Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Syltade skal:
1 citron
1 msk stevia
1 dl vatten
Sorbet:
1 tsk stevia
1 dl vatten
100 g mango (färsk eller fryst)
2 bananer
2 dl färskpressad citronjuice
2 msk sojayoghurt naturell
1 citron, rivet skal
Gör så här:
Syltade skal:
Skär skalet av citronen runt (så att så lite som möjligt av den vita hinnan kommer med).
Skär i smala bitar.
Blanda stevia och vatten i en kastrull, koka upp.
Låt citronskalen koka på låg värme i ca 30 minuter.
Häll av vätskan och låt bitarna svalna.
Sorbet:
Koka upp stevia och vatten.
Sjud tills pulvret lösts upp.
Låt svalna.
Blanda med mango, banan, citronjuice, sojayoghurt och rivet citronskal.
Ställ i frysen i minst 3 timmar.
Rör om med gaffel 3-4 gånger under tiden.
En frisk och lätt dessert där sockret är utbytt mot stevia.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin C, B6 och kalium.
Antal: 1 formbröd
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 dl vatten
1 dl mjölk
50 g smör eller margarin
2-3 msk honung
1 krm salt
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smält fettet, tillsätt vätskan, värm den till 37 grader och slå detta över den smulade jästen.
Tillsätt honung och salt och arbeta in mjölet.
Täck över, låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta sedan ihop degen, forma den till en längd och lägg den i smord form.
Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 175-200 grader ca 30 minuter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
4 stora ägg
1½ dl strösocker
2 dl akaciahonung eller annan honung
½ dl mild olivolja
½ dl majsolja
1 dl starkt kallt engelskt te
Saften av ½ pressad citron (2 msk)
2 tsk bakpulver
4 dl (240 g) vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en 2-liters rund form med smör och ströbröd.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt honung mot slutet av vispningen.
Häll i oljor, te och pressad citron.
Blanda bakpulver och vetemjöl och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda lite under mitten i ugnen ca 45 minuter.
Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad.
Ingredienser:
2 liter hallon
1 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj bären.
Plocka bort ev fula bär.
Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.
Skumma av och låt stå i 10 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Sätt på lock.
Förvara kallt.
Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter + ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 msk socker
2 äggulor
3 dl vetemjöl
Fyllning:
1½ dl åkerbärs- eller hjortronsylt
1½ dl sötmandel, skållad och mald
1 dl socker
2 äggvitor
1 kartong flagad mandel
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den svalt en stund.
Platta med lätt mjölad hand ut den till en kaka på smord plåt.
Gör kakan i storlek 15*20 cm.
Halvgrädda i 175 grader ca 10 minuter.
Bred sylten på den halvgräddade kakan.
Fyllning:
Blanda mandeln med sockret.
Vispa vitorna till fast skum och blanda ned dem.
Bred mandelmassan över sylten och strö på den flagade mandeln.
Grädda kakan färdig, ca 15 minuter eller tills ytan fått lite färg.
Skär den i bitar när den svalnat lite.
Antal: 1 bröd
Ingredienser:
1 tsk torrjäst
½ tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
2 msk krossat bovete
½ tsk solrosfrön
1 msk husk
1½ dl jyttemjöl
6 dl fint glutenfritt mjöl
3½ dl vatten
1 msk honung
1 msk flytande margarin eller olja
Gör så här:
Häll de torra ingredienserna i bakskålen i den ordning de står i receptet om inget annat anges i maskinens bruksanvisning.
Tillsätt vatten, honung och matfett.
Gräddning:
Välj lämpligt program och starta maskinen.
Förvaring:
Skär brödet i lagom tjocka skivor.
Förpacka dem i en plastpåse, tillslut och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Extra:
Glutenfritt matbröd bakas med fördel i bakmaskin.
Man slipper det smuliga och torra bröd man annars lätt får.
Jyttesmjölet kan ersättas med 1½ dl glutenfritt mjöl.
Antal: ca 1 liter
Ingredienser:
1 ananas
1 kruka basilika
65 g färsk spenat
4 päron
Gör så här:
Skala ananasen.
Skär av basilikan längst ner på plantan.
Lägg ner basilikan och spenaten först i maskinen.
Kör sedan allt genom centrifugen.
Ingredienser:
4 dl kokosmjölk eller kokosgrädde
2 dl tärnad färsk ananas
1 banan
2 msk Cocosa Gourmet Citron
Gör så här:
Smält kokosoljan i vattenbad.
Mixa med övriga ingredienser.
Njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|