Alla inlägg under maj 2023
Antal: ca 10 bitar
Ingredienser:
50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl (180 g)
2 msk nymald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 citron, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Antal: 1 drink
Ingredienser:
5 cl gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
1 äpple
1 kvist rosmarin
kolsyrat vatten
Gör så här:
Skaka gin, citron & socker tillsammans med rosmarin och skivat äpple.
Dubbelsila i fryst collinsglas med is och toppa med bubbelvatten.
Garnera med rosmarinkvist.
Till 10 bröd:
50 g jäst
4 dl ljummet vatten (37ºC)
1 dl ljummen mjölk (37ºC)
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och olivolja.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.
Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.
Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
5 cl rabarbaro gin
3 cl citronsaft
2 cl sockerlag
1 cl hallonlikör (eller hallonsaft)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom hallonlikören/hallonsaften med krossad is.
Toppa upp med krossad is och häll hallonlikören/hallonsaften över toppen av drinken.
Garnera gärna med ett par färska hallon.
Ingredienser:
1 kg björnbär
250-800 g (3-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
4 dl jordgubbar [ca 250 g]
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 limefrukt
4 ev färska jordgubbar + limeklyftor
2 dl vodka, kall (alt kallt vatten)
is
Gör så här:
Koka upp vatten och socker och låt det sjuda tills sockret löst sig, cirka 4-5 minuter.
Låt lagen kallna.
Lägg jordgubbarna i en mixerskål och mixa det med den avsvalnade sockerlagen.
Tvätta limen och riv skalet och tillsätt det samt saft.
Späd med vodka eller vatten och mixa slätt.
Häll upp i martiniglas med is.
Garnera gärna med jordgubbar och limeklyftor.
Antal: ca 24 bitar
Ingredienser:
250 g smör
350 g mörk choklad (70%)
3 ägg
5 dl mörkt muskovadosocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Garnering:
ev. florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Ugn: 230 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
Rulltårta:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|