Alla inlägg under maj 2023
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Ingredienser:
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2 tsk olivolja
2 msk Ljus Sirap
3 msk äppelcidervinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär paprikorna i tärningar, 1x1 cm.
Värm olivoljan i en stekpanna och fräs paprikan i den.
Häll över sirapen.
Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar.
Var noga med att paprikan inte blir för mjuk.
Den ska ha lite tuggmotstånd.
Låt rätten kallna innan den serveras.
Ugn: 225 grader, 25-30 minuter
Jäsning: ca 30 minuter
Ingredienser:
1 förp jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0,5 l vatten, fingervarmt
10 dl vetemjöl
3 msk olivolja
5 msk ajvar relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.
Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda.
Häll sedan i olivoljan och blanda.
Tillsätt mjölet i omgångar och blanda.
Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten.
När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen.
Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock.
Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.
Strö på rosmarin och flingsalt.
Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen.
Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle.
Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut.
Sedan skall brödet jäsa i ca 30 minuter, degen skall bli dubbelt så stor.
Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.
Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.
Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fläskfilé:
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
800 g mjölig potatis, skrubbad (7-8 cm i diameter)
0,5 dl olivolja
80 g smör, brynt
1 klyfta vitlök, mosad med kniv
0,5 kruka färsk timjan
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Koka potatisen i saltat vatten tills den precis börjar bli klar och går sönder lite i kanten.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.
Ös ut potatisen på en smord plåt och krossa varje potatis lite med en gaffel.
De ska bli trasiga men ändå hålla ihop.
Salta och ringla över olivolja och brynt smör.
Lägg vitlök och timjankvistar över potatisen.
Rosta hårt mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills potatisen är riktigt gyllenbrun och sjukt krispig.
För extra färg och krisp, slå på grilleffekt de sista 5 minuterna.
Ta ut potatisen och lägg över den i en skål.
Ta med allt som är trasigt också, ringla över lite av fettet från plåten och salta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
350 g mac n cheese, kylskåpskall
2 ägg
1 dl pankoströbröd
3 dl yoghurt
1 klyfta vitlök
3,4 stjälkar persilja
1 broccoli
olja (att fritera i)
Gör så här:
Skär eller bryt den kalla mac'n'cheesen i lagom stora nuggetsbitar.
Vispa upp ägg.
Lägg panko på en tallrik.
Doppa mac'n'cheese-biffarna i ägg och sedan i panko.
Stek i mycket olja på hög temperatur tills biffarna är frasiga.
Salta och peppra.
Blanda en dippsås på yoghurt, riven vitlök och finhackad persilja.
Servera med ångkokt broccoli.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|