Alla inlägg under juli 2023
Antal: ca 25 stycken
Ugn: 175º, 15 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1½ dl mjölk
1½ dl vaniljyoghurt
3 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl hallon
½ dl vinbär
2 msk vetemjöl
50 g vit choklad
Till garnering:
Florsocker att pudra över
Färska hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa i mjölk och yoghurt och ta av från värmen.
Vispa ägg och socker pösigt och vispa ner smörblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Blanda hallon och vinbär med mjölet och vänd ner i smeten.
Häll i en långpanna, 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
Strö över hackad choklad och grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
Antal: 1 st
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl strösocker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
3 dl (180 g) vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
Vispa ner flädersaften mot slutet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt svalna något och stjälp sedan ut kakan ur formen.
Gräddningstiden varierar mycket beroende på vilken form och ugn du använder, så känn efter med en sticka att kakan verkligen är klar.
Om stickan är kladdig när du drar ut den behöver kakan gräddas lite längre.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk fiskfond med vin
1 tsk ljus majsena, eller efter behov
2 tsk dijonsenap
3 msk klippt gräslök och persilja
Gör så här:
Koka upp vatten, crème fraiche och fiskfond.
Strössla ner lite redning och koka ca 1 minut.
Smaka av med senap och kanske lite salt.
Vänd ner finhackat kryddgrönt och håll såsen varm.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
600 g serranoskinka
500 g grön sparris
2 dl hyvlad parmesanost
1 dl pinjenötter
Olivolja
Peppar
Flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Lägg serranoskinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta skinkan till chips i ugnen i ca 8-10 minuter.
Skär sparrisen i tre bitar.
Koka upp lätt saltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna i 2-3 minuter.
Häll sedan bort vattnet.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Lägg i serranochipsen jämt fördelade på fyra tallrikar.
Lägg sparrisen över skinkan, strö över hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter.
Ringla över olivoljan, dra ett varv med pepparkvarnen och strö över en nypa flingsalt.
Ingredienser:
2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter
Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½ dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
Gör så här:
Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).
Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen.
Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.
Låt svalna.
Förvara svalt.
Är färdiga att äta efter en vecka.
Antal: 6 knallar
Jäsning: 1 1/2 - timmar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma
Ingredienser:
Dag 1:
1 kg rågsikt
1 1/2 liter vatten
1/2 msk salt
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
Dag 2:
1/2 hg jäst
1/2 msk ättiksprit
125 g brun farin
1 kg rågmjöl
Gör så här:
Första dagen:
Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner.
Arbetas ihop och får stå över natten.
Andra dagen:
Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl.
Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.
Grädda. Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.
Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.
Passa på att undervärmen inte är för stark.
Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.
Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".
Antal: 10 stycken
Ugn: 100 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
2 äggvitor
2 dl socker
Röd hushållsfärg
Mascarponekräm:
3 msk vispgrädde
75 g choklad, hackad
125 g mascarpone
Garnering:
Hallonpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum, använd elvisp.
Tillsätt sockret, ca 2 msk i taget, under fortsatt vispning.
Vispa i hushållsfärg droppvis, tills önskad rosa färg.
Spritsa eller klicka smeten till ca 20 kakor på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda marängerna tills kakorna släpper från pappret, i ca 60 minuter.
Låt marängerna kallna på ett galler.
Mascarponekräm:
Koka upp grädden i en liten släpplättpanna.
Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.
Vispa ihop mascarpone och smält choklad i en bunke.
Lägg ihop marängerna två och två med krämen emellan.
Ställ kallt att stelna.
Sikta över hallonpulver vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
20 cocktailtomater
1 romansallad
200 g skärbönor
200 g sockerärter
1 knippe vårlök
50 g skott (valfri sort)
2 dl gröna ärter
50 g västerbottensost
50 g mandel
3 msk olivolja
Salt
Gör så här:
Halvera tomaterna.
Skär salladen i mindre bitar.
Koka skärbönorna och sockerärterna ett par minuter.
Hacka löken.
Blanda grönsakerna.
Mixa de tinade ärterna med ost och mandel till en grov pesto.
Rör i oljan.
Smaka av med salt.
Tips!
Gröna ärter hamnar ofta i skymundan av bönor och linser. Synd, eftersom ärterna kommer från Sverige och bland annat innehåller folat, vitamin K och C, järn och betakaroten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|