Alla inlägg under juli 2023
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Antal: 1 limpa (ca 20 skivor)
Ugn: 160 grader, 1 timme
Ingredienser:
2 dl valnötter
1 dl hasselnötter
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
1 dl blandade torkade bär
3 ägg
½ dl rapsolja
1 msk kanel
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.
Hacka valnötter och hasselnötter grovt.
Blanda nötterna med mandelmjöl, sesamfrön, linfrön, pumpakärnor, bär och ägg i en bunke.
Rör ner rapsolja, kanel och salt.
Blanda om väl.
Häll smeten i en avlång brödform, ca 1½ liter.
Grädda brödet i ugnen i ca 1 timme.
Förvara brödet i kylen.
Antal: ca 15 stycken
Ugn: 275 grader, 10 minuter
Jäsning: 1-1½ timme + 15-20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
1 liter vatten
1 msk salt
2 liter (1000 g) rågmjöl
4 dl (240 g) vetemjöl
Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader.
Slå det över den smulade jästen, tillsätt salt och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet (spar lite till utbakningen).
Låt jäsa 1-1½ timme.
Ta upp degen och arbeta ihop den.
Dela i jämnstora bitar och kavla eller platta ut med handen till små runda kakor, inte tjockare än 1 cm.
Ta ut hål i mitten på kakorna, nagga dem och sätt dem på lätt smorda plåtar.
Låt kakorna jäsa upp (15-20 minuter)
Grädda i 275 grader, 10 minuter.
Ingredienser:
20 gröna pepparfrukter
20 röda pepparfrukter
8 dl vatten
2 dl Strösocker
1½ - 2 dl ättiksprit
½ dl salt
Gör så här:
Lägg chilin i kokande vatten i en gryta och koka i 5-15 minuter, längre koktid ger mildare smak.
Häll bort vattnet.
Blanda samman vatten, ättiksprit, socker och salt och koka upp.
Lägg i de förvällda chilifrukterna och sjud utan lock i 5-15 minuter.
Lägg chilifrukterna i varma, väl rengjorda burkar.
Häll på lagen och förslut burkarna.
Förvara i kylskåp.
Gott till hamburgare, kebab eller i t ex köttgrytor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
200 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
2 msk tacokrydda utan glutamat
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
Salt
Peppar
2 tomater
1 paprika
1 avokado
3 dl ost
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda crème fraiche och philadelphiaost och bred ut i en gratängform.
Hacka löken och riv eller pressa vitlöksklyftorna.
Fräs lök, vitlök och nötfärs i smör och bland sedan i vatten, tacokrydda, tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Lägg ovanför fraicheblandningen.
Dekorera med tomaterna, paprikan och avokadon skuren i bitar.
Strö över ost, salt och peppar och grädda i ugn i ca 25 minuter.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 tunt strimlade fänkål
4 skalade och grovrivna färska rödbetor
1 tunt skivad liten röd lök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
½ dl valnötter
3 msk olivolja
1 apelsin, pressad saft
2 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Varva fänkål, rödbetor, lök, persilja, mynta och nötter i en skål.
Blanda resten av ingredienserna och rör ner i salladen och blanda allt ordentligt.
Låt stå en stund i kylen innan servering.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl hallon
1 dl keso
3/4 dl grädde
Gör så här:
Mixa hallonen med keson (spara några till dekoration).
Vispa grädden och blanda med hallonkeson (spara lite grädde till dekoration).
Lägg upp fluffet i en skål och dekorera med en klick grädde och hallonen.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
500 g fänkål
2 msk smör eller olja
2 dl grönsaksbuljong
½ dl råsocker
1 dl vitvinsvinäger
6 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
Gör så här:
Ansa och skär fänkålen i kvartar.
Skär bort rotstocken. Hetta upp smöret i en djup stekpanna.
Lägg i fänkålen och stek den runt om tills den är gyllenbrun.
Tillsätt buljong, socker, vinäger och timjan och låt småkoka ca 10 minuter.
Ta upp fänkålen och håll den varm.
Koka ihop buljongen till hälften och häll den över fänkålen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|