Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st avokado
2 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta
1 st lime
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Mixa samman avokado med olivolja, skalad och pressad vitlök.
Smaka av med lime, salt och peppar.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
1 näve mynta
1 näve spenat
½ gurka
1 rött äpple
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär allt i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera med myntablad.
Antal: 12 portioner
Ugn: 175 grader, 45-60 minuter
Ingredienser:
6 st potatisar, stora (ca 1 kg)
3 msk smör, ca
2 st gula lökar
3 dl vispgrädde
1 msk orökt kaviar
200 g ansjovisfiléer av skarpsill
1 msk ströbröd, siktat
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Till garnering:
Ansjovisfiléer
Till servering:
Knäckebröd
Gör så här:
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte mörknar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsform eller en fin gjutjärnspanna med lite av smöret.
Skala och skiva löken.
Bryn den lätt i smör.
Vispa ihop grädde och kaviar.
Strimla potatisen för hand eller i en matberedare.
Obs!
Det är viktigt att potatis inte sköljs efter att den har strimlats, eftersom stärkelsen i potatisen binder grädden.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över kaviargrädden och strö över ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i ca 45–60 minuter tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.
Ansjovis är bäst när den är lagrad, så läs på burken.
Det ska vara nära sista förbrukningsdagen.
Ja egentligen skall det datumet vara passerat, då är ansjovisen som bäst.
Använd näsan! /Leif Mannerström
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g tofu
½ dl japansk soja
1 vitlöksklyfta, finriven
125 g äggnudlar
1 msk neutral olja, till stekning
1 röd lök, i klyftor
2 morötter, slantade
500 g salladskål, strimlad
30 g färsk ingefära, finriven
1 dl jordnötter
1 röd chili, skivad
2 msk fisksås
2 msk vatten
1½ tsk ljus sirap
1½ tsk ättiksprit (12 %)
1 tsk torkade korianderblad
Gör så här:
Skär tofun i bitar.
Blanda soja och vitlök till en marinad.
Lägg tofun i marinaden.
Låt ligga så länge som möjligt.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Jordnötssås:
Mixa hälften av jordnötterna, halva chilin, fisksås, vatten, sirap, ättiksprit och koriander till en sås.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek tofun till fin färg runt om.
Lägg tofun på ett fat. Stek lök, morötter, salladskål och ingefära.
Låt steka tills det mjuknat något utan att få färg.
Tillsätt nudlarna och häll över jordnötssåsen och blanda runt.
Toppa med tofun, resterande jordnötter och chili.
Ingredienser:
1 kg hallon
200-300 g (3-4 dl) socker
Gör så här:
Rensa hallonen.
Mal bären på kvarn eller kör i elektrisk mixer eller matberedningsmaskin.
Tillsätt sockret och rör tills det är smält.
Ös upp i små förpackningar och frys in eller fyll på små burkar.
Paraffinera, bind över och förvara på kall plats.
Ingredienser:
2 liter körsbär eller klarbär
10 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 kanelstång
Lag:
5 dl Vit Sirap
½ liter vatten
2 dl ättiksprit 12%
Gör så här:
Smakar extra gott till vilt och oxkött.
Skölj och kärna ur bären.
Lägg bären och kryddorna på en stor, varm, väl rengjord burk.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp.
Häll den varma lagen över bären.
Förslut.
Förvara svalt.
Färdiga att ätas efter 2-3 veckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
450 g oskalade räkor eller 1/4 rensade
250 g musslor
2½ msk vetemjöl
4 dl buljong (räk- eller musselspad + vatten)
½ fiskbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde eller hälften vispgrädde hälften mjölk
2 msk smör eller margarin
½ krm salt, efter smak
½ krm vitpeppar, efter smak
½ liten citron, pressad saft
2 msk hackad dill, efter smak
Gör så här:
Tag enbart räkor eller musslor eller hälften av varje.
Tina frysta räkor, skala dem.
Dela ev stora räkor.
Koka gärna skalen tillsammans med dillstjälkar i lite vatten ca 10 minuter.
Sila spadet och använd det i såsen.
Häll av spadet på musslorna och spara det.
Tag ev bort skägget och den sega slutmuskeln på musslorna.
Vispa ut mjölet i lite kall vätska (vatten, spad, mjölk eller grädde) i en kastrull.
Tillsätt resten av vätskan, ev buljongtärning och matfett.
Koka upp under omrörning och koka på svag värme 3-5 minuter.
Smaksätt ev med lite salt, nymalen peppar och citron.
Lägg i skaldjur och hackad dill.
Låt alltsammans bli hett, men inte koka, då blir skaldjuren sega.
Servering:
Servera till kokt fisk, fiskfärs, fisksufflé.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
3/4 dl grädde
1 dl färska eller frysta hallon
1 dl krossade maränger
Garnering:
Hallon
Citronmeliss
Gör så här:
Vispa grädde till skum.
Blanda ner hallon och maränger.
Lägg upp i ett coupeglas och garnera med hallon och citronmeliss.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|