Alla inlägg under augusti 2023
Ingredienser:
valfria citrusfrukter, t ex apelsin, citron, lime och kumquats
citrongräs
kryddnejlikor
bruksvinäger, vit
Gör så här:
Tryck in nejlikor i några apelsiner.
Dela några av citrusfrukterna.
Banka citrongräset.
Fyll en stor burk med hela och delade citrusfrukter, garnera med citrongräs.
Fyll på med vinäger så att det täcker.
Det går att fylla på med mer vinäger ett par gånger om man använder vinägern frekvent.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 40-45 minuter
Ingredienser:
4 bananer
2 dl socker
100 gram smör
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Rör i äggen.
Mosa bananerna och rör i dem i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt, vänd ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad/mjölad form, ca 23 cm i diameter.
Grädda i ugnen i 40-45 minuter och låt kakan kallna innan den skärs upp.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
1 msk russin
Smör till stekning
2 dl portvin
1 dl rödvin
3 dl kalvfond
1 tsk maizena
1 tsk smör, rumsvarmt
Salt
Malen svartpeppar
Gör så här:
Hacka löken fint, fräs lök och russin i smör i en kastrull.
Häll på portvin, rödvin och kalvfond.
Koka ner tills hälften återstår.
Red av med maizena utrört i lite kallt vatten och låt såsen koka upp igen.
Sila såsen och mixa ner smöret med en mixerstav.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Ingredienser:
1 kg vinbär
Till varje kilo passerat mos:
300-400 g (4-5 dl) socker
(1 krm natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj bären och lägg dem i silduk.
Låt ca 2 liter vatten koka upp i kitteln.
Ställ ner ånginsatsen med en bunke, som den ångade saften skall rinna ner i.
Lägg ett tättslutande lock på konserveringskitteln.
Ånga bären över kraftig värme.
Passera den färdigångade bärmassan medan den är varm.
Blanda det passerade moset till önskad konsistens med saften.
Väg moset och rör ner sockret.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite mos.)
Ös upp på varma burkar eller krukor.
Paraffinera och bind över.
Ingredienser:
2,5 dl havremjöl (skrädmjöl går också bra)
2,5 dl mjölk (tex komjölk men det går säkerligen att byta till annat alternativ)
0,5 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ägg
Lite salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och grädda våfflorna.
Ingredienser:
500 g älgfärs
1 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
0,5 dl grädde
2 ägg
0,5 gul lök, riven
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 krm kryddpeppar
1-2 tsk kanel, eller efter smak
1-2 tsk mejram, eller efter smak
1 tsk honung
Gör så här:
Hacka löken.
Mixa ägg, lök, grädde och havregryn.
Smaksätt med kryddor.
Tillsätt till sist potatismjöl för att binda ihop smeten.
Blanda ihop alla ingredienser till en smet.
Rulla köttbullarna för hand eller använd en spritspåse.
Stek på medelvärme i 3-5 minuter.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 msk grov dijonsenap
1 msk valnöts- eller hasselnötsolja
1 krm salt
Gör så här:
Vispa crème fraiche så att den blir fast.
Vänd ner övriga ingredienser och smaka av med salt.
Passar till grillad fisk, nötkött eller en skiva stekt lax. Använd den istället för örtsmör.
Mängd: ca 7 dl
Ingredienser:
12 stora vitlöksklyftor
7 dl vitvinsvinäger
Vitlöksklyftor till garnering (kan uteslutas)
Gör så här:
Krossa vitlöksklyftorna lätt och stoppa dem i en burk eller flaska.
Häll på vinäger, förslut och skaka om.
Låt stå svalt och mörkt i 2-3 veckor.
Smaka av vinägern.
Sila av och återfyll om smaken på vinägern är tillräckligt stark om inte gör om proceduren.
Om man vill kan man garnera med två vitlöksklyftor, som träs upp på en cocktailpinne, och stoppas ner i varje flaska.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|