.
Låt stå i ugnen ca 10 minuter.
Sirapsklickarna flyter då ut i värmen till flarn.
Ta ut flarnen när de är bubbliga och lätt gyllenbruna.
Strö över en tredjedel av pistagemandlarna, låt svalna.
Hacka resten av pistagemandlarna.
Smält nougaten i vattenbad.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.
Ställ i kylen.
Varva sirapsflarnen och nougatgrädden till ett litet "torn".
Garnera med resten av de hackade pistagemandlarna.
Ingredienser:
tex. Potatis, palsternacka, morötter och/eller sötpotatis.
Majs- eller jordnötsolja
Havssalt, paprikapulver eller cayennpeppar
Gör så här:
Skala grönsakerna och skär dem mycket tunt, antingen med en så kallad mandolin eller med en riktigt vass potatisskalare med löst blad.
Hett upp majs- eller jordnötsolja i en fritös eller en tjockbottnad rymlig kastrull till 180-190°C eller tills en liten brödbit blir brun i den på 30 sekunder.
Lägg i grönsakerna och fritera dem gyllengula.
Låt dem rinna av noga på hushållspapper och strö sedan över havssalt, paprikapulver eller cayennpeppar.
Chipsen kan förvaras i en burk med tättslutande lock när de kallnat.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g utskuren biff
2 vitlöksklyftor
2 tsk finhackad färsk röd spansk peppar
400 g broccoli
2 paprikor, valfri färg
4 msk rapsolja
½ dl thailändsk fisksås
½ dl ostronsås
1 msk pressad limesaft
Färsk koriander
Gör så här:
Skala och hacka vitlöken.
Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet fint.
Bryt broccolin i buketter och skölj.
Ansa och strimla paprikan.
Hacka koriandern.
Fräs vitlöken i en wokpanna med olja.
Tillsätt kött och chili.
Fräs tillsammans en stund.
Tillsätt broccolin och paprikan.
Krydda med fisksås, ostronsås och limesaft.
Fräs tills grönsakerna är varma med fortfarande knapriga.
Strö över koriandern före serveringen.
Ingredienser:
Omkring ½ liter rester av kokt eller stekt kött (gärna litet salt kött), fläsk eller dylikt
1½ liter skivad rå potatis
½ lagerbärsblad
10 vitpepparkorn
Salt
1 liter kött- eller fläskspad (eller sås, blandad med vatten)
Gör så här:
I en tämligen tjockbottnad kastrull lägges ett lager av potatisskivor, därpå kommer ett tunt lager av köttärningar, så potatisskivor, därpå köttrester osv tills alltsammans är nedlagt.
Kryddorna fördelas mellan varven, varefter så mycket vätska påspädes, att det står jämt med översta potatislagret.
Anrättningen får under lock sakta koka och omröres ej förrän potatisen kännes mjuk, då det hela röres mosigt.
Serveras mycket varm.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
200 g cream cheese
3 msk pepparrotsvisp
3 msk vispgrädde
10 skivor rågbröd eller kavring
200 g gravad lax i skivor
2 tsk rosépeppar
örter till garnering
Gör så här:
Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Stansa ut brödrundlar, ca 8 cm i diameter.
Bred på ostkrämen.
Toppa med laxskivorna.
Garnera med rosépeppar och örter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 rädisor
150 g sockerärter
1 kruka koriander eller mynta
2 dl matyoghurt
Salt
Peppar
Limejuice
Gör så här:
Skölj, ansa och skiva rädisorna.
Strimla sockerärtorna på snedden.
Plocka och grovhacka koriander/mynta.
Blanda grönsakerna med koriander/mynta och yoghurt, smaksätt med pressad limejuice, salt och peppar.
Servera till grillad fläskkarré eller korv.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|