Alla inlägg under juli 2023

Av Maria - 15 juli 2023 15:15

Antal: 6 stycken


Ingredienser:

75 g frysta blåbär

2 msk sukrin

1 dl kokosflingor

1 dl naturella cashewnötter


Topping:

½  dl kokosflingor


Gör så här:

Mixa frysta blåbär och sukrin med cashewnötter och kokosflingor till en jämn smet.
Forma till bollar och rulla i kokos.
Förvara kallt till servering.

Bakat · LCHF
Av Maria - 15 juli 2023 14:30

Ingredienser:
4 msk flingsalt

2 msk finmalet kaffe

2 tsk mörkt socker, farin eller muscovado

2 tsk anchochilipulver

1 tsk mald svartpeppar

2 tsk torkad vitlök, granulerat


Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.


Kaffet ger en djup, rostad smak som är perfekt till biffkött.

Av Maria - 15 juli 2023 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

450 g halverade kycklinglårfiléer
120 g bacon
250 g kvartade champinjoner
halverade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk tomatpuré
skivade vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 dl grädde

 

Gör så här:

Hetta upp en stor stekyta och stek kyckling, bacon, champinjoner och lök i smör.

Salta och peppra.

Tillsätt tomatpuré och vitlök när kycklingen fått lite stekyta.

Stek ytterligare 2 min.

Häll på rödvin och grädde.

Låt koka under lock 10 min.

Servera med ris eller potatis.

Garnera gärna med grovhackad bladpersilja.

Av Maria - 15 juli 2023 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

70 g salladsmix med rucola
50 g färska böngroddar
12 jordgubbar i bitar
avokado, tärnad
100 g fetaost
½ msk rosépeppar
½ citron, finrivet skal och saft
2 tsk olivolja
2 tsk flytande honung
Flingsalt

 

Gör så här:

Fördela sallad, böngroddar, jordgubbar och avokado på ett serveringsfat.

Bryt fetaosten i bitar, lägg på salladen och strö över rosépeppar.

Finriv citronskal (endast det gula) och pressa saft över salladen.

Ringla över olja och honung, strö på flingsalt.

Av Maria - 15 juli 2023 12:30

Ingredienser:
½ kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten

 

Gör så här:

Skala äpplen och grönsaker.

Skär i små bitar.

Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter.

Det skall inte vara några hårda bitar kvar.

Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 14 juli 2023 14:30

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
2 morötter i olika färger

1 polkabeta

10 körsbärstomater, gärna i olika färger

2 färska fikon

1 avokado

200 g blandade salladsblad - spenat, rucola, machesallad, röd mangold

½ citron, juicen

Ca 2 msk macadamianötolja

Ca 10 stycken (halvor) pekannötter

1 ask färska blåbär

Ätbara blommor

Vitlöksgroddar

Salt

Peppar


Gör så här:

Gör tunnare remsor av morötterna med en skalare.

Skala betan och spiralisera eller skiva den tunt.

Dela tomater och fikon.

Skiva avokadon.

Blanda salladsbladen med citronjuice och olja, salta och peppra.

Arrangera allt på ett stort fat.

Dekorera med nötter, bär, blommor och groddar.


Tips!

Byt ut macadamianötsoljan mot hasselnötsolja och citronjuicen mot ett par matskedar tranbärsvinäger - en superbra kombo!

Av Maria - 14 juli 2023 14:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

Smör till stekning

3 dl viltbuljong

2 dl vispgrädde

1 tsk svartvinbärsgelé

1 msk smör, rumsvarmt

1 msk vetemjöl

1 msk konjak

3 kvistar timjan

4-5 enbär

1 krm salt

Nymald vitpeppar


Gör så här:

Hacka löken och fräs den lätt i smör i en kastrull.

Häll i viltbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.

Rör i gelé.

Rör ihop smör och mjöl till en kula.

Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.

Tillsätt konjak, timjankvistar, hela enbär, salt och peppar.

Om du vill smaksätta såsen med messmör tillsätt det här.

Låt såsen sjuda i 5 minuter.

Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Sila såsen.


Glutenfritt:

Byt kulredningen med vetemjöl mot en majzenaredning.


Den här såsen passar bra till allt vilt, till exempel hjort, älg och rådjur.

Några matskedar messmör är en god smaksättning som kan ersätta eller komplettera konjak i det här receptet.

Av Maria - 14 juli 2023 12:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
1 dl whisky

½ dl mörk sirap

½ dl rökig BBQ-sås. till exempel Sweet Baby Ray's Hickory & Brown sugar

2 msk soja

1 spansk peppar, finhackad


Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.

Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna.

Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.

Låt glazen svalna och pensla på nygrillat kött eller på varma revbensspjäll.


En glaze som passar bra att pensla på revbensspjäll, fläskkött och nötkött.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards