Alla inlägg under juli 2023
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 kg äpplen
1 dl vatten
6 dl strösocker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Timjan
Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena.
Skär dem i bitar eller klyftor.
Koka äpplena mjuka tillsammans med vattnet.
Vispa sönder dem.
Rör i askorbinsyran.
Tillsätt sockret och koka upp under omrörning.
Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd av moset som därefter blandas i resten av moset.
Tillsätt timjan, färsk eller torkad, efter smak.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Du kan ersätta timjan mot mynta eller riven pepparrot.
Alternativt kokar du moset utan smaksättning och smaksätter vid olika tillfällen istället.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½-3/4 kg tunnbringa
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron
basilika
eller 1 msk senapsfrö
2 tsk salt
Gör så här:
Rullen görs av tunnbringa med slaksidan kvar.
Den kan antingen ugnsbakas i foliepaket eller kokas i saltat vatten.
Passar bäst att servera kall och tunt skivad, som smörgåsmat, t ex på julbordet.
Lägg bringan med köttsidan upp.
Skär med vass kniv tätt intill revbenen genom den övre hinnan.
Bryt sedan loss revbenen.
Strö över salt, peppar, ev skalad pressad vitlök eller vitlökspulver, dessutom rivet citronskal, smulad örtkrydda och hackad persilja eller senapsfrön och hackad dill.
Rulla ihop till en fast rulle och bind ihop den med steksnöre.
Extra smaksättning:
Rivet skal av ½ citron + 1 tsk oregano eller basilika + 1 dl hackad persilja eller 1 msk gult senapsfrö + 1 dl hackad dill.
I ugn:
Ugnstemperatur 175ºC.
Svep in rullen i aluminiumfolie, lägg paketet i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen.
Låt stå 1 1/4 timme.
Låt rullen kallna i folien.
I gryta:
Lägg rullen i en gryta.
Mät upp och häll på kallt eller varmt vatten tills rullen är täckt.
Koka upp, tillsätt salt och koka under lock på svag värme ca 1 timme.
Låt rullen kallna i spadet.
Förvara den sedan i folie.
Håller sig ca 1 vecka i kylskåp och kan även frysas.
Ingredienser:
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
½ kg tomater
1/4 kg gul lök
1–2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
1½–2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm malda nejlikor
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
Gör så här:
Skålla och skala paprikor och tomater.
Ta bort alla kärnor.
Skala löken.
Skär alla grönsaker i små tärningar.
Riv eller hacka vitlöken.
Blanda paprika, tomat, lök, vitlök, balsamvinäger, muscovadorörsocker, nejlikor, salt och paprikapulver i en kastrull och sjud under omrörning i 30 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
50 g marsánpulver
5 dl (300 g) vetemjöl
325 g mjukt smör
1½ dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
Vaniljkräm:
1½ dl kokt vaniljkräm (marsán)
100 g mjukt smör
1 tsk citronsaft
florsocker efter smak
Vaniljsocker efter smak
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 citron
1 dl matlagningsyoghurt
Salt
Svartpeppar
1 kruka mynta
100 g rucola
4 plommontomater
½ röd chili
1 rödlök
4 tortillabröd
400 g halloumi
Gör så här:
Riv skalet från citronen.
Rör ner yoghurten.
Pressa ner lite av citronsaften.
Salta och peppra.
Hacka myntan, skär rucolan och tomaterna i mindre bitar.
Finhacka chilin och rödlöken.
Lägg ut bröden på plastfolie.
Fördela myntan, rucola, tomat, chili och lök på bröden.
Skiva halloumin och fräs hastigt på hög värme tills den blir gyllenbrun.
Fördela i bröden.
Toppa med yoghurtkrämen.
Vik ihop wrappen.
Linda in i plastfolie eller hushållspapper.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 aubergine
Salt
50 g finriven parmesan
2 ägg
Svartpeppar
Gör så här:
Skär auberginen i tjocka skivor.
Salta rejält på båda sidor och låt ligga minst en kvart.
Saltet drar ut en del av vätskan och får auberginen att bli fastare.
Torka bort salt och utdragen vätska.
Blanda ost och ägg.
Pensla blandningen på auberginen.
Peppra ordentligt.
Grilla på utkanten av grillen på båda sidor.
Servera gärna med en kall yoghurtsås.
Även de som vanligen inte är förtjusta i aubergine brukar älska denna rätt.
De grillade auberginebitarna blir till matiga biffar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g surkål
3 dl buljongtärning eller fläskspad
1 msk kummin
2 små potatisar
½ krm salt, efter smak
Gör så här:
Skölj gärna surkålen, smaken blir då mildare.
Låt kålen rinna av och lägg den i en gryta.
Häll på buljongen och tillsätt kummin.
Koka under lock på svag värme tills kålen känns mjuk, 30-45 minuter.
Låt ev skalad skivad potatis koka med de sista 20 minuterna.
Surkålen blir då lite avredd.
Smaka ev av med lite salt.
Antal: 60 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
4 1/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
Garnering:
3 msk strösocker
Gör så här:
Blanda snabbt samman ingredienserna till degen.
Forma degen till rullar och låt dem ligga på sval plats en stund.
Dela längderna i bitar och forma bitarna till avsmalnade bollar och lägg dem på smord plåt.
Grädda i 175 grader ca 12 minuter.
Rulla de heta kakorna i strösocker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|