Alla inlägg under juli 2023
Antal: 6 stycken
Ingredienser:
75 g frysta blåbär
2 msk sukrin
1 dl kokosflingor
1 dl naturella cashewnötter
Topping:
½ dl kokosflingor
Gör så här:
Mixa frysta blåbär och sukrin med cashewnötter och kokosflingor till en jämn smet.
Forma till bollar och rulla i kokos.
Förvara kallt till servering.
Ingredienser:
4 msk flingsalt
2 msk finmalet kaffe
2 tsk mörkt socker, farin eller muscovado
2 tsk anchochilipulver
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk torkad vitlök, granulerat
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser.
Kaffet ger en djup, rostad smak som är perfekt till biffkött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
450 g halverade kycklinglårfiléer
120 g bacon
250 g kvartade champinjoner
4 halverade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 skivade vitlöksklyftor
2 dl rödvin
2 dl grädde
Gör så här:
Hetta upp en stor stekyta och stek kyckling, bacon, champinjoner och lök i smör.
Salta och peppra.
Tillsätt tomatpuré och vitlök när kycklingen fått lite stekyta.
Stek ytterligare 2 min.
Häll på rödvin och grädde.
Låt koka under lock 10 min.
Servera med ris eller potatis.
Garnera gärna med grovhackad bladpersilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
70 g salladsmix med rucola
50 g färska böngroddar
12 jordgubbar i bitar
avokado, tärnad
100 g fetaost
½ msk rosépeppar
½ citron, finrivet skal och saft
2 tsk olivolja
2 tsk flytande honung
Flingsalt
Gör så här:
Fördela sallad, böngroddar, jordgubbar och avokado på ett serveringsfat.
Bryt fetaosten i bitar, lägg på salladen och strö över rosépeppar.
Finriv citronskal (endast det gula) och pressa saft över salladen.
Ringla över olja och honung, strö på flingsalt.
Ingredienser:
½ kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten
Gör så här:
Skala äpplen och grönsaker.
Skär i små bitar.
Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter.
Det skall inte vara några hårda bitar kvar.
Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 morötter i olika färger
1 polkabeta
10 körsbärstomater, gärna i olika färger
2 färska fikon
1 avokado
200 g blandade salladsblad - spenat, rucola, machesallad, röd mangold
½ citron, juicen
Ca 2 msk macadamianötolja
Ca 10 stycken (halvor) pekannötter
1 ask färska blåbär
Ätbara blommor
Vitlöksgroddar
Salt
Peppar
Gör så här:
Gör tunnare remsor av morötterna med en skalare.
Skala betan och spiralisera eller skiva den tunt.
Dela tomater och fikon.
Skiva avokadon.
Blanda salladsbladen med citronjuice och olja, salta och peppra.
Arrangera allt på ett stort fat.
Dekorera med nötter, bär, blommor och groddar.
Tips!
Byt ut macadamianötsoljan mot hasselnötsolja och citronjuicen mot ett par matskedar tranbärsvinäger - en superbra kombo!
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
Smör till stekning
3 dl viltbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk vetemjöl
1 msk konjak
3 kvistar timjan
4-5 enbär
1 krm salt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Hacka löken och fräs den lätt i smör i en kastrull.
Häll i viltbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Rör i gelé.
Rör ihop smör och mjöl till en kula.
Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.
Tillsätt konjak, timjankvistar, hela enbär, salt och peppar.
Om du vill smaksätta såsen med messmör tillsätt det här.
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Sila såsen.
Glutenfritt:
Byt kulredningen med vetemjöl mot en majzenaredning.
Den här såsen passar bra till allt vilt, till exempel hjort, älg och rådjur.
Några matskedar messmör är en god smaksättning som kan ersätta eller komplettera konjak i det här receptet.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 dl whisky
½ dl mörk sirap
½ dl rökig BBQ-sås. till exempel Sweet Baby Ray's Hickory & Brown sugar
2 msk soja
1 spansk peppar, finhackad
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp.
Sjud glazen i några minuter tills den börjar tjockna.
Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.
Låt glazen svalna och pensla på nygrillat kött eller på varma revbensspjäll.
En glaze som passar bra att pensla på revbensspjäll, fläskkött och nötkött.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|