Alla inlägg under juli 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
Smör till stekning
1 liter vatten
4 msk koncentrerad kycklingfond
5 morötter
1 kg kyckling, filéer eller bitar av lår
½ citron
4 msk vit balsamvinäger
2 msk honung
½ kruka dill
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
150 g sockerärtor
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i smör i en stor kastrull.
Tillsätt vattnet och kycklingfond.
Skala morötterna, skär dem i stavar och tillsätt dem i kastrullen.
Skär kycklingen i stora bitar och lägg den i kastrullen.
Krama i saften av citronhalvan och tillsätt balsamvinäger och honung.
Låt koka i 10 minuter.
Hacka dillen.
Tillsätt grädde och 2/3 av dillen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt koka 30 minuter.
Rör ner sockerärtorna och resten av dillen.
Antal: 6-7 små portioner
Ingredienser:
100 g mörk blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Bryt sönder chokladen i bitar.
Lägg dem i en sopptallrik med bred kant och ställ tallriken över en liten kastrull med kokande vatten.
Efter några minuter har chokladen smält.
Vispa grädden, men vispa den inte för hårt (då blir moussen grynig).
Lyft bort chokladtallriken från värmen, rör ner äggulorna i den smälta chokladen.
Vänd ner chokladsmeten i bunken med den vispade grädden.
Fördela moussen i portionskoppar, ställ dem på en liten bricka och låt moussen stelna i kylskåpet.
Som variation kan man frysa in moussen - så blir den som en chokladglass istället.
Mängd: till 1 kyckling
Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
3 msk jordnötsolja eller majsolja
2 lime, finrivet skal och saft
3 vitlöksklyftor, hackade
2 tsk farinsocker
2 citrongräs, hackade
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Mixa alla ingredienser och marinera kycklingen i ca 2 timmar innan den läggs på grillen.
Till kokosmarinerad kyckling passar det bra att servera en god jordnötssås, en riktig satay.
Den här marinaden sätter en läcker, asiatisk smak på kycklingen.
Antal: till 1 kg grönsaker
Ingredienser:
2 lime
2 citroner
1 schalottenlök
1 jalapeñochili eller grön spansk peppar
8 korianderstjälkar
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Skölj limen i ljummet vatten.
Riv skalet.
Skär limen i halvor.
Grilla dem med snittytan nedåt på grill eller i grillpanna tills snittytan är gyllenbrun.
Ta från värmen och pressa ut saften.
Halvera och pressa saften ur citronen.
Skala och finhacka löken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Finhacka koriandern.
Blanda limesaft och limeskal, citronsaft, lök, chili, koriander och olja.
Krydda med salt och peppar.
Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.
Denna marinad är jättegod att använda till grönsaker som ska grillas, tex squash, aubergine, paprika, majskolvar mm.
Antal: 1 flaska
Ingredienser:
3½ dl torkade aprikoser
2 liter vatten (vid torkade bär eller frukter)
1 msk citronsaft
Gör så här:
Blötlägg de torkade aprikoserna över natten i vatten.
Mixa blötlagda bär eller frukter med 4 dl blötläggningsvatten och citronsaft.
Resten av blötläggningsvattnet kan du använda till att baka med.
Använder du färska eller tinade aprikoser så mixa utan vattnet men använd citronsaften.
Sirapen håller ca 5 dagar i kyl.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
800 g pasta, t ex capellini
Gorgonzolasås:
2 strimlade purjolökar
2 msk smör
250 g mild Gorgonzola
5 dl mellangrädde
ev salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kruka persilja
2 msk hackade cornichoner
2 dl smetana
Salt
Peppar
Gör så här:
Hacka persilja och cornichoner och vänd ner i smetana.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
Rivet skal och saft av 1 citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop allt till dressingen.
Ställ kallt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|