Alla inlägg under augusti 2023

Av Maria - 25 augusti 2023 11:15

Antal: 1-2 stycken

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter

Jäsning: dubbel storlek


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl lättfil

2 msk olja

1½ tsk salt

1½ msk tills. av fänkål, anis och kummin alt. grovstött

4 dl (240 g) grahamsmjöl

1 dl vetekli

5-6 dl (300-360 g) vetemjöl


Gör så här:
Ljumma filmjölken försiktigt så att den inte skär sig, slå den över den smulade jästen i degbunken.

Tillsätt olja, salt och rör om.

Blanda ner kryddor, vetekli och de båda mjölsorterna.

Arbeta degen, låt den jäsa till dubbel storlek.


Baka ut till en eller två runda bullar.

Pensla ev. med ljumt vatten och strö med lite vetekli.

Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.

Av Maria - 25 augusti 2023 08:15

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 175 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

3-4 äpplen

3 dl rörsocker


Créme-brülée-täcke:

3 dl vispgrädde, ev laktosfri

3 äggulor

3 msk strösocker

3 tsk vaniljsocker

2 msk mandellikör, Amaretto


Garnera med:

3 msk rörsocker

Citronmeliss eller mynta


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.

Lägg äppelbitar och rörsocker i en kastrull, låt sjuda under lock 4-5 minuter.

Rör om.

Bitarna ska kännas mjuka.

Ta upp äpplena ur lagen som bildats och fördel i värmetåliga glas.

Fortsätt att koka lagen tills ca 1 dl återstår.

Fördela i glasen.


Créme-brülée-täcket:

Koka upp grädden, låt svalna.

Vispa äggulor, socker och vaniljsockret pösigt.

Tillsätt äggvispet i den nu kalla grädden.

Smaksätt med mandellikör.

Fördela smeten ovanpå äppelbitarna.


Ställ glasen i en liten långpanna.

Häll lite kokande vatten i långpannan så att det täcker ca 3/4 av glasen.

Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan stelnat, 18-20 minuter.

Ta ut glasen och låt dem svalna.

Förvara desserten kallt till serveringstillfället.


Serveringen:

Strö över rörsockret och bränn av ytan med en brännare eller under grillelementet i ugnen någon minut.

Av Maria - 25 augusti 2023 06:15

Ugn: 250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1½ dl socker

3/4 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver


Fyllning:

100 g margarin eller smör

1½ dl siktat florsocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter, med elvisp 6 minuter.

Blanda potatismjölet, kakaon och bakpulvret och sikta ner det i äggsmeten.

Häll den på osmort smörpapper i en långpanna 30x40 cm.

Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.

Pensla kallt vatten över hela pappret på kakan så lossnar den lätt.

Låt den kallna, gärna övertäckt.


Rör matfettet till fyllningen smidigt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.

Bred den över kakan och rulla ihop den ev. från kortsidan.

Förvara kakan kallt tills den skall skäras.

Av Maria - 24 augusti 2023 18:15

Ingredienser:
500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1½ dl vitvinsvinäger
3 dl Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar

 

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter.

Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.

Av Maria - 24 augusti 2023 14:45

Ingredienser:

1 l  vatten
3  kanelstänger
3-5  kryddnejlikor
3  pomeransskal
1½ dl  farinsocker
1  apelsin, saften

 

Gör så här:


Koka alla ingredienser och häll på flaska.

Låt kryddorna ligga med och dra för intensivare smak. 
Vid servering värm vin försiktigt, och smaksätt med glühweingrunden till önskad smakstyrka. 
Servera gärna med en apelsinskiva. 

Av Maria - 24 augusti 2023 11:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:
200 g hallon

3 dl kokosmjölk

2 dl mjölk eller naturell yoghurt

2 msk pressad lime

1 msk kokosflingor

1 msk flytande honung


Gör så här:

Blanda hallon, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.

Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.

Häll upp i glas och servera genast.


Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.

Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta jordgubbar eller blåbär.

Av Maria - 24 augusti 2023 08:15

Antal: ca 6-8 stycken


Ingredienser:

5 ägg

3 dl grädde

2 dl mjölk

3 msk fiberhusk

En nypa salt


Gör så här:
Vispa alla ingredienser i en bunke.

Låt därefter stå några minuter så att smeten tjocknar.

Grädda därefter som vanligt i våffeljärn.


Tips 1: 

Smörj gärna våffeljärnet med lite smält smör så att våfflorna inte fastnar.


Tips 2: 

Man kan även byta ut grädde och mjölk till tex mandelmjölk eller kokosgrädde om man vill ha en mjölkfri variant.

Av Maria - 24 augusti 2023 06:15

Ugn: 250 grader, ca 7 minuter


Ingredienser:

3 ägg

1 1/4 dl socker

75 g nötkärnor

½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning:

75 g margarin eller smör

3/4 dl florsocker

2 msk sirap

2 tsk vaniljsocker

1 ägg


Gör så här:

Vispa äggen och sockret, riktigt pösigt för hand 10-15 minuter med elvisp 6 minuter.

Mal nötterna och blanda dem med mjölet och bakpulvret.

Bred ut smeten på smort mjölat papper i en långpanna eller pappersform, 30*40 cm.

Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.

Stjälp upp kakan på lättsockrat papper och låt den kallna.


Rör matfettet poröst med det siktade florsockret, sirapen och vaniljsockret.

Tillsätt därefter ägget och rör kraftigt i smeten.


Bred krämen på den kalla kakan.

Rulla samman och förvara den kallt tills den skall skäras.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards