Alla inlägg under juli 2023

Av Maria - 20 juli 2023 15:15

Ingredienser:

2 solmogna tomater

1 avokado

200 g fetaost

Ruccola

Svarta oliver

Olivolja

Salt

Peppar

Balsamvinäger eller citron


Gör så här:

Ta tomaterna (ej direkt från kylskåp), skär i klyftor och lägg upp på en bädd av ruccola.
Tärna en avokado, fördela fetaost över alltsammans, plus några goda svarta oliver.
Toppa med olivolja, en liten nypa flingsalt, nymald svartpeppar och ett par droppar balsamvinäger eller citronsaft.

Av Maria - 20 juli 2023 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
250 g färska jordgubbar

1½ dl syrad grädde 30%

4 dl vaniljglass

100 g smulade maränger

4 glasstrutar


Gör så här:
Noppa jordgubbarna och mixa hälften av dem släta.

Halvera resten.

Vispa grädden.

Skeda upp eller kula glassen.

Varva jordgubbsmixet, vispad grädde, glass och marängsmulor i strutarna.

Toppa ev med jordgubbssås och servera genast.

Av Maria - 20 juli 2023 13:15

Ingredienser:
3 dl grovt hackad dill

½ dl finriven parmesanost

½ dl pinjenötter

2 dl olivolja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Kör dill, ost, nötter och olivolja till en sås.

Smaka av med salt och peppar.


Passar bra till t.ex friterade ostbollar.

Av Maria - 20 juli 2023 12:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

600-800 g flankstek

Salt

Peppar


BBQ-glaze (ca 2 dl):

2 tsk paprikapulver

½-1 tsk milt chilipulver

½ tsk torkad timjan

1 tsk salt

1 tsk socker

1 krm nymalen svartpeppar

3 msk rödvinsvinäger

1 dl rapsolja


Gör så här:

Börja med glazen.

Blanda paprikapulver, chilipulver, smulad timjan, salt, socker och svartpeppar.

Blanda i vinägern.

Tillsätt oljan i en stråle under fortsätt blandning.

Krydda köttet med salt och peppar och låt det ligga i rumstemperatur ca 20 minuter.

Pensla köttet med glazen och bryn det på grillen på båda sidor.

Stick in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen.

Grilla köttet under lock, när termometern visar ca 60 grader är köttet rödrosa inuti.

Pensla köttet med glazen 2-3 gånger på slutet.

Ta upp köttet på en skärbräda, pensla det med mer glaze och låt det vila i ca 20 minuter.

Skär sedan köttet i tunna skivor.

Av Maria - 19 juli 2023 15:15

Ingredienser:

1/2 kg hallon

1/2 kg blåbär

200 - 700 g (3 - 8 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 19 juli 2023 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
3 dl gräddfil

½ riven vitlöksklyfta

2 msk hackad persilja

Rivet skal från 1 citron

1 msk citronjuice

Salt


Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av.

Av Maria - 19 juli 2023 14:30

Antal: 20 tryfflar


Ingredienser:

2 dl boveteflingor

2 dl cashewnötter

2 dl kokosflingor

3/4 dl kokospulver

1 krm havssalt

10 droppar pepparmyntsolja

20 medjooldadlar utan kärna

1 msk kokosolja


Strössel:

1 dl kokos

1 tsk vetegräspulver

1 tsk kokospalmsocker

5 droppar pepparmyntsolja

1 nypa havssalt


Gör så här:

Mixa bovete, cashewnötter, kokosflingor, kakaopulver och havssalt i en matberedare.

Under tiden motorn kör tillsätter du pepparmyntsolja, några dadlar i taget och sist kokosolja.

Rulla till bollar.


Kör kokos, vetegräspulver, kokospalmsocker, pepparmyntsolja och havssalt i en blender.

Rulla bollarna i det gröna kokosströsslet.


Försvinnande goda!

En tryffeltreat passar perfekt att stilla sug och hunger med på eftermiddagen eller kvällen.

Men håll dig till en!

Av Maria - 19 juli 2023 12:30

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
6 plommon

1 rödlök

1 röd chili, hackad

2 msk äppelcidervinäger

½ dl honung

1 msk soja

2 msk vatten


Gör så här:

Kärna ur och skär plommonen i bitar.

Hacka rödlöken.

Hacka chilin, skär bort innerväggarna om du inte vill ha såsen så stark.

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp, sjud sedan i ca 10 minuter.

Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten.

Mixa såsen med en stavmixer.

Späd eventuellt med lite vatten och låt koka upp igen.

Om du vill ha en helt slät sås kan du passera såsen genom en sil.

Förvara såsen i kylen i burk med tättslutande lock.


En mycket god BBQ-sås, väl värd att prova.

Passar bra till fläskkött, nötkött, kyckling och grillat viltkött.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards