Alla inlägg under augusti 2023
Ingredienser:
450 g krossad ananas inklusive spad
1 dl kokosflingor
3 dl syltsocker
3-4 msk rom
Gör så här:
Blanda ananas, kokos och syltsocker i in gryta och koka i 3 minuter.
Tillsätt romen.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1½ dl farinsocker
½ tsk kanel
½ tsk stött kardemumma
1 ägg
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Garnering:
Äggvita
Pärlsocker
Hackad mandel
Gör så här:
Rör smör och socker, tillsätt kryddorna, ägget samt mjölet blandat med bakpulvret.
Låt degen vila ca 15 minuter.
Kavla ut den och tag med mått ut kakor.
Pensla dem med äggvita och doppa dem i en blandning av pärlsocker och hackad mandel.
Grädda i 200 grader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g torskfilé
3 dl vitt vin eller fiskbuljong
2 citroner
200 g rucolablad
Ljummen spenatsallad:
500 g färsk spenat
2 dl grovhackade pekannötter
4 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl hackade torkade aprikoser
Salt
Malen vitpeppar
Saften av en halv citron
Till servering:
75 g riven eller hyvlad parmesanost
Dra några varv med svartpepparkvarnen
Gör så här:
Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
Riv parmesanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften.
Skär den i skivor.
Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
Häll på citronsaften och strö över parmesanost.
Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
Servera med ljummen spenatsallad.
Ljummen spenatsallad:
Spenatsalladen gör du under tiden.
Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.
Hacka de torkade aprikoserna.
Skala och skiva vitlöken tunt.
Hacka pekannötterna.
Fräs vitlöken i smöret.
Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.
Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.
Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul squash
1 grön squash
2 msk grön pesto
1 msk olivolja
1/2 dl finhackad bladpersilja
400 g varmrökt lax
150 g parmesanost
2 dl grädde
Gör så här:
Hyvla squashen till tagliatelle med en potatisskalare och lägg i en skål.
Blanda ner pesto, olivolja och persilja.
Strö på salt och peppar och ställ åt sidan.
Strimla laxen.
Riv osten fint.
Hetta upp en stekpanna och häll i grädden.
Tillsätt tagliatellen och lax och låt koka i någon minut.
Strö på salt och peppar och blanda ner osten.
Servera med lite parmesan och rucolasallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225°C, ca 15 minuter
Ingredienser:
200 g gösfilé
4 havskräftstjärtar eller stora räkor
Rostade rotfrukter:
1 morot
2 potatisar
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 palsternacka
4 små lökar, tex steklök
Flytande margarin, tex smör- & rapsolja oliv
Salt
Peppar
Rosmarin- och ingefärskräm:
1 dl crème fraiche
½ tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk finhackad färsk ingefära
Salt
Peppar
Gör så här:
Rotfrukterna:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala rotfrukterna och lök.
Skär rotfrukterna i bitar och löken i halvor.
Lägg dem i en långpanna.
Ringla över flytande margarin, salta och peppra.
Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Röran:
Blanda crème fraiche med rosmarin och ingefära, smaka av med salt och peppar.
Fisken:
Skär fisken i bitar, salta och peppra.
Stek fisk och skaldjur hastigt i het panna.
Servera fisken med rotfrukterna, rosmarin- och ingefärskräm och bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner tagliatelle
Sås:
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
390 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
1 kruka basilika
250 fryst bönmix
150 g fetaost
65 g rucola
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan.
Såsen:
Skala morot, lök och vitlök.
Riv moroten grovt och hacka löken.
Riv vitlöken fint.
Fräs allt i oljan i en stor gryta.
Tillsätt resten av ingredienserna utom basilikan och bönmixen, låt koka ca 10 minuter.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka basilikan.
Vänd ner bönorna i såsen och låt de bli varma.
Blanda sist i basilikan.
Smula fetaosten.
Servera pastan med såsen och toppa med fetaost och rucola.
Ingredienser:
50 g rumsvarmt smör
½ dl lingon + en handfull till garnering
125 g färskost
150 g florsocker (2½ dl)
1 tsk rivet skal av citron eller apelsin
Gör så här:
Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal.
Rör till en jämn smet.
Servera i skål eller bred över någon kaka eller muffins.
Dekorera med lingon.
Antal: 12 stycken
Ugn: 100 grader, 45-55 minuter
Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl strösocker
½ krm ättikssprit
30 g hackade nötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitor och ättikssprit styvt.
Tillsätt sockret i omgångar.
Vispa tills massan är blank och styv.
Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.
Klicka smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Strö över resten av nötterna.
Grädda i 45-55 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut ur ugnen, låt svalna på bakgaller.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|