Direktlänk till inlägg 24 maj 2023

Murgh makhani - indisk smörkyckling

Av Maria - 24 maj 2023 06:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, 10 minuter + 5 minuter


Ingredienser:

900 g urbenad lårfilé av kyckling eller 1 stor hel kyckling [1,5 kg]
100 g normalsaltat smör
2 tsk malen spiskummin
4 tsk honung
1,5 dl vispgrädde 
1 tsk svartpeppar, nymald
1 msk limefrukt, pressad

Makhanisås:
800 g krossade tomater [2 burkar]
0,5 tsk torkad bockhornsklöver
2-3 jalapeños, finhackade (eller annan mild chilifrukt)
4 hela nejlikor
1 tsk salt
1,5 dl vatten

Marinad:
1,5 dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)
1 tsk salt
1 msk limefrukt, pressad
6 klyftor vitlök, pressade
3 cm färsk ingefära, finhackad
2 msk garam masala
2 tsk chilipulver
2 tsk malen koriander
2 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk malen spiskummin
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig, ugnsfast form.
Skär kycklingköttet i 2 centimeter tjocka strimlor (eller stycka den hela kycklingen i 8 - 10 bitar).
Gnid in bitarna i marinaden och låt dem stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).

Nästa dag:
Blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning.
På så vis tjocknar såsen och mognar i smak.
Ställ åt sidan så länge.
 
Värm ugnen till 225 grader.
Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen i marinaden och baka i 10 minuter.
 
 
Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt.
Kycklingben tar lite längre tid.

Smält under tiden smör i ytterligare en kastrull och strö ner spiskummin.
Låt fräsa några minuter.
Tillsätt honung, grädde, svartpeppar och lime.
Häll makhanisåsen i smörblandningen.
Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter.

Servera med basmatiris och nanbröd.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards