Direktlänk till inlägg 24 maj 2023

Nobisbröd

Av Maria - 24 maj 2023 12:00

Antal: 2 kransar

Jäsning: ca 4 timmar + 2 timmar

Ugn: 275 grader, 10 minuter + 30 minuter på eftervärme


Ingredienser:

25 jäst

6 dl vatten

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

Ca 1,3 liter vetemjöl


Pensling:

Vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Ljumma vattnet till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av det över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av vattnet och saltet..

Arbeta i grahams- och vetemjöl till en jämn och smidig deg.

Den ska vara ganska fast.

Täck över degbunken med plastfolie.

Låt degen jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl- eller svalskåp över natten.


Dela degen mitt itu.

Kavla ut varje del till en längd, ca 25*50 cm.

Rulla ihop den som en rulltårta.

Foga ihop ändarna så att en krans bildas.

Låt bröden jäsa på sval plats utan bakduk 2 timmar på smord plåt.

Skåra dem med rakblad.


Gräddning:

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 275 grader, 10 minuter.

Pensla bröden med vatten.

Stäng av ugnsvärmen och låt bröden eftergrädda ca 30 minuter så att skorpan blir hård och knaprig.

Vänd gärna bröden upp och ner efter halva tiden, så att de blir bruna på båda sidor.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Låt kransarna ligga framme i rumstemperatur utan bakduk så att skorpan förblir knaprig.

Brödet går utmärkt att frysa in ca 9 månader.

Sprödvärm det i svag ugnsvärme.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards