Direktlänk till inlägg 26 juli 2024

Pistaschlängd

Av Maria - 26 juli 2024 06:30

Antal: 2 längder

Jäsning: 40 minuter & 40 minuter

Ugn: 200 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2½ dl mjölk

25 g jäst

7 dl (420 g) vetemjöl eller vetemjöl special

1 krm salt

½ dl strösocker

1 tsk malen eller stött kardemumma

75 g rumsvarmt smör


Fyllning:

100 g (knappt 2 dl) skalade pistaschnötter

75 g mandelmassa

50 g rumsvarmt smör


Pensling & garnering:

ägg

pärlsocker och grovt hackade pistaschnötter


Gör så här:

Degen: 

Ljumma mjölken till fingervärme och rör ner jästen i däri.

Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet.

Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg.

Knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Gör under tiden fyllningen: 

Om du använder saltade pistaschnötter, skölj dem och låt rinna av.

Mixa pistaschnötterna ganska fint i en matberedare eller med en mixerstav.

Arbeta ihop nötterna med mandelmassan och smöret till en tjock smet.


Degen: 

Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar.

Bred fyllningen i ett jämnt lager på rektanglarna och rulla ihop till två rullar på samma sätt som när du gör kanelbullar.

Lägg rullarna med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Klipp sneda jack längs med toppen av rullen med en sax och lägg snitten omväxlande åt ena och andra hållet så att flätlikande mönster uppstår.

Låt längderna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.


Garnering & ugn: 

Vispa ihop ägget lätt, pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards