Alla inlägg under maj 2023

Av Maria - 21 maj 2023 11:30

Antal: ca 10 bitar


Ingredienser:

50 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk nymald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

1 citron, rivet skal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt koka upp.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver.
Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandingen och citronskal i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.
Av Maria - 21 maj 2023 11:00

Antal: 1 drink


Ingredienser:

5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
1 äpple
1 kvist rosmarin
kolsyrat vatten


Gör så här:

Skaka gin, citron & socker tillsammans med rosmarin och skivat äpple.
Dubbelsila i fryst collinsglas med is och toppa med bubbelvatten.

Garnera med rosmarinkvist.

Av Maria - 20 maj 2023 11:30

Till 10 bröd:

50 g jäst

4 dl ljummet vatten (37ºC)

1 dl ljummen mjölk (37ºC)

1 msk strösocker

2 tsk salt

2 msk olivolja

12 dl vetemjöl (720 g)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och olivolja.

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.

Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.


Sätt ugnen på 225ºC.


Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.


Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 20 maj 2023 10:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:

5 cl rabarbaro gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
1 cl hallonlikör (eller hallonsaft)


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom hallonlikören/hallonsaften med krossad is.
Toppa upp med krossad is och häll hallonlikören/hallonsaften över toppen av drinken.
Garnera gärna med ett par färska hallon.

Av Maria - 19 maj 2023 11:15

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 19 maj 2023 10:15

Ingredienser:

4 dl jordgubbar [ca 250 g]
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 limefrukt
4 ev färska jordgubbar + limeklyftor 

2 dl vodka, kall (alt kallt vatten)
is


Gör så här:

Koka upp vatten och socker och låt det sjuda tills sockret löst sig, cirka 4-5 minuter.

Låt lagen kallna.
Lägg jordgubbarna i en mixerskål och mixa det med den avsvalnade sockerlagen.
Tvätta limen och riv skalet och tillsätt det samt saft.
Späd med vodka eller vatten och mixa slätt.

Häll upp i martiniglas med is.

Garnera gärna med jordgubbar och limeklyftor.

Av Maria - 18 maj 2023 10:30

Antal: ca 24 bitar


Ingredienser:

250 g smör

350 g mörk choklad (70%)

3 ägg

5 dl mörkt muskovadosocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Garnering:

ev. florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i bitar och lägg i kastrullen.
Rör tills chokladen smält.
Vispa upp äggen i en bunke.
Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Rör ner mjölblandingen och chokladen i äggvispet.
Häll smeten i en form, ca 20x30 cm, Klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan kallna i formen.
Skär den i rutor och pudra eventuellt över florsocker.
Av Maria - 18 maj 2023 09:15

Ugn: 230 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:
Rulltårta:

165 g ägg, rumstempererade [3 st]
90 g strösocker [1 dl]
90 g vetemjöl [1,5 dl]
5 g bakpulver [1 tsk]
20 g kakao [0,5 dl]
25 g mjölk
 
Smörkräm med dulce de leche:
250 g osaltat smör, rumstempererat
70 g äggvita [2-3 st]
120 g strösocker [1,5 dl]
0,5 krm salt
1 förp dulce de leche (tillsätt efter smak)
 
Gör så här:
Rulltårta:
Sätt ugnen på 230 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
Vispa ägg och strösocker poröst - vitt och fluffigt - i cirka 10 minuter.
Sikta i mjölblandningen och vänd runt försiktigt med en slickepott, avsluta med mjölken. 
Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min.

Ta ut kakan ur ugnen, sockra kakan på ytan och stjälp den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna.
För att lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.

Smörkräm:
Lägg äggvitor, strösocker och salt i en skål.
Sätt skålen över ett varmt vattenbad på spisen och
vispa lite lätt tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader).
Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm.
Tillsätt dulce de leche efter smak.

Montering:
Stryk ut ett tunt lager med smörkräm över chokladbottnen och rulla försiktigt ihop rulltårtan mot dig. Avsluta med att spänna ihop den medan den ligger kvar i bakplåtspappret.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards