Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 förpackning 5-minuterssill (420 g)
1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citronsaft
½ dl finhackad dill
3 msk röd stenbitsrom
Gör så här:
Skär sillfiléerna i ca 1 ½ cm stora bitar.
Blanda resten av ingredienserna till en sås.
Vänd ner sillen.
Täck med plast och låt stå svalt 1 timme.
Lägg sillen i en fin burk eller skål.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
2 hg smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 äggula
1-2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 äggvita
Garnering:
Florsocker
Vatten
Rostad hackade nötter
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggulan, vaniljen och mjölet.
Rör sist ner den vispade vitan.
Låt den vila ½ timme.
Baka ut den till längder av en blyertspennas tjocklek och forma dem till kringlor.
Grädda i 200 grader tills de fått lite färg.
Pensla de varma kringlorna med glasyr (florsocker och vatten) och strö på nötter.
Ingredienser:
2 dl solroskärnor
1 gul lök
2 dl svarta bönor
2 msk julsenap
3 ägg
1½ – 2 dl ströbröd
kryddpeppar (eller ett par tsk sju kryddor, det är också gott att ha i och ger julig smak!)
salt
Gör så här:
Lägg solroskärnor i en mixer och mixa till ett fint mjöl.
Skala och skär löken grovt.
Ha i den och mixa tills löken är finfördelad.
Tillsätt sköljda svarta bönor och senap.
Pulsera mixern ett par gånger så att bönorna mosas.
Tillsätt ägg, ströbröd (mängden ströbröd beror på hur stora ägg du har, känns smeten alldeles för lös, tillsätt lite mer ströbröd.) och kryddor.
Blanda till en slät smet.
Låt stå och svälla ca 15 minuter.
Blöt händerna med kallt vatten och forma smeten till bollar.
Skölj av händerna i kallt vatten med jämna mellanrum så kladdar smeten mindre.
Stek i en stekpanna i en klick smör tills de fått fin stekyta och är genomvarma.
Ingredienser:
1 purjolök
3 potatisar
3 morötter
0,5 g saffran
1 liter fiskbuljong
4 msk matlagningsyoghurt
1 burk musslor
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär purjo, potatis och morötter i bitar.
Fräs dem i lite smör i en kastrull.
Strö över saffran, rör om.
Tillsätt fiskbuljongen.
Koka soppan i ca 10 minuter.
Kör i matberedare med hälften av buljongen (spara resten).
Häll tillbaka mixen i grytan, tillsätt resten av buljongen, matlagningsyoghurt och kryddor.
Rör ner musslorna och låt allt bli varmt.
Klicka på 1 msk yoghurt som dekoration.
Servera med bröd och klippt krasse.
Ingredienser:
1 gul paprika
500 g tomater
300 g aubergine
400 g zucchini
3 rödlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl tomatjuice
1 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
3 msk färsk oregano
2 msk italiensk salladskrydda
1 1/4 dl Syltsocker
Gör så här:
Skölj och ansa paprika, tomater, aubergine och zucchini.
Skala rödlök och vitlök.
Skär alla grönsakerna i små tärningar.
Hetta upp oljan i en gryta och fräs grönsakerna.
Tillsätt vin, juice och vinäger och sjud under lock i 10 minuter.
Blanda i resten av ingredienserna och koka i 5 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Antal: ca 6 liter
Ingredienser:
4 gula lökar
10 vitlöksklyftor
4 röda paprikor
4 gula paprikor
4 squash
1 auberginer
4 msk olivolja
6 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 msk timjan
1½ msk salt
1 msk strösocker
1 msk sambal oelek
4 lagerblad
1 tsk nymald svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Ansa och tärna squash och aubergine.
Stek grönsakerna i omgångar i oljan och lägg över undan för undan i en gryta.
Häll på de krossade tomaterna och tillsätt timjan, salt, socker, sambal oelek, lagerblad och peppar.
Låt koka under lock ca 30 minuter.
Servera ratatouillen eller låt den kallna och frys in i lagom stora förpackningar.
Gör en stor sats ratatouille när grönsakerna är billiga och fina på hösten.
Ratatouille går mycket bra att frysa in.
Antal: 60 stycken
Ingredienser:
4 äggulor
3 dl (ca 270 g) smält smör eller margarin
3 dl grädde
1 1/4 dl socker
ca 1 kg vetemjöl
Gör så här:
Rör äggulor med det avsvalnade matfettet, grädde och sockret.
Tillsätt mjölet, arbeta ihop degen så den blir smidig.
Ställ den svalt en stund så den sväller.
Gör en mall av papper efter rånjärnet.
Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och skär ut rån efter mallen.
Hetta upp järnet och baka rånen först på ena sidan, vänd sedan järnet och baka dem på andra sidan.
Jämna till rånen med sax när de svalnat.
Ingredienser:
1 schalottenlök
1 gul lök
1 pkt saffran
5 dl avorioris
1 liter vatten
2 buljongtärningar
4 vitlöksklyftor
2 st paprikor
Cocktailtomater
1 burk eko blandade bönor
Solrosfrön och riven ost till servering
Gör så här:
Stek lök och saffran i olja tills den blivit mjuk.
Ha i riset och låt steka tills det blir lite glansigt.
Ha i vatten, buljong och pressa i vitlöken.
När riset mjuknat, ha i paprika, tomat, bönor och rör om så att det blir varmt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|