Alla inlägg under juli 2023
Ingredienser:
225 g kikärter
2 eller fler vitlöksklyftor
4 msk yoghurt
3 msk olivolja
½ finhackad paprika
en handfull hackad persilja
saften av 1-2 citroner
Gör så här:
Häll ärtorna i en kastrull och tillsätt vatten så de precis täcks, men inte mer.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
Citronskal från ½ citron, endast yttersta skalet
2 msk färskpressad citronsaft
Gör så här:
Hetta upp grädden utan att den börjar koka.
Dra kastrullen från värmen och tillsätt hackad vit choklad, rör tills den smält.
Rör ner citronsaft och skal.
Ställ svalt och rör om då och då.
Spritsa tryffelsmeten direkt i knäckformar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g nötfärs
2 msk olja
2 strimlade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
1 strimlad röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 skivad morot (ca 150 g)
1 skivad palsternacka (ca 150 g)
1 röd tärnad paprika
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
½ msk kumminfrön
½ tsk salt
Persilja till garnering
Gör så här:
Stek färsen i olja i en kastrull tills den blir brun och smulig.
Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver.
Stek med under omrörning ca 2 min.
Tillsätt morot, palsternacka och paprika.
Stek ytterligare 2 min.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, kummin och salt.
Låt sjuda under lock 15 min.
Garnera soppan med persilja vid servering.
Ingredienser:
500 g körsbär, gärna klarbär
500 g tomater
2 gula lökar
1 vitlök solo eller 3-4 klyftor
1/2 röd chilifrukt
1 1/4 dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 förpackning Syltsocker 1+3
Gör så här:
Skölj och kärna ur körsbären.
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna.
Hacka eller strimla den fint.
Blanda allt utom syltsockret i en gryta och koka under omrörning i 15 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
1 gurka skalad och tärnad
400 g blomkål plockad i små buketter
Salt
4 msk kapris
1 ask bladspenat (ca 100 g)
4 msk rostade solrosfrön
2 msk kallpressad rapsolja
Gör så här:
Blanda ättika, socker och vatten och låt detta smälta ihop.
Salta gurkan lätt och marinera i lagen ca 2 timmar.
Häll sedan bort lagen.
Blanchera blomkålen i saltat vatten ca 1 minut och kyl av snabbt i isvatten.
Blanda blomkål, kapris, gurka och spenat precis innan servering och vänd i rapsolja.
Toppa med solrosfrön.
Ingredienser:
3 squash
6 paprikor i olika färg
6 späda morötter
1 litet blomkålshuvud
10 små röda lökar
1 vitlök, kan uteslutas
cirka 5 cm pepparrot
1 dl salt
Lag:
1 liter vatten
5 dl ättiksprit 12%
7 dl Vit Sirap
3 msk senapsfrön
Gör så här:
En krispig och fräsch inläggning som smakar förträffligt till grillat.
Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar.
Skala löken och vitlöken.
Lägg samtliga grönsaker i en skål och strö på saltet.
Låt stå kallt i ett dygn.
Spola av saltet.
Koka upp vatten och låt grönsakerna koka i ett par minuter, paprikan och squashen behöver inte mer än doppas i vattnet.
Lägg grönsakerna på varma, väl rengjorda burkar.
Blanda ingredienserna till lagen i en gryta och koka upp.
Skumma.
Häll den heta lagen över grönsakerna.
Förslut.
Förvara kallt.
Hållbar flera månader i kylskåp.
Antal: 3-4 portioner
Ingredienser:
40 g mjöl
40 g kakao
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
aningens salt
1 ägg
1 tsk matolja
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Gör ett hål i mitten av dem, och häll i ägget och oljan.
Rör med en träsked tills degen börjar gå ihop, och arbeta sedan ihop den med händerna till en slät och elastisk deg. Svep in den i plastfolie, och låt vila i en halvtimme.
Ta fram pastamaskinen, och kör igenom degen på den största inställningen tills den är silkig.
Sen är det dags att tunna ut den - jag kör tills nästa finaste inställningen på min maskin.
Skär sedan degen i tagliatelle. Koka i osaltat vatten i två minuter.
Servera med frukt och lättvispad grädde.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 skivor grovt bröd
2 kvisttomater
1 pkt (125 g) mozzarellaost
1 dl frysta gröna ärter
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Ärtpesto:
2 dl frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter eller skållad mandel
½ dl olivolja
1 liten vitlöksklyfta
Citronsaft
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Gör först peston:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|