Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 1-2 stycken
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Jäsning: dubbel storlek
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl lättfil
2 msk olja
1½ tsk salt
1½ msk tills. av fänkål, anis och kummin alt. grovstött
4 dl (240 g) grahamsmjöl
1 dl vetekli
5-6 dl (300-360 g) vetemjöl
Gör så här:
Ljumma filmjölken försiktigt så att den inte skär sig, slå den över den smulade jästen i degbunken.
Tillsätt olja, salt och rör om.
Blanda ner kryddor, vetekli och de båda mjölsorterna.
Arbeta degen, låt den jäsa till dubbel storlek.
Baka ut till en eller två runda bullar.
Pensla ev. med ljumt vatten och strö med lite vetekli.
Grädda i 225 grader, ca 20 minuter.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, 18-20 minuter
Ingredienser:
3-4 äpplen
3 dl rörsocker
Créme-brülée-täcke:
3 dl vispgrädde, ev laktosfri
3 äggulor
3 msk strösocker
3 tsk vaniljsocker
2 msk mandellikör, Amaretto
Garnera med:
3 msk rörsocker
Citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Lägg äppelbitar och rörsocker i en kastrull, låt sjuda under lock 4-5 minuter.
Rör om.
Bitarna ska kännas mjuka.
Ta upp äpplena ur lagen som bildats och fördel i värmetåliga glas.
Fortsätt att koka lagen tills ca 1 dl återstår.
Fördela i glasen.
Créme-brülée-täcket:
Koka upp grädden, låt svalna.
Vispa äggulor, socker och vaniljsockret pösigt.
Tillsätt äggvispet i den nu kalla grädden.
Smaksätt med mandellikör.
Fördela smeten ovanpå äppelbitarna.
Ställ glasen i en liten långpanna.
Häll lite kokande vatten i långpannan så att det täcker ca 3/4 av glasen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan stelnat, 18-20 minuter.
Ta ut glasen och låt dem svalna.
Förvara desserten kallt till serveringstillfället.
Serveringen:
Strö över rörsockret och bränn av ytan med en brännare eller under grillelementet i ugnen någon minut.
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
100 g margarin eller smör
1½ dl siktat florsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter, med elvisp 6 minuter.
Blanda potatismjölet, kakaon och bakpulvret och sikta ner det i äggsmeten.
Häll den på osmort smörpapper i en långpanna 30x40 cm.
Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
Pensla kallt vatten över hela pappret på kakan så lossnar den lätt.
Låt den kallna, gärna övertäckt.
Rör matfettet till fyllningen smidigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst.
Bred den över kakan och rulla ihop den ev. från kortsidan.
Förvara kakan kallt tills den skall skäras.
Ingredienser:
500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1½ dl vitvinsvinäger
3 dl Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter.
Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas.
Ingredienser:
1 l vatten
3 kanelstänger
3-5 kryddnejlikor
3 pomeransskal
1½ dl farinsocker
1 apelsin, saften
Gör så här:
Koka alla ingredienser och häll på flaska.
Låt kryddorna ligga med och dra för intensivare smak.
Vid servering värm vin försiktigt, och smaksätt med glühweingrunden till önskad smakstyrka.
Servera gärna med en apelsinskiva.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
200 g hallon
3 dl kokosmjölk
2 dl mjölk eller naturell yoghurt
2 msk pressad lime
1 msk kokosflingor
1 msk flytande honung
Gör så här:
Blanda hallon, kokosmjölk, mjölk, limesaft, kokos och honung i en mixer och mixa till en slät och skummig smoothie.
Eller använd mixerstav och mixa i en kanna.
Häll upp i glas och servera genast.
Snabb och len smoothie som får en exotisk twist av kokosmjölken.
Hallonen går utmärkt att ersätta med frysta jordgubbar eller blåbär.
Antal: ca 6-8 stycken
Ingredienser:
5 ägg
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk fiberhusk
En nypa salt
Gör så här:
Vispa alla ingredienser i en bunke.
Låt därefter stå några minuter så att smeten tjocknar.
Grädda därefter som vanligt i våffeljärn.
Tips 1:
Smörj gärna våffeljärnet med lite smält smör så att våfflorna inte fastnar.
Tips 2:
Man kan även byta ut grädde och mjölk till tex mandelmjölk eller kokosgrädde om man vill ha en mjölkfri variant.
Ugn: 250 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1 1/4 dl socker
75 g nötkärnor
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
75 g margarin eller smör
3/4 dl florsocker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Gör så här:
Vispa äggen och sockret, riktigt pösigt för hand 10-15 minuter med elvisp 6 minuter.
Mal nötterna och blanda dem med mjölet och bakpulvret.
Bred ut smeten på smort mjölat papper i en långpanna eller pappersform, 30*40 cm.
Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 7 minuter.
Stjälp upp kakan på lättsockrat papper och låt den kallna.
Rör matfettet poröst med det siktade florsockret, sirapen och vaniljsockret.
Tillsätt därefter ägget och rör kraftigt i smeten.
Bred krämen på den kalla kakan.
Rulla samman och förvara den kallt tills den skall skäras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|