Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
1 gul lök
2 röda paprikor
550 g nötkorv
1 msk olivolja
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 burk (400 g) hela tomater
2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
Salt
Peppar
½ isbergssallad
1 ask (á 20 g) färsk persilja
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och hacka löken.
Ansa paprikorna och skär i bitar.
Skiva korven.
Stek löken och korven i olivolja i en stekpanna.
Lägg över i kastrull.
Tillsätt paprika, örter, tomater, vatten och smulad buljongtärning.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skär salladen i bitar.
Servera gärna med en vinägrett.
Hacka persiljan och vänd ner i grytan.
Servera med ris och sallad.
Antal: 1 sats
Ingredienser:
3 dl olivolja
1 kruka basilika
1 dl riven parmesan
1 dl solroskärnor
Salt
Peppar
Gör så här:
Mixa allt till en slät sås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g fast potatis
Tzatziki:
1 gurka
1 vitlöksklyfta
2 dl matyoghurt
Salt
Peppar
Fritters:
500 g broccoli
2 dl riven grana padano
4 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
3 msk pesto arrabbiata
3 msk smör
½ röd lök
4 tomater
Gör så här:
Koka potatisen.
Tzatziki:
Riv gurkan grovt.
Lägg i ett durkslag och låt rinna av.
Pressa ur vätskan.
Skala och riv vitlöken och blanda den med yoghurt, gurka, salt och peppar.
Fritters:
Skär broccolin i bitar och mixa den i en matberedare ganska fint (eller riv broccolin på rivjärn).
Riv osten.
Blanda ägg, mjöl, salt, pesto och ost, vänd ner broccolin.
Forma till biffar och stek dem i omgångar i smöret i en stekpanna.
Skala löken, skiva den och tomaterna.
Servera fritters med potatis, tzatziki, lök och tomater.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl vätska (steksky, grönsaksspad, vatten)
½ buljongtärning grönsaks- eller köttbuljongtärning
2 msk grädde
1 tsk soja äkta, eller tomatpuré
Salt
Peppar
Gör så här:
Låt fettet bli ljusbrunt i en kastrull.
Tag den från värmen och rör ner mjölet.
Med kall eller ljum vätska:
Tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp.
Med varm vätska:
Späd lite i taget, rör om och koka upp mellan varje spädning.
Koka såsen 3-5 min.
Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och ev lite salt och nymalen peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300-400 g korv med hög kötthalt
Smör eller kokosfett för stekning
200 g pak choi
Färsk timjan
Blomkålsmos:
400 g blomkål
1 dl majonnäs
2 dl riven smakrik ost, typ gruyére eller manchego
Rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela blomkålen i mindre buketter och koka mjuk i vatten.
Häll av vattnet och tillsätt majonnäs och riven ost.
Mixa slätt och smaka av med citronskal, salt och peppar.
Stek korven i smör eller kokosfett.
Strimla pak choi och stek även den i smör eller kokosfett.
Servera korven med mos, pak choi och lite färsk timjan.
Ingredienser:
5 apelsiner
1 citron
½ - 1 grapefrukt
5 kumquat
4 dl vatten
1 kg syltsocker
¾ dl whisky (kan uteslutas)
Gör så här:
Tvätta frukterna noga.
Dela dem i halvor och pressa ur saften.
Hacka skalet och fruktköttet fint med kniv eller matberedare.
Blanda saften och frukten med vatten i en gryta, och låt alltsammans koka under lock i 10 minuter.
Rör ner syltsockret och koka i ytterligare 5 minuter under omrörning.
Tag grytan från värmen.
Skumma marmeladen väl.
Tillsätt ev whisky.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna väl och förvara dem svalt.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
5 stjälkar bladselleri
½ gurka
2 päron
1 näve mynta
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Varva mynta (både kvistar och blad) med andra ingredienser (då får du ut mer juice ur myntan).
Kör samtliga ingredienser i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
75 g (knappt 1 dl socker)
300 g (5 dl) vetemjöl
Till garnering:
10 hackade sötmandlar
ca 3 msk pärlsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till en smidig deg, som delas i 3 delar och rullas ut till längder ca 2 cm tjocka.
Blanda mandel och pärlsocker och rulla längderna i detta.
Lägg dem på smord plåt och platta ut dem något.
Grädda i 175-200 grader tills de har ljus färg, ca 12 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|