Direktlänk till inlägg 24 juli 2024
Antal: ca 16 stycken
Ugn: 200 g, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
3 dl (180 g) vetemjöl
¾ dl potatismjöl
¾ dl strösocker
150 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
300 g mandelmassa
2 dl kesella, lätt
2 ägg
½ dl (30 g) vetemjöl
Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk pressad citronsaft
Gör så här:
Börja med mördegen:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker.
Tillsätt de kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa.
Fortsätt arbeta massan tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg.
Det går även lätt att snabbt köra ihop i degen i en matberedare.
Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt i minst 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen:
Riv mandelmassan grovt och blanda ner kesellan lite i taget.
Arbeta ihop till en klumpfri massa och tillsätt ett ägg i taget.
Blanda ner mjölet och rör ihop till en ganska tjock smet.
Mördegen:
Mjöla formarna lätt och skär degrullen i tunna skivor.
Tryck ut degskivorna i formarna och jämna till kanterna med en kniv.
Fördela mandelfyllningen i formarna.
Fyll dem inte riktigt ända upp.
Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Låt svalna lite och stjälp ut bakelserna ur formarna om du inte använder engångsformar.
Låt svalna helt.
Glasyren:
Mät upp florsockret och tillsätt citronsaften lite i taget tills du får en tunn men inte alltför rinnig glasyr.
Bred glasyren över bakelserna med en sked eller liten slickepott.
Låt stelna.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|