Alla inlägg under augusti 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 huvud romansallad
2 morötter
2 polkabetor
3 dl rödbetsgroddar
2 dl tärnad ost
Avokadokräm:
2 avokado
250 g kesella kvarg
2 tsk pressad saft av citron
½ tsk salt
Gör så här:
Halvera och gröp ur avokadon till krämen.
Mixa den slät med kesella kvarg, citronsaft och salt.
Finstrimla salladen.
Skala och riv moroten.
Tvätta och skiva polkabetorna tunt, gärna med mandolin.
Varva alla ingredienserna med avokadokrämen, gärna i burkar.
Toppa med tärnad ost.
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
200 g sötmandel (skållad och mald)
200 g florsocker (siktat)
3 äggvitor (hårdvispade)
1 påse flagad mandel
Fyllning:
1 dl strösocker
3 msk vatten
3 äggulor
150 g smör
2 msk kokt kallt starkt kaffe eller 1 tsk nescafé
Gör så här:
Mal mandeln 2 gånger och blanda den med florsockret och äggvitorna.
Bred ut smeten på väl smord och mjölad plåt.
Strö på den flagade mandeln och grädda i ca 175 grader i 10-12 minuter.
Låt kakan svalna och skär den i fyrkanter eller trekanter och lägg samman dem två och två med fyllning emellan.
Fyllning:
Koka vatten och socker sakta i en kastrull tills det "håller trådprovet", dvs att en droppe av lagen trådar sig då man tar droppen mellan fingrarna.
Vispa upp äggulorna och häll lagen över och vispa kallt.
Rör ned smöret klickvis och smaksätt med kaffe.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g färsk grön sparris
2 msk olivolja
½ citron, pressad saft
1½ krm nymalen svartpeppar
50 g färsk, hyvlad parmesanost
3½ msk rostade pinjenötter
Gör så här:
Skär av 2-3 cm av den nedersta hårda delen på sparrisen.
Lägg sparrisen i en vid panna eller låg gryta med knopparna åt samma hål.
Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker.
Koka upp och sjud 4-6 min. (Prova med provnål, koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.)
Citronsåsen:
Häll oljan och citronsaften i en liten kastrull.
Låt sjuda 1-2 minuter.
Peppra och smaka av.
Ta upp sparrisen och lägg den på ett varmt fat eller varma tallrikar.
Toppa med parmesan.
Strö över nötter och skeda över citronsåsen.
Ingredienser:
1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar
10-12 små gula lökar
200 g champinjoner, färska eller från burk
2-3 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1/2 smulad buljongtärning
2 dl vitt torrt vin
1 burk tomater med spad
Salt
Peppar
Ev 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Stycka kycklingen och bryn den runtom i lite smör.
Lägg den i en gryta.
Bryn de skalade lökarna först och sedan den ansade svampen.
Lägg det brynta i en gryta.
Rör ut mjölet i vattnet och häll redningen i grytan, späd med vinet under omrörning.
Tillsätt tomater, salt och peppar.
Sjud grytan på svag värme under lock i ca 25-30 minuter till kycklingen är färdig.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
200 g cream cheese
3 msk pepparrotsvisp
3 msk vispgrädde
10 skivor rågbröd eller kavring
200 g gravad lax i skivor
2 tsk rosépeppar
örter till garnering
Gör så här:
Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Stansa ut brödrundlar, ca 8 cm i diameter.
Bred på ostkrämen.
Toppa med laxskivorna.
Garnera med rosépeppar och örter.
Ingredienser:
1 kg björnbär
200-300 g (3-4 dl) socker
Gör så här:
Rensa bären.
Passera bären för hand eller i elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt sockret och rör tills det har smält.
Ös upp i små förpackningar och frys in eller fyll på små burkar.
Paraffinera, bind över och förvara på kall plats.
Antal: 25 stycken små
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
Mördeg:
100 g smör eller margarin
½ dl socker
1 dl sötmandel, skållad och mald
4 bittermandlar
1 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl hasselnötskärnor
1 dl socker
1 ägg
1-2 vitor
(några droppar punsch eller 1 st chokladpunschflaska)
Garnering:
Florsocker
Vatten
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den svalt en stund.
Smörj små släta formar och tryck ut degen ganska tunt i dem.
Mal nötterna till fyllningen och blanda dem med övriga ingredienser till fyllningen.
Rör den en stund så den blir smidig.
Fördela fyllningen i formarna - fyll dem ungefär till 3/4 - och grädda i medelvarm ugn (200 grader).
För att få dem extra goda kan man droppa över litet punsch medan de ännu är varma.
Stjälp upp dem och glasera dem då de svalnat.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl naturell keso, 4 procent
½ dl färska eller frysta blåbär
½ dl färska eller frysta hallon
1 dl skalade physalis
Gör så här:
Lägg keso i en skål och fördela bär och physalis runtom.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|