Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 3-4 portioner (6-7 dl)
Ingredienser:
1 liter svamp, rensad färsk, en sort eller blandade
2 msk smör eller margarin
200 g champinjoner, färska eller djupfrysta
2 msk smör eller margarin
1 burk svamp (ca 200 g) i skivor eller bitar
2 msk smör eller margarin
25 g svamp, torkad (1-3 dl, beroende sort) + 5 dl vatten
2 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja, äkta
vitpeppar eller svartpeppar
Gör så här:
Färsk svamp:
Borsta svampen, skölj den om det behövs och skär den i bitar.
Djupfryst svamp:
Lägg svampen otinad i en kastrull och låt den tina på svag värme.
Burkkonserverad svamp:
Häll av spadet.
Spara det, om det är gott.
Skär ev svampen i mindre bitar.
Torkad svamp:
Blötlägg svampen i ljummet vatten, minst ett par timmar, gärna 8-10 timmar.
Koka den ev i blötläggningsvattnet 5-10 min.
Häll av och spara spadet, men inte från murklor.
Obs!
Stenmurklor innehåller ett vattenlösligt gift.
Kokspad och blötläggningsvatten ska därför slås bort.
För säkerhets skull rekommenderas samma tillagningssätt för alla slags murklor.
Se Stuvade murklor.
Stuvningen:
Strö mjölet över svampen, rör om.
Späd under omrörning med ev svampspad, mjölk och grädde.
Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in.
Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, 5-10 min.
Koka på svag värme minst 10 min, gärna 15 min.
Smaka av med salt, ev soja, som även ger färg, och ev peppar.
Antal: ca 25 knäckebröd
Jästid: 45 min
Ugn: 250 grader ca 5 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst
5 dl rumsvarm mjölk
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk anis
1 tsk hel kummin
180 g vetemjöl (3 dl)
165 g rågmjöl (3 dl)
390 g grahamsmjöl (6 dl)
ca 1 dl mjöl till utbaket
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.
Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.
Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk.
Knåda i 3-4 minuter.
Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.
Lägg så många kakor som får plats på en plåt.
Grädda dem genast i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.
Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Antal: 4 portioner (4 stora glas)
Ingredienser:
8 dl mandelmjölk (eller sojamjölk, havremjölk, kokosmjölk)
8 msk chiafrön
2 dl frysta blåbär, tinade
2 dl frysta granatäpplekärnor, tinade
Tillbehör:
Färska bär
Nötter
Gör så här:
Vispa ihop valfri mjölk tillsammans med chiafrön och låt det stå och svälla en stund, gärna över natten.
Har du bråttom - ta mer frön.
Dela puddingen i tre delar.
Mixa en tredjedel med blåbär och en tredjedel med granatäpple.
Fördela den omixade delen i botten på glasen.
Fyll på med granatäpplemixen och blåbärsmixen och ställ kallt till servering.
Till servering:
Garnera med färska bär och nötter.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 frp matjessillfiléer (á 200 g)
1½ dl chilisås
1 dl rapsolja
4 msk vit balsamvinäger
3 msk vatten
1 msk strösocker
1 msk kapris spad
2 msk kapris, gärna mellanstora
Gör så här:
Lägg sillfiléerna, hela eller skurna i bitar, i en burk.
Blanda resten av ingredienserna till en marinad.
Häll marinaden över sillen.
Täck med plast och ställ i kylen över natten.
Antal: ca 35 st
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2½ hg (ca 4 dl) vetemjöl
3/4 dl socker
2 hg smör eller margarin
1 hg skållad mald mandel
Strösocker att doppa kakorna i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Forma den till små krokar, lite tjockare på mitten, och lägg dem på smord plåt.
Grädda kakorna i 175 grader 10-15 minuter.
Lossa dem från plåten och doppa dem i strösocker.
Ingredienser:
18 pomeranser
6 apelsiner
2 citroner
10 kg socker
9 liter vatten
Gör så här:
Tvätta frukten väl i kallt vatten och skär den i fyra delar.
Skilj på skalen från den köttiga delen och frukten.
Skalen skäras i strimlor.
Allt användes av apelsinerna, utom kärnorna (som lägges för sig i litet vatten) och kokas med vattnet i 3/4 timme.
Får sedan stå 24 timmar.
Kokas åter, med sockret och det vatten kärnorna legat i denna gång, i 3/4 timme och hälles på burkar och överbindes.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 salta sillar eller 4 urvattnade saltfiléer
1 rödlök
Lag:
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl vatten
1½-2 dl socker
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
Garnering:
1 rödlök
Gör så här:
Vattna ur den hela salta sillen i kallt vatten ca 1 dygn.
Rensa och filea den.
Ta bort skinnet.
Skölj de urvattnade sillfiléerna väl.
Lägg dem hela eller skurna i bitar i en glasburk med skalad och skivad rödlök.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.
Låt den kallna.
Häll lagen över sillen.
Låt den stå kallt till nästa dag.
Garnera sillen med rödlök.
Sillens hållbarhet:
Sillen kan förfaras i kyllskåpet 1-2 veckor, i frys ca 3 månader.
Tina sillen i kylskåpet.
Häll helst bort lagen och ersätt den med en ny fräsch lag.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125°C, tills 60°C innertemperatur
Ingredienser:
500 g oxfilé
Smör
Salt
Peppar
Gremolatasmör:
100 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
1 dl hackad bladpersilja
1 krm salt
½ krm svartpeppar
Grönsakssallad:
4 morötter, gärna olika färger
1 rödlök
200 g haricots verts
2 msk pinjenötter
1 kruka romansallad
1 kruka basilika
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Gör så här:
Köttet:
Sätt ugnen på 125°C.
Bryn oxfilén runt om i smör, salta och peppra.
Steki ugn till 60°C innertemperatur.
Låt köttet vila 10 minuter.
Gremolatasmör:
Vispa smöret, vänd ner vitlök, citronskal, persilja, salt och peppar.
Grönsakssallad:
Skala och skiva morötterna och lök tunt.
Koka morötter och bönor i lättsaltat vatten.
Rosta pinjenötterna i torr, varm panna.
Blanda grovt skuren sallad med morötter, bönor, lök och basilikablad.
Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar och häll över salladen.
Strö över pinjenötter.
Skiva köttet.
Lägg en klick gremolatasmör på varje skiva.
Servera med grönsakssalladen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|