Alla inlägg under juli 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
8 kakor/kex (mariekex, Brago, biscotti eller liknande)
½ liter tofuglass, vanilj
½ dl lättvaniljkesella
Gör så här:
Mosa bären med en gaffel.
Krossa kakorna.
Det görs lättast om du lägger dem i en liten påse och hamrar sönder dem.
Skeda upp glassen i fyra skålar eller glas.
Fördela de mosade bären ovanpå glassen och strö över kaksmulorna.
Toppa med kesellan.
Tips!
Jordgubbar innehåller mängder med C-vitamin, folsyra och nyttiga antioxidanter.
Antal: 12 stycken pannkakor
Ingredienser:
1 liten sötpotatis (200 g)
2/3 mugg havremjölk (2 dl)
1 mugg rårismjöl
2 msk honung
1 tsk mald kanel
Kokosolja till stekpannan
Gör så här:
Skala potatisen och tärna den fint.
Ånga sötpotatistärningarna i ca 10 minuter tills de är riktigt mjuka.
Vänd ner sötpotatisen i mixern tillsammans med havremjölk, rismjöl, honung och kanel och mixa tills smeten är helt slät.
Hetta upp stekpanna och smörj med kokosolja.
Häll i 2 msk pannkakssmet.
Bred ut smeten med sked och grädda i 2-3 minuter tills ytan börjar stelna, var inte otålig när du ska vända pannkakorna är de inte tillräckligt gräddade på ena sidan går de lätt sönder.
Vänd och grädda den andra sidan.
Upprepa tills smeten är slut.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
3 stora auberginer
3 vitlöksklyftor, hackade
6 msk sesampasta (tahini)
6 msk pressad citron
1 tsk mald spiskummin
3 msk hackad färsk slätbladig persilja
Salt
Peppar
Garnering:
Färsk slätbladig persilja
Till Servering:
Grönsakschips
Gör så här:
Sätt ugnsgrillen på lägsta värmen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 - 12 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
1 msk smör
Salt
Peppar
Saften av en ½ citron
Garnering:
2 msk finhackad rödlök
1 msk kapris
2 msk rostade pinjenötter
Röda vinbär
Citronrasp
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör.
Mängd: till ca 600 g kött
Ingredienser:
6 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 röd chili
4 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
Gör så här:
Skala vitlöken och lägg i en kastrull med oljan.
Värm oljan till ca 60 grader och låt vitlöken bli gyllenbrun.
Dra av från värmen.
Lyft upp vitlöken och hacka den fint och lägg i.
Hacka örterna och blanda i tillsammans med balsamvinäger och salt.
Marinera köttet ett par timmar i marinaden.
God till lamm, kyckling eller fläskkött.
Rostad vitlök sätter fin smak.
Antal: 1 sats pajdeg
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
3 msk kallt vatten
Gör så här:
Blanda samman vetemjöl, smör och kallt vatten för hand eller i matberedare.
Vira in degen i plastfolie eller lägg i en plastpåse.
Låt ligga i kylen i ca 30 minuter.
Ingredienser:
4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Passar bra till gravad lax bl.a
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g färska kantareller
Smör till stekning
1 schalottenlök
Salt
Peppar
200 g kesella
1 msk finskuren gräslök
Gör så här:
Putsa och stek kantarellerna i smör tills de är gyllene.
Finhacka löken och stek tillsammans med kantarellerna de sista 30 sekunderna.
Salta och peppra.
Häll av svamp och lök på papper och hacka sedan grovt och blanda med kesella.
Smaka av med salt och peppar och vänd i gräslöken.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|