Alla inlägg under maj 2023
Ugn: 180 grader, 5 minuter
Ingredienser:
9 Dumlekola
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter, håll koll så att de inte bränns.
Ingredienser:
500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Ingredienser:
5 cl amarettolikör
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag (Se tips!)
1 äggvita
Gör så här:
Skaka drinken utan is för att bygga upp en krämig textur på drinken.
Tillsätt is i shakern och skaka för att kyla och vattna ut drinken en aning.
Sila genom finmaskig sil ned i ett kylt Coupette-glas.
Till ca 10 bitar:
125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
500 g kesella (10%)
2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk strösocker
1 krm salt
2 krm mald kanel
Gör så här:
Sätt på ungen på 200ºC.
Hacka ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa.
Knåda ihop till en deg med vattnet.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nyp kanten till ett vågformat mönster.
Fäst aluminiumfolie runt kanten så att den hålls uppe vid gräddningen.
Ställ svalt medan fyllningen tillagas.
Fyllning:
Rör ihop ägg, kesella och mjölk med honung, socker, salt och kanel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda ytterligare ca 45 minuter.
Låt pajen svalna lite.
Häll över honung och sikta över kanel.
Servera den ljummen eller rumstempererad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
700 g jordärtskocka
50 g smör
0,5 citron, zest och saft
2 dl matyoghurt
salt
peppar
neutral rapsolja
4 kycklingfiléer
1 dl färsk persilja
5 kvistar färsk rosmarin
1 msk torkad oregano
3 dl inkråm av vitt bröd, gammalt bröd
1 klyfta vitlök, riven
2 dl parmesanost, riven
2 ägg, uppvispade
1 dl vetemjöl
Gör så här:
Skala jordärtskockorna, dela dem i halvor.
Vänd runt i lite neutral rapsolja och pressad citronsaft.
Lägg i en form, skiva smöret över och baka i 175 grader ugn i ca 45 minuter tills de är mjuka.
Lägg brödinkråm, använd dagsgammat bröd för bäst resultat, örter, riven vitlök och parmesan i en mixer och kör tills allt är mixat till små smulor.
Lägg mjöl, uppvispat ägg och örtpanering på varsin tallrik.
Dela kycklingfiléerna längden så de blir hälften så tjocka.
Salta och peppra.
Vänd mjöl, ägg och örtpanering och låt vila en liten stund så paneringen hinner sätta sig.
Stek sedan i olja till frasig och gyllene.
Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
Blanda citronzest med matlagningsyoghurt och smaka av med salt och peppar.
Servera den frasiga kycklingen med de bakade jordärtskockorna och citronsåsen.
Antal: 4 personer
Ugn: 150 grader, 10-15 minuter + 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
400 g rabarber
½ dl strösocker
1 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj
4 msk strösocker
Rosengeranium eller alt citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Skala rabarberna och skär dem i 10 cm långa bitar.
Vänd bitarna i strösockret (½ dl).
Baka dem i 150 grader ugn 10-15 minuter tills rabarberna blir mjuka.
Koka upp mjölken och grädden.
Vispa äggen, vaniljsockret och strösockret (4 msk) i en skål till skum.
Häll mjölk-gräddblandningen över äggen och rör ihop till en slät smet.
Strimla rosengeraniumbladen och varva med rabarbern i en ugnsfast form.
Häll över clafoutissmeten så att den täcker rabarbern.
Grädda i 200 grader, 15 minuter.
Ingredienser:
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Blanda filmjölk och sirap.
Stöt fänkålsfrö och hel anis i en mortel.
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt vätskan och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på ett brödgaller.
Förvara i plastpåse.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|