Alla inlägg under maj 2023

Av Maria - 15 maj 2023 08:00

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 14 maj 2023 10:00

Ingredienser:

½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2 tsk olivolja
2 msk Ljus Sirap
3 msk äppelcidervinäger
Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skär paprikorna i tärningar, 1x1 cm.

Värm olivoljan i en stekpanna och fräs paprikan i den.

Häll över sirapen.

Tillsätt äppelcidervinäger, salt och peppar.

Var noga med att paprikan inte blir för mjuk.

Den ska ha lite tuggmotstånd.

Låt rätten kallna innan den serveras.

Av Maria - 14 maj 2023 08:30

Ugn: 225 grader, 25-30 minuter

Jäsning: ca 30 minuter


Ingredienser:

1 förp jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0,5 l vatten, fingervarmt
10 dl vetemjöl 

3 msk olivolja
5 msk ajvar relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.

Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.

Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda.

Häll sedan i olivoljan och blanda.

Tillsätt mjölet i omgångar och blanda.

Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten.

När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen.

Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock.

Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.

Strö på rosmarin och flingsalt.

Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen.

Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle.

Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut.

Sedan skall brödet jäsa i ca 30 minuter, degen skall bli dubbelt så stor.

 

Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.

Av Maria - 13 maj 2023 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.

Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.

 

Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.

Av Maria - 13 maj 2023 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl råris
400 g formbar vegofärs, tinad
1 gul lök
2 klyftor vitlök
50 g smör 
4 morötter
400 g savoykål
5 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk japansk soja
ca 2 dl vatten
rapsolja

Till servering:
färsk persilja
mango chutney
 
Gör så här:
Koka råriset enligt anvisning på förpackningen.
Stek färsen i rapsolja i en stor stekpanna tills den har fått lite färg, lägg åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek lök och vitlök mjuka i smör i pannan utan att de får färg. 
Skala och skär morot i tunna stavar.
Strimla kålen.
Lägg morot och kål i stekpannan med löken och stek någon minut.
Tillsätt färsen, salta och peppra.
Häll på grädde, buljong, soja och ev vatten.
Koka upp och låt koka i ca 6 minuter.
Hacka persilja och vänd ned i grytan.
Servera med råris och mango chutney!
Av Maria - 12 maj 2023 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Fläskfilé:

500 g fläskfilé
salt
peppar
smör, till stekning
1 klyfta vitlök
2 kvistar färsk timjan
 
Potatisgratäng med parmesan:
800 g potatis
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 klyfta vitlök
2,5 dl grädde
1-2 dl parmesanost, riven

Rödvinssås med björnbär:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
25 g smör
3 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad kalvfond
3 kvistar färsk timjan
1 dl björnbärsmarmelad
salt
peppar

Till servering:
100 g björnbär
0,25 kruka färsk timjan
 
Gör så här:
Fläskfilé:
Skär bort eventuella hinnor på fläskfilén.
Har du ingen vakuumförpackare går det bra att lägga fläskfilén i en vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen).
Sänk ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma.
Se till att det inte kommer in något vatten.
Tillaga fläskfilén med en sous vide cirkulator i en stor kastrull i 2 h. 65 grader för medium eller 70 grader för well done.
 
Potatisgratäng med parmesan:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatis och lök.
Pressa vitlöken. Varva potatis, lök, vitlök, parmesan, salt och peppar i en ugnsform.
Häll på mjölk eller grädde.
Sätt in formen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Täck med folie om gratängen börjar bli bränd.

Rödvinssås med björnbärsmarmelad:
Skala och finhacka löken och vitlök.
Fräs löken i smöret så den mjuknar utan att brynas.
Slå över vin, balsamvinäger, fond och en knippe timjan.
Låt reducera tills hälften återstår.
Sila såsen och häll tillbaka ner i kastrullen.
Tillsätt marmeladen och koka upp på nytt.
Red eventuellt såsen med maizena om du önskar en annan konsistens.
Smaka av med salt.

Vid servering:
Ta ur fläskfilén ut plastpåsen.
Hetta upp en stekpanna med smör.
Krossa vitlöksklyftan.
Fräs fläskfilén tillsammans med vitlöksklyftan och timjan.
Ös med smöret och stek runt om tills köttet fått en fin stekyta.
Skiva upp köttet och servera med potatisgratängen, rödvinssåsen, några färska björnbär och lite timjan.
Av Maria - 12 maj 2023 07:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

800 g mjölig potatis, skrubbad (7-8 cm i diameter)
0,5 dl olivolja
80 g smör, brynt
1 klyfta vitlök, mosad med kniv
0,5 kruka färsk timjan
salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Koka potatisen i saltat vatten tills den precis börjar bli klar och går sönder lite i kanten.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av hastigt.
Ös ut potatisen på en smord plåt och krossa varje potatis lite med en gaffel.

De ska bli trasiga men ändå hålla ihop. 

Salta och ringla över olivolja och brynt smör.

Lägg vitlök och timjankvistar över potatisen.

Rosta hårt mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills potatisen är riktigt gyllenbrun och sjukt krispig.

För extra färg och krisp, slå på grilleffekt de sista 5 minuterna.
Ta ut potatisen och lägg över den i en skål.

Ta med allt som är trasigt också, ringla över lite av fettet från plåten och salta.

Av Maria - 11 maj 2023 09:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

350 g mac n cheese, kylskåpskall
2 ägg
1 dl pankoströbröd
3 dl yoghurt
1 klyfta vitlök
3,4 stjälkar persilja
1 broccoli
olja (att fritera i)


Gör så här:

Skär eller bryt den kalla mac'n'cheesen i lagom stora nuggetsbitar.
Vispa upp ägg.
Lägg panko på en tallrik.
Doppa mac'n'cheese-biffarna i ägg och sedan i panko.
Stek i mycket olja på hög temperatur tills biffarna är frasiga.

Salta och peppra.
Blanda en dippsås på yoghurt, riven vitlök och finhackad persilja.
Servera med ångkokt broccoli.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards