Direktlänk till inlägg 12 maj 2023

Sous vide fläskfilé med potatisgratäng & rödvinssås med björnbär

Av Maria - 12 maj 2023 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Fläskfilé:

500 g fläskfilé
salt
peppar
smör, till stekning
1 klyfta vitlök
2 kvistar färsk timjan
 
Potatisgratäng med parmesan:
800 g potatis
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 klyfta vitlök
2,5 dl grädde
1-2 dl parmesanost, riven

Rödvinssås med björnbär:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
25 g smör
3 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad kalvfond
3 kvistar färsk timjan
1 dl björnbärsmarmelad
salt
peppar

Till servering:
100 g björnbär
0,25 kruka färsk timjan
 
Gör så här:
Fläskfilé:
Skär bort eventuella hinnor på fläskfilén.
Har du ingen vakuumförpackare går det bra att lägga fläskfilén i en vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen).
Sänk ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma.
Se till att det inte kommer in något vatten.
Tillaga fläskfilén med en sous vide cirkulator i en stor kastrull i 2 h. 65 grader för medium eller 70 grader för well done.
 
Potatisgratäng med parmesan:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatis och lök.
Pressa vitlöken. Varva potatis, lök, vitlök, parmesan, salt och peppar i en ugnsform.
Häll på mjölk eller grädde.
Sätt in formen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Täck med folie om gratängen börjar bli bränd.

Rödvinssås med björnbärsmarmelad:
Skala och finhacka löken och vitlök.
Fräs löken i smöret så den mjuknar utan att brynas.
Slå över vin, balsamvinäger, fond och en knippe timjan.
Låt reducera tills hälften återstår.
Sila såsen och häll tillbaka ner i kastrullen.
Tillsätt marmeladen och koka upp på nytt.
Red eventuellt såsen med maizena om du önskar en annan konsistens.
Smaka av med salt.

Vid servering:
Ta ur fläskfilén ut plastpåsen.
Hetta upp en stekpanna med smör.
Krossa vitlöksklyftan.
Fräs fläskfilén tillsammans med vitlöksklyftan och timjan.
Ös med smöret och stek runt om tills köttet fått en fin stekyta.
Skiva upp köttet och servera med potatisgratängen, rödvinssåsen, några färska björnbär och lite timjan.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards