Alla inlägg under juli 2023
Ingredienser:
2 solmogna tomater
1 avokado
200 g fetaost
Ruccola
Svarta oliver
Olivolja
Salt
Peppar
Balsamvinäger eller citron
Gör så här:
Ta tomaterna (ej direkt från kylskåp), skär i klyftor och lägg upp på en bädd av ruccola.
Tärna en avokado, fördela fetaost över alltsammans, plus några goda svarta oliver.
Toppa med olivolja, en liten nypa flingsalt, nymald svartpeppar och ett par droppar balsamvinäger eller citronsaft.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g färska jordgubbar
1½ dl syrad grädde 30%
4 dl vaniljglass
100 g smulade maränger
4 glasstrutar
Gör så här:
Noppa jordgubbarna och mixa hälften av dem släta.
Halvera resten.
Vispa grädden.
Skeda upp eller kula glassen.
Varva jordgubbsmixet, vispad grädde, glass och marängsmulor i strutarna.
Toppa ev med jordgubbssås och servera genast.
Ingredienser:
3 dl grovt hackad dill
½ dl finriven parmesanost
½ dl pinjenötter
2 dl olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
Kör dill, ost, nötter och olivolja till en sås.
Smaka av med salt och peppar.
Passar bra till t.ex friterade ostbollar.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
600-800 g flankstek
Salt
Peppar
BBQ-glaze (ca 2 dl):
2 tsk paprikapulver
½-1 tsk milt chilipulver
½ tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
Gör så här:
Börja med glazen.
Blanda paprikapulver, chilipulver, smulad timjan, salt, socker och svartpeppar.
Blanda i vinägern.
Tillsätt oljan i en stråle under fortsätt blandning.
Krydda köttet med salt och peppar och låt det ligga i rumstemperatur ca 20 minuter.
Pensla köttet med glazen och bryn det på grillen på båda sidor.
Stick in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen.
Grilla köttet under lock, när termometern visar ca 60 grader är köttet rödrosa inuti.
Pensla köttet med glazen 2-3 gånger på slutet.
Ta upp köttet på en skärbräda, pensla det med mer glaze och låt det vila i ca 20 minuter.
Skär sedan köttet i tunna skivor.
Ingredienser:
1/2 kg hallon
1/2 kg blåbär
200 - 700 g (3 - 8 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl gräddfil
½ riven vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
Rivet skal från 1 citron
1 msk citronjuice
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och smaka av.
Antal: 20 tryfflar
Ingredienser:
2 dl boveteflingor
2 dl cashewnötter
2 dl kokosflingor
3/4 dl kokospulver
1 krm havssalt
10 droppar pepparmyntsolja
20 medjooldadlar utan kärna
1 msk kokosolja
Strössel:
1 dl kokos
1 tsk vetegräspulver
1 tsk kokospalmsocker
5 droppar pepparmyntsolja
1 nypa havssalt
Gör så här:
Mixa bovete, cashewnötter, kokosflingor, kakaopulver och havssalt i en matberedare.
Under tiden motorn kör tillsätter du pepparmyntsolja, några dadlar i taget och sist kokosolja.
Rulla till bollar.
Kör kokos, vetegräspulver, kokospalmsocker, pepparmyntsolja och havssalt i en blender.
Rulla bollarna i det gröna kokosströsslet.
Försvinnande goda!
En tryffeltreat passar perfekt att stilla sug och hunger med på eftermiddagen eller kvällen.
Men håll dig till en!
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
6 plommon
1 rödlök
1 röd chili, hackad
2 msk äppelcidervinäger
½ dl honung
1 msk soja
2 msk vatten
Gör så här:
Kärna ur och skär plommonen i bitar.
Hacka rödlöken.
Hacka chilin, skär bort innerväggarna om du inte vill ha såsen så stark.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp, sjud sedan i ca 10 minuter.
Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten.
Mixa såsen med en stavmixer.
Späd eventuellt med lite vatten och låt koka upp igen.
Om du vill ha en helt slät sås kan du passera såsen genom en sil.
Förvara såsen i kylen i burk med tättslutande lock.
En mycket god BBQ-sås, väl värd att prova.
Passar bra till fläskkött, nötkött, kyckling och grillat viltkött.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|