Alla inlägg under augusti 2023

Av Maria - 20 augusti 2023 11:00

Ingredienser:

450 g krossad ananas inklusive spad

1 dl kokosflingor

3 dl syltsocker

3-4 msk rom


Gör så här:

Blanda ananas, kokos och syltsocker i in gryta och koka i 3 minuter.

Tillsätt romen.

Ta grytan från värmen och  skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara mörkt och svalt.

Av Maria - 20 augusti 2023 09:30

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

1½ dl farinsocker

½ tsk kanel

½ tsk stött kardemumma

1 ägg

4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver


Garnering:

Äggvita

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Rör smör och socker, tillsätt kryddorna, ägget samt mjölet blandat med bakpulvret.

Låt degen vila ca 15 minuter.

Kavla ut den och tag med mått ut kakor.

Pensla dem med äggvita och doppa dem i en blandning av pärlsocker och hackad mandel.

Grädda i 200 grader.

Bakat · Jul
Av Maria - 20 augusti 2023 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600-800 g torskfilé

3 dl vitt vin eller fiskbuljong

2 citroner

200 g rucolablad


Ljummen spenatsallad:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pekannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Till servering:

75 g riven eller hyvlad parmesanost

Dra några varv med svartpepparkvarnen


Gör så här:

Ansa och skölj rucolabladen och lägg dem på ett serveringsfat.
Riv parmesanosten och pressa ut saften ur citronen i en skål.
Använder du djupfryst fisk ska den tinas till hälften.

Skär den i skivor.
Koka sedan upp vinet eller buljongen, lägg i fisken och sjud på svag värme tills fisken är genomkokt.
Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på rucolabladen.
Häll på citronsaften och strö över parmesanost.
Avsluta med att mala över rikligt med svartpeppar.
Servera med ljummen spenatsallad.


Ljummen spenatsallad: 

Spenatsalladen gör du under tiden.

Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.

Hacka de torkade aprikoserna.

Skala och skiva vitlöken tunt.

Hacka pekannötterna.

Fräs vitlöken i smöret.

Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.

Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.

Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.

Av Maria - 20 augusti 2023 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul squash

1 grön squash

2 msk grön pesto

1 msk olivolja

1/2 dl finhackad bladpersilja

400 g varmrökt lax

150 g parmesanost

2 dl grädde


Gör så här:

Hyvla squashen till tagliatelle med en potatisskalare och lägg i en skål.

Blanda ner pesto, olivolja och persilja.

Strö på salt och peppar och ställ åt sidan.

Strimla laxen.

Riv osten fint.

Hetta upp en stekpanna och häll i grädden.

Tillsätt tagliatellen och lax och låt koka i någon minut.

Strö på salt och peppar och blanda ner osten.

Servera med lite parmesan och rucolasallad.

Av Maria - 19 augusti 2023 18:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225°C, ca 15 minuter


Ingredienser:

200 g gösfilé

4 havskräftstjärtar eller stora räkor


Rostade rotfrukter:

1 morot

2 potatisar

1 bit rotselleri, ca 100 g

1 palsternacka

4 små lökar, tex steklök

Flytande margarin, tex smör- & rapsolja oliv

Salt

Peppar


Rosmarin- och ingefärskräm:

1 dl crème fraiche

½ tsk finhackad färsk rosmarin

1 tsk finhackad färsk ingefära

Salt

Peppar


Gör så här:

Rotfrukterna: 

Sätt ugnen på 225°C.

Skala rotfrukterna och lök.

Skär rotfrukterna i bitar och löken i halvor.

Lägg dem i en långpanna.

Ringla över flytande margarin, salta och peppra.

Rosta i mitten av ugnen i ca 15 minuter.


Röran: 

Blanda crème fraiche med rosmarin och ingefära, smaka av med salt och peppar.


Fisken: 

Skär fisken i bitar, salta och peppra.

Stek fisk och skaldjur hastigt i het panna.


Servera fisken med rotfrukterna, rosmarin- och ingefärskräm och bröd.

Av Maria - 19 augusti 2023 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 portioner tagliatelle


Sås:

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

390 g krossade tomater

2 dl vispgrädde

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk balsamvinäger

1 kruka basilika

250 fryst bönmix


150 g fetaost

65 g rucola


Gör så här:

Koka upp vatten till pastan.


Såsen:

Skala morot, lök och vitlök.

Riv moroten grovt och hacka löken.

Riv vitlöken fint.

Fräs allt i oljan i en stor gryta.

Tillsätt resten av ingredienserna utom basilikan och bönmixen, låt koka ca 10 minuter.


Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Hacka basilikan.

Vänd ner bönorna i såsen och låt de bli varma.

Blanda sist i basilikan.

Smula fetaosten.

Servera pastan med såsen och toppa med fetaost och rucola.

Av Maria - 19 augusti 2023 09:30

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör

½ dl lingon + en handfull till garnering

125 g färskost

150 g florsocker (2½ dl)

1 tsk rivet skal av citron eller apelsin


Gör så här:

Blanda smör med mosade lingon, färskost, florsocker och fint rivet citronskal.

Rör till en jämn smet.

Servera i skål eller bred över någon kaka eller muffins.

Dekorera med lingon.

Av Maria - 19 augusti 2023 08:15

Antal: 12 stycken

Ugn: 100 grader, 45-55 minuter


Ingredienser:
3 äggvitor

2 dl strösocker

½ krm ättikssprit

30 g hackade nötter


Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.

Vispa äggvitor och ättikssprit styvt.

Tillsätt sockret i omgångar.

Vispa tills massan är blank och styv.

Vänd ner 3/4 av nötterna i smeten.

Klicka smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Strö över resten av nötterna.

Grädda i 45-55 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut ur ugnen, låt svalna på bakgaller.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards