Direktlänk till inlägg 3 november 2024
Antal: 2 formbröd
Ugn: 200º, 30-40 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g margarin eller ½ dl olja
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
(½-1 ägg)
Ca 1,3 liter vetemjöl
Pensling:
½-1 ägg
(Vatten)
Garnering:
¾ dl sesamfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en stadig degbunke som rymmer ca 4 liter.
Smält margarinet eller häll oljan i en kastrull.
Tillsätt mjölken eller vattnet.
Ljumma till fingervärme, 37º.
Lös upp jästen i lite av degspadet.
Häll på resten av degspadet.
Tillsätt salt, socker, eventuellt ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta degen med en stadig degspade, gärna av trä, tills den är blank, seg och smidig.
Ställ bunken på en fuktig duk så står den stadigt.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Täck degbunken med en bakduk.
Låt degen jäsa ca 30 minuter.
Smörj 2 släta avlånga bakformar, 1½ liter, med lite matfett.
Strö nyrostade sesamfrön i formen.
Rostningen gör att sesamfröna får en fylligare smak.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
Knåda in resten av mjölet med lugna, jämna tag.
Knådningen gör att gasblåsorna pressas ur degen och ger den en jämn porighet.
Dela degen mitt itu.
Forma 2 släta jämntjocka längder.
Lägg dem i formarna.
Nagga med en provnål eller gaffel.
Jäs bröden under bakduk till knappt dubbel storlek eller ca 40 minuter.
Pensla dem med uppvispat ägg eventuellt utdrygat med lite vatten.
Strö på rikligt med sesamfrön.
Gräddning:
Grädda bröden på galler på nedersta falsen i ugnen i 200º, 30-40 minuter.
Låt bröden svalna något innan de stjälps upp försiktigt.
Låt dem kallna i bakdukar på galler.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåse 5-7 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips för att baka för hand!
Arbeta degen med lugna jämna tag. Den är färdig när den släpper degbunkens kanter, efter ca 5 minuter.
Degen är färdigknådad när den släpper händerna och bakbordet.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|