Alla inlägg under juli 2023

Av Maria - 30 juli 2023 07:30

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175º, 15 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör

1½ dl mjölk

1½ dl vaniljyoghurt

3 ägg

1½ dl socker

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl hallon

½ dl vinbär

2 msk vetemjöl

50 g vit choklad


Till garnering:
Florsocker att pudra över

Färska hallon


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smält smöret i en kastrull.

Vispa i mjölk och yoghurt och ta av från värmen.

Vispa ägg och socker pösigt och vispa ner smörblandningen.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Blanda hallon och vinbär med mjölet och vänd ner i smeten.

Häll i en långpanna, 20*30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

Strö över hackad choklad och grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.

Av Maria - 30 juli 2023 06:15

Antal: 1 st

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl strösocker

1 dl koncentrerad fläderblomssaft

3 dl (180 g) vetemjöl

1½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Smör

Ströbröd


Gör så här:

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1½ liter.
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
Vispa ner flädersaften mot slutet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vispa försiktigt ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt svalna något och stjälp sedan ut kakan ur formen.



Gräddningstiden varierar mycket beroende på vilken form och ugn du använder, så känn efter med en sticka att kakan verkligen är klar.

Om stickan är kladdig när du drar ut den behöver kakan gräddas lite längre.

Av Maria - 29 juli 2023 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk fiskfond med vin
1 tsk ljus majsena, eller efter behov
2 tsk dijonsenap
3 msk klippt gräslök och persilja

 

Gör så här:
Koka upp vatten, crème fraiche och fiskfond.

Strössla ner lite redning och koka ca 1 minut.

Smaka av med senap och kanske lite salt.

Vänd ner finhackat kryddgrönt och håll såsen varm.

Av Maria - 29 juli 2023 08:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 8-10 minuter


Ingredienser:

600 g serranoskinka

500 g grön sparris

2 dl hyvlad parmesanost

1 dl pinjenötter

Olivolja

Peppar

Flingsalt


Gör så här:

Värm ugnen till 200°C.
Lägg serranoskinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta skinkan till chips i ugnen i ca 8-10 minuter.
Skär sparrisen i tre bitar.
Koka upp lätt saltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna i 2-3 minuter.
Häll sedan bort vattnet.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Lägg i serranochipsen jämt fördelade på fyra tallrikar.
Lägg sparrisen över skinkan, strö över hyvlad parmesanost och rostade pinjenötter.
Ringla över olivoljan, dra ett varv med pepparkvarnen och strö över en nypa flingsalt.

Av Maria - 29 juli 2023 08:00

Ingredienser:

2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter

 

Lag:
100 g färsk ingefära i små tärningar
3 dl Strösocker
1½ dl ättika 12%
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

 

Gör så här:

Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten).

Lägg grönsakerna på glas.
Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen.

Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna.

Låt svalna.
Förvara svalt.

Är färdiga att äta efter en vecka.

Av Maria - 29 juli 2023 07:30

Antal: 6 knallar

Jäsning: 1 1/2 - timmar

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter sen 150 grader ca 1 1/2 timma


Ingredienser:

Dag 1:

1 kg rågsikt

1 1/2 liter vatten

1/2 msk salt

1/2 msk anis

1/2 msk fänkål


Dag 2:

1/2 hg jäst

1/2 msk ättiksprit

125 g brun farin

1 kg rågmjöl


Gör så här:

Första dagen:

 Det kokande vattnet slås över rågsikten, salt, anis och fänkål blandas ner.

Arbetas ihop och får stå över natten.


Andra dagen: 

Lös jästen i 1 msk ljumt vatten och blanda ner i degen tillsammans med ättiksprit, brun farin och rågmjöl.

Arbeta degen väl, dela i 6 bitar, forma till dem och lägg dessa "knallar" på smorda plåtar att jäsa upp väl - det kan ta tid, 1 1/2 timmar.


Grädda. Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.

Ugnstemperatur 175 grader i 30 minuter, minska till 150 grader i 1 1/2 timma.


Passa på att undervärmen inte är för stark.

Bröd som gräddas så här länge kan behöva dubbla plåtar.

Sedan bröden kallnat knytes de in i plastpåsar och får stå 2 dagar för att "mogna".

Av Maria - 29 juli 2023 06:15

Antal: 10 stycken

Ugn: 100 grader, ca 60 minuter


Ingredienser:

2 äggvitor

2 dl socker

Röd hushållsfärg


Mascarponekräm:

3 msk vispgrädde

75 g choklad, hackad

125 g mascarpone


Garnering:
Hallonpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum, använd  elvisp.

Tillsätt sockret, ca 2 msk i taget, under fortsatt vispning.

Vispa i hushållsfärg droppvis, tills önskad rosa färg.

Spritsa eller klicka smeten till ca 20 kakor på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda marängerna tills kakorna släpper från pappret, i ca 60 minuter.

Låt marängerna kallna på ett galler.


Mascarponekräm:

Koka upp grädden i en liten släpplättpanna.

Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält.

Vispa ihop mascarpone och smält choklad i en bunke.


Lägg ihop marängerna två och två med krämen emellan.

Ställ kallt att stelna.

Sikta över hallonpulver vid servering.

Av Maria - 28 juli 2023 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
20 cocktailtomater

1 romansallad

200 g skärbönor

200 g sockerärter

1 knippe vårlök

50 g skott (valfri sort)

2 dl gröna ärter

50 g västerbottensost

50 g mandel

3 msk olivolja

Salt


Gör så här:

Halvera tomaterna.

Skär salladen i mindre bitar.

Koka skärbönorna och sockerärterna ett par minuter.

Hacka löken.

Blanda grönsakerna.

Mixa de tinade ärterna med ost och mandel till en grov pesto.

Rör i oljan.

Smaka av med salt.


Tips!

Gröna ärter hamnar ofta i skymundan av bönor och linser. Synd, eftersom ärterna kommer från Sverige och bland annat innehåller folat, vitamin K och C, järn och betakaroten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards